Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

text mate

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 pstanek

pstanek
  • 274 posts

Posted 25 July 2011 - 20:36

witam, Ostatnio bawię się tym edytorem, jest spoko. Ale nie ma ftp i coś z podpowiadaniem składni nie teges. Mam kilka pytań 1) Co do FTP to montuje sobie zdalny katalog np transmit od panic i ten katalog podłączam pod projekt w textmate. działa, ale jak otwieram projekt to czekam czekam czekam i po kilku minutach widzę pliki na serwerze nie można szybciej. A może ktoś ma inny sposób aby to ładnie działało 2) jak włączy podpowiadanie składni php a może ktoś zna inny edytor lekki nie napisany w javie, podobny do text mate aptana,code,zend znam są inne?

#2 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 25 July 2011 - 20:44

Z podpowiadaniem składni to jest kiepsko i jeśli to jest dla Ciebie ważne to musisz poszukać czegoś innego. Zaletą Text Mate są Bundles i między innymi gotowe Snippety w nich, co sprawia że koduje się o wiele szybciej, "podpowiadaczka" przy tym wygląda słabo. Co do FTP to nie wiem, zawsze używam zewnętrznych programów, a najczęściej deploing robię capistrano, albo skryptami które mi przez ftp aktualizują wszystko jedną komendą w terminalu, razem z podmianą plków config etc. Chyba musisz sobie inaczej zorganizować Workflow do pracy bo TextMate jest edytorem, nie kombajnem.

#3 sebbie

sebbie
  • 31 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 July 2011 - 20:44

1) do FTP/SSH mozesz uzyc macfuse z GUI macfusion - montujesz i dodajesz tak jak zrobiles z transmit - dziala calkiem sprawnie 2) na dolnym pasku masz "plain text" i tam mozesz zmienic na PHP osobiscie to polecalbym wlasnie textmate :) choc z wypuszczeniem wersji 2 to mega przeginaja ;P wszystko co oparte na eclipse to paskudne ciezkie molochy (tak jak aptana, zend) i tez nie polecam przyzwoity wydaje sie webstorm/phpstorm - jako pierwsi dodali wsparcie do node.js, wiec widac ze dbają o produkt - sciagnij triala i zobacz czy Ci odpowiada ciekawie zapowiada sie tez bardzo lekki edytor - Kod - ale w aktualnej wersji jest jeszcze zbyt IMHO ubogi no i oczywiscie VIM :)

#4 pstanek

pstanek
  • 274 posts

Posted 25 July 2011 - 20:53

a ten lekki edytor - Kod - jaki adres strony programu nie mogę tego znaleźć

#5 koolavy

koolavy
  • 628 posts
  • SkądKrosno, Poland

Posted 25 July 2011 - 21:56

Kod

---------- Wpis dodano o 22:56 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:54 ----------

About Vico też wygląda ciekawie, ale nie testowałem osobiście.

#6 pstanek

pstanek
  • 274 posts

Posted 25 July 2011 - 22:12

ze też nie ma porządnego edytora. Nie chce kobyły. jak aptana.itp Jak by w textmate ftp był wbudowany to by było super. Vico testowałem taki sobie... zostanę jednak przy coda. W coda brakuję mi auto uzupełniania nawet tych metod, klas które dziedziczą ... I czasem cmd+s nie działa...

koolavy a ty jaki masz edytor.

PS chciałbym aby ten mój też miał w sparcie w ROR

---------- Wpis dodano o 23:12 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:10 ----------

aha w finder jest opcja połącz z serwerem sprawdzał ktoś to kiedys:

ftp://username:password@ftp.yourserver.com/

np dodam to co wyżej ale jak ustawić path ?

#7 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 25 July 2011 - 22:14

Tyle że Finder ma ftp readonly.

#8 pstanek

pstanek
  • 274 posts

Posted 25 July 2011 - 22:19

to po co tam ta funkcja.? chyba będzie trzeba zostać przy coda, chyba ze znajde sposób na szybki i sprawne ontowanie ftp dla textmate

#9 koolavy

koolavy
  • 628 posts
  • SkądKrosno, Poland

Posted 25 July 2011 - 22:27

koolavy a ty jaki masz edytor

Obecnie używam Komodo Edit (Nightly), ale coraz bardziej nachodzi mnie na PhpStorm'a

#10 maryce

maryce
  • 109 posts
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Posted 25 July 2011 - 22:28

Ja też bardzo polecam textmate :) Szybki, mały, ma to co potrzeba i nic więcej, no może poza tym ftp :) Do pracy zdalnej używam właśnie transmit, montuje zasoby jako dyski, a potem do textmate cały katalog. Fakt, trwa to trochę, ale u mnie nie więcej niż 15-20 sekund, wiec da się wytrzymać. Próbowałem eclipse, coda, text wrangler, vim, zend studio... wszystko albo ciężkie (uruchamia się wieki, działa wolno) albo niewygodne.

#11 jhartman

jhartman
  • 668 posts

Posted 25 July 2011 - 23:30

Ja do działań deweloperskich używam jEdit - Programmer's Text Editor - overview Trzeba poświęcić trochę czasu na przejrzenie biblioteki pluginów i wybranie tych potrzebnych ale poza tym jest to mój numer 1.

Acha, jest edytor jest napisany w Javie co dla niektórych może być przeszkodą ;-)

Pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users