Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Refurbished MacBook / pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#26 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 maja 2007 - 20:24

W USA jest inny system kształtowania się prawa, tam o prawie decydują sądy, jeśli kiedyś pojawił się taki precedens staje się on standardem. W Polsce mamy kontynentalny system prawa, sądy nie tworzą prawa a orzekają na podstawie istniejących ustaw. W stanach z resztą inaczej powstawała gospodarka wolnorynkowa, także dzięki innemu systemowi prawnemu, oparta była na wolności i jednostce która ma siłę do tego aby działać i tworzyć. Niestety w europie to wyglądało zupełnie inaczej. Tu nie o to chodzi że w Polsce ustawodawca tworzy prawo ograniczające to że "chcesz się pobawić" bo masz do tego prawo. W zwracaniu towaru w stanach nie o to chodzi, nie chodzi także o to że zwracamy jak coś sie zepsuło, chodzi o to że masz wolność, testujesz sprzęt i jeśli nie spełnia twoich oczekiwań masz 100% prawo go oddać, u nas niestety ustawodawcy nie patrzą praktycznie i choć system "pisany" czyli kontynentalny jest uważany za doskonalszy, to amerykańskie, a raczej brytyjskie prawo precedensu jest bardziej życiowe i daje jednostce większą wolność, co nie znaczy że więcej praw! Jeśli masz prawo do zwrotów to nie jest anni nie moralne ani moralne, masz do tego prawo i to ty decydujesz czy chcesz oddać sprzęt czy nie... moim zdaniem nic nam do tego.

#27 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 maja 2007 - 01:03

A ja mam takie pytanie. Czy czesto pojawiaja sie rurbished mbp w usa? I jak z dostepem jesli wyjezdzam tam na wakacje? Czy jesli wejde po prostu do sklepu w NY badz gdziekolwiek indziej to dostane takowego? Planuje w to lato jechac wiec pewnie sprzedam mojego MB i kupie sobie mbp tylko nie wiem czy mam szanse na refurbished...

#28 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 maja 2007 - 01:13

no proszę, nie ma to jak zdecydowany klient, uważasz, że takie oddawanie, bo mam widzimisię jest w porządku? jak coś jest uszkodzone albo nie spełnia oczekiwań to ok ale tak dla samej zasady "bo można" ?

Może po prostu w Polsce biorą pod uwagę, że większość chce się pobawić i oddać?.

Chyba cos Ci sie pomylilo. Prosze mnie nie identyfikowac z postepowaniem kolegi loly. Ja oddalem produkty, ktore byly uszkodzone. Klimatyzator sie nie zalaczal, wieza stereo nie stroila radia ( umowilem sie zreszta wczesniej w Radio Shack, ze ja oddam w razie kiedy nie wstroi sie w stacje, o ktora mi chodzilo, a ktora ma slaby sygnal tam gdzie mieszkam. Sprzedawca sam do tego zachecal), pompka do materaca nie produkowala cisnienia i nie moglem nia nic nadmuchac, jedynie czajnik oddalem sprawny tyle, ze nawet go nie odpakowalem i oddalem na drugi dzien. No ale naprosciej nabluzgac na kogos nawet nie znajac faktow, prawda?

Za to w polskim Media Markt nijak nie chcieli przyjac zwrotu monitora marki Samsung, ktory wyswietlal wszystko z niebiesko-fioletowym zafarbem i byl dla mnie , osoby lubiacej i uprawiajacej fotografie, bezuzyteczny. Musialem polknac żabę i go używać.

#29 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 22 maja 2007 - 06:53

A ja mam takie pytanie. Czy czesto pojawiaja sie rurbished mbp w usa? I jak z dostepem jesli wyjezdzam tam na wakacje?
Czy jesli wejde po prostu do sklepu w NY badz gdziekolwiek indziej to dostane takowego?

Planuje w to lato jechac wiec pewnie sprzedam mojego MB i kupie sobie mbp tylko nie wiem czy mam szanse na refurbished...

tu masz link do strony apple ze zwrotami, czasami mozna na cos trawfic, sprawdzaj:

http://store.apple.c...pecialdeals/mac

Poza tym w stanach w sklepach są tzw. "open boxy" czy produkty ze zwrotów, w np. Wallmarcie, ale tez w innych sklepach. Jak trafisz tam na Maca, to najprawdopodobniej bedzie to najtaniej :)

----

Chcialbym zaznaczyc ze w stanach mozliwosc zwrotu od 1 do 3 miesiecy (1 chyba dla elektorniki) nie wiaże się z uszkodzonym sprzętem, tylko z mozliwoscia zwrotu bo mi sie nie podoba.

U nas niestety jest inny system myslenie i odrazu podnosza sie glosy, tam naszczescie jest bardziej normalnie.

#30 skurch

skurch
  • 374 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 30 kwietnia 2008 - 13:11

To ja mam jeszcze parę pytań odnośnie Refurbished MacBook'a: - czy na paragonie będzie nr seryjny??(wiadomo gwarancja) - czy takie regenerowane macbook'i można kupić tylko online? - czy na regenerowany sprzęt obowiązuje zniżka studencka??

#31 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 13:24

Odpowiedzi w kolejności: -tak, -tak, -nie.

