Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dysk sieciowy. Router. Dostęp zdalny.

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 krzew

krzew
  • 37 posts
  • Skądpoznań warszawa

Posted 26 July 2011 - 21:33

Dzień dobry wszystkim, Mam zapytanie odnośnie udostępniania dysku zewnętrznego w sieci domowej. Jasnym jest dla mnie że potrzebuje zakupić router z wejściem np. usb (airport extreme lub coś tańszego), jasnym jest też to, że podpinam dysk do routera ustawiam i teoretycznie działa wszystko jak powinno. Nie jest jasnym jednak aspekt udostępnienia zawartości dysku zewnętrznego poza siecią domową. Dostęp przez www? ftp? Czy coś takiego da się zrobić? dodatkowe pytanie - ile dysków mogę podpiąć do routera oczywiście przez hub aby wszystko działało. Nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania dlatego pozwoliłem sobie założyć nowy wątek. Pozdrawiam Maciej

#2 oszołom

oszołom
  • 94 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 27 July 2011 - 07:50

Hej! Jeżeli potrzebujesz tylu rzeczy na raz od swojego dysku sieciowego, to lepszym rozwiązaniem jest kupno dysku NAS po ethernecie, niż bawienie się w dysk USB. Tam wszystko sobie poustawiasz jak ci się podoba, transfer oczywiście jak będziesz miał sieć Gigaethernet będzie o wiele większy. To ile dysków możesz podpiąć do routera po usb zależy już od softu routera, nie na każdym da się to uruchomić.

#3 krzew

krzew
  • 37 posts
  • Skądpoznań warszawa

Posted 27 July 2011 - 08:38

problem w tym ze NAS swoje kosztuje, a ja mam dwa dyski zewnętrzne (2,5 i 3 calowy), które chciałbym podpiąć. Dwa kolejne dyski są służbowe i z nich nie korzystam za często więc mógłbym ewentualnie przepinać. Ważne jest dla mnie to by do routera podpiąć przynajmniej dwa dyski... Jakieś typy co do routera? Airport Extreme oczywiście ale może coś tańszego? Belkin? Linksys? Nie będę wgrywał żadnych pomidorów czy innych - nie interesuje mnie jak, ma to zwyczajnie działać. No i jak wygląda sprawa dostępu do zawartości dysków poza domem? Pozdrawiam

#4 oszołom

oszołom
  • 94 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 27 July 2011 - 08:54

Jeżeli żadne alternatywne softy cię nie interesują, wiele routerów przetestowałem, aktualnie pracuję na Netgear WNDR 3700, którego kupisz za ok 350zł, świetne WI-FI, ma FTP jeżeli podepniesz do niego dysk po USB. Linksys E4200 i 3000 - fajne i wydajne routery ale o ile dobrze pamiętam z testów chyba nie mają FTP po USB. Większość Asusów z górnej półki ma na pewno FTP, na pewno coś znajdziesz:wink: PS. Jednak zawsze będę polecał NAS. Masz dwa dyski twarde, wystarczy tylko dokupić obudowę i masz o wiele fajniejsze mozliwości:idea:

#5 aston

aston
  • 41 posts

Posted 27 July 2011 - 08:56

Netgear WNR3500L. Nie wiem czy można użyć huba na usb, z jednym dyskiem lub pendrivem działa bez problemu. Dostęp do plików w sieci lokalnej jest możliwy z użyciem protokołów Samba, http, ftp - dostęp z internetu http, ftp.

#6 GAMA007

GAMA007
  • 1394 posts

Posted 27 July 2011 - 09:04

Witam, osobiście posiadam Router Airport Extreme. Pod usb-hub mam podłączoną starą drukarkę laserowa Brother-->działa teraz jako drukarka sieciowa. Do tego podłączylem sobie także usb pendriver 8GB. Z pozycji iPhone czy iPada obojętnie gdzie jestem, pod warunkiem, iż mam internet, łącze się do domu na usb pendriver i wrzucam tam np jakieś wartościowe rzeczy. Całość jest banalnie prosta w konfiguracji. No i tańsza niż NAS. Sam posiadam także NAS Synology DS210j, lecz w przypadku Airport Extreme jest pełna wygoda. Pozdrawiam GAMA007

#7 krzew

krzew
  • 37 posts
  • Skądpoznań warszawa

Posted 27 July 2011 - 09:44

Witam,

Z pozycji iPhone czy iPada obojętnie gdzie jestem, pod warunkiem, iż mam internet, łącze się do domu na usb pendriver i wrzucam tam np jakieś wartościowe rzeczy.

Całość jest banalnie prosta w konfiguracji.
No i tańsza niż NAS.

GAMA007

Właśnie na tym mi zależy... łatwo, szybko i baz stresu. Nie mam zamiaru siedzieć godzinami nad ustawieniami routera bo nie mam na to czasu.
Świetnie gdyby dostęp był możliwy z iP4 albo iP ale nie jest to mus, wystarczy mi dostęp z MB.

Tylko Airport Extreme daje tak łatwe ustawienia i dostęp? Nie ukrywam, że jest trochę drogie dla takiego widzimisię. Kupiłem juz Expressa dla AirPlay i szukam czegoś tańszego

#8 North

North
  • 1336 posts

Posted 27 July 2011 - 10:04

Za 220zł dostaniesz Netgear WNR3500L, w standardzie masz udostępnianie dysku USB po ftp i html (Internet/Sieć domowa obojętnie), już nie mówiąc o możliwości wrzucenia Tomato i wtedy ma się już prawdziwy kombajn wielozadaniowy. Nad Tomato jednak trzeba już trochę posiedzieć, ale jest na przyszłość taka możliwość:)

Recenzja:
OpenLinksys - Forum dyskusyjne: Netgear WNR3500L

Nie wiem, czemu openlinksys padło, link jest do kopii Google, więc nie będziesz miał obrazków.

#9 GAMA007

GAMA007
  • 1394 posts

Posted 27 July 2011 - 10:13

Właśnie na tym mi zależy... łatwo, szybko i baz stresu. Nie mam zamiaru siedzieć godzinami nad ustawieniami routera bo nie mam na to czasu.
Świetnie gdyby dostęp był możliwy z iP4 albo iP ale nie jest to mus, wystarczy mi dostęp z MB.

Witam,

@Krzew.

no pisałem właśnie, iż działa z iPhone oraz iPada:)

Pozdrawiam

GAMA007

#10 krzew

krzew
  • 37 posts
  • Skądpoznań warszawa

Posted 29 July 2011 - 22:59

Panowie jeszcze jedno bo właśnie zgłupiałem... Kupiłem wcześniej Airport Express do AirPlay, dzisiaj chciałem podłączyć drukarkę żeby drukować z iPada i... nic. Czy podpięte do airporta winny działać wszystkie drukarki czy są jakieś ograniczenia? Pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users