#32 skurch

skurch
  • 374 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 30 kwietnia 2008 - 13:43

Dzięki za szybką odp. :)

#33 nitr0

nitr0
  • 850 postów
  • SkądGryfino, Poland

Napisano 15 lutego 2009 - 23:20

zaabsorbowało mnie to :

jednakże nie polecał bym laptopów z refurbu (nie tego z anglii)

mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego jabłka refurbished z UK są gorsze? bo akurat przymierzałem się do kupna własnie nowego MB refurbished z UK, gdyż mam tam człowieka i mógłbym łatwo go ściągnąć do PL, a teraz zaliczyłem małą zgachę ;)

#34 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 18 lutego 2009 - 15:36

ja mam mbp refurba z uk, jedyna wada to bateria, druga mi padala zaraz po skonczeniu gwarancji, poza tym maczek ma sie swietnie ;)

#35 blackgirl

blackgirl
  • 38 postów
  • Skąda czy to ważne skąd

Napisano 26 kwietnia 2009 - 13:24

czy refubrished macbook pro w polsce można oddać na gwarancje? klapka z od kompa opada podejrzewam że zawiasy się wyrobiły

#36 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 26 kwietnia 2009 - 14:15

czy refubrished macbook pro w polsce można oddać na gwarancje?
klapka z od kompa opada podejrzewam że zawiasy się wyrobiły

Oczywiście, jeśli nadal jest na gwarancji podlega serwisowi tak jak każdy inny sprzęt Apple. Sprzęt refubrished ma taką samą gwarancję, czyli 12 miesięcy.

#37 michal.krezlewicz

michal.krezlewicz
  • 17 postów
  • SkądKoszalin / Poznań

Napisano 08 września 2009 - 14:54

a co z opakowaniem? czy widac ze jest poklejone albo cos? czy po prostu wkladaja to do nowego pudelka? Jezeli kupie refubrished i porownam z nowym z salonu to zobacze jakies roznice? Zarowno w wygladzie produktu jak i opakowania?

#38 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 09 września 2009 - 22:47

masz nowe szare pudlo ... kartonik zastepczy

#39 iPaffcio

iPaffcio
  • 146 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 września 2009 - 08:50

... to zobacze jakies roznice? Zarowno w wygladzie produktu jak i opakowania?

A wygląd zewnętrzny, to zazwyczaj ten sprzęt może mieć widoczne drobne ślady użytkowania.

#40 michal.krezlewicz

michal.krezlewicz
  • 17 postów
  • SkądKoszalin / Poznań

Napisano 11 września 2009 - 05:06

Niech mi ktoś powie, jaki jest sens w sprowadzaniu refurba z USA czy UK jak już dziś w Polsce można wyrwać najnowszego MB Pro 13" za 4899zł a ze zniżką edukacyjną (10%) za 4410zł ???

a najtańszy refurb z UK kosztuje 999 funtów... czyli jakieś 4700zł.

Sens jest taki, przynajmniej z USA, ze najtajszy "refurb" pro 13" kosztuje tutaj 999$ = 2860zl [dzisiejszy kurs 1$=2,86zł]. Czyli nawet po znizce edukacyjnej [a teoretycznie nie kazdy moze ja miec] to 1550zł roznicy, zostaje w kieszeni.

#41 Szlomit

Szlomit
  • 19 postów

Napisano 15 października 2009 - 20:58

Teraz ja mam dylemat. W ciągu tygodnia zostanie mi kupiony MacBook w stanach. Interesuje mnie model MBP 13-inch 2.26GHz.

Przyznam, że oferta pt. refurbished jest b. kusząca:
[url=http://store.apple.com/us/product/FB990LL/A?mco=MTA4MzIzMzA#overview]Refurbished MacBook Pro 2.26GHz Intel Core 2 Duo - Apple Store (U.S.)[/url]

Jeśli ktoś ma refurba ze Stanów - prosiłabym o opinię. Czytałam w tym wątku kilka, ale chciałabym bardzo uslyszec więcej :)

Cenu kusi, oj kusi bardzo. 200$ różnicy. Ale ryzyko kiepskiej baterii nie jest pocieszające, tak jak pisał ktoś w tym wątku.. Co robić?

---- Dodano 15-10-2009 o godzinie 21:59 ----
Aha. I bardzo ważne pytanie: czy jest możliwość na to, że jest to "przestarzały" model? Niestety nie wiem kiedy byla ostatnia aktualizacja tego modelu..

Pozdrawiam

#42 kaba-e7bd4f7945

kaba-e7bd4f7945
  • 42 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 16 października 2009 - 09:41

Ja mam właśnie ten model i też refurbished. Niestety na chwilę obecną nie jestem zadowolony. Poza ceną same minusy: - martwy piksel na środku matrycy (nie wymieniają, bo tylko jeden, ale można z nim żyć) - uszkodzony dysk (tzn działał, ale dziwnie coś szczękało i oddałem do naprawy, czekam już 2 tygodnie) Jeśli chodzi o baterię to nie miałem czasu na testy, ponieważ praktycznie go nie używałem. Ale przed kalibracją po pełnym naładowaniu trzymała ok 4-5 godz. Obudowa nie była w żaden sposób porysowana itp. (myślę, że kupujący po zobaczeniu martwego piksela oddał go od razu). Pudełko zastępcze jest większe i na pewno brzydsze, ale mi to nie przeszkadza. Wątpię, żeby model był "przestarzały", ponieważ te modele szybko schodzą. Ważne jest tez to, że gwarancja działa bezproblemowo w Polsce.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych