Automatycznie zmienia język z polskiego na US
Posted 09 May 2007 - 19:01
Posted 09 May 2007 - 20:17
Posted 09 May 2007 - 20:22
Posted 09 May 2007 - 20:44
Posted 09 May 2007 - 21:34
tak zrobiłem i dalej to samo, nawet usunąłem z listy english i też po restarcie wskakuje US, mam zainstalowany polinizator, osx 10.4.8
English pozostaw, po polskim.
Wejdź w Input Menu i odkliknij klawiaturę US.
Nie myl języka i ustawień klawiatury. English jest potrzebny do poprawnego updatu systemu.
Pamiętaj, że zmiany języka zadziałają po ponownym restarcie.
Posted 09 May 2007 - 21:45

Posted 08 June 2007 - 15:33

Posted 08 June 2007 - 18:59
Ponadto prosilbym o lopatologiczne wytlumaczenie, jak poustawiac system, aby miec nastepujace efekty wyjscia:
- polskie czcionki w programach, glownie w Office 2004 - przy odczycie plikow i pisaniu (kupilem juz ten soft, wiec nie przejde na neo office)
- mam ustawiony uklad klawiatury polski programisty (z przeskakujacym na us) i chcialbym miec mozliwosc pisania polskich liter - w chwili obecnej jak naciskam kombinacje z altem to mam nastepujace znaki:´,?,?,ß,?,?,ç,?(e,o,a,s,l,z,c,n)
- czy jest mozliwosc aby system i komendy byly po angielsku, ale istniala obsluga polskich czcionek?
system preferences ->international -> zakladka language
przycisk [edit list] , na liście zaznaczyć angielski i polski , w okienku z lewej strony przeciągnąć polski nad angielski .
-> zakladka Formats
wybrać region Polska
-> zakładka Input Menu
zaznaczyć tylko układy klawiatury polski i polski pro , resztę odznaczyć .
na dole tej zakładki są do wyboru 2 opcje (przyciski) , wybrać "use one input source in all documets"
zamknąć preferences -> RESTART .... i powinno być jak chcesz :-)
Pozdro
Posted 09 June 2007 - 09:57
system preferences ->international -> zakladka language
przycisk [edit list] , na liście zaznaczyć angielski i polski , w okienku z lewej strony przeciągnąć polski nad angielski .
-> zakladka Formats
wybrać region Polska
-> zakładka Input Menu
zaznaczyć tylko układy klawiatury polski i polski pro , resztę odznaczyć .
na dole tej zakładki są do wyboru 2 opcje (przyciski) , wybrać "use one input source in all documets"
zamknąć preferences -> RESTART .... i powinno być jak chcesz :-)
Pozdro
Witam
zrobiłem trochę inaczej niź zasugerowałeś, a mianowicie ustawiłem english powyźej polish, gdyź dzięki temu mam komendy systemowe po angielsku. dołoźyłem równieź klawiaturę US, potrzebną do Remote Desktop Connection i wydaje mi się, że na ten moment jest w 95% ok.
Serdecznie dziekuję
Ostatni problem, to zamiana klawiszy ż i ź (czyli aby było tak jak w windzie) - czytałem kilka postów na ten temat, były te pytania, ale odpowiedzi były bardzo niekonkretnie napisane. Bardzo proszę o łopatologiczne wytłumaczenie czym to zrobić. Sciagnalem sobie klawiature polish pro od Heidiego, ale nie chce instalowac, aby czegos nie namieszac, znowóż program fkeys nie moze ponoc byc rownoczesnie zainstalowany obok doublecommand, stad utknałem i prosiłbym o pomoc
BTW, moja radość poranka - odkryłem jak robić page down i page up!!! Zajeło mi to co prawda długo czasu, ale wpadłem na to sam!
pozdrawiam
rzepka
Posted 10 June 2007 - 11:41
I wiem wiem, ze na pewno jest gdzies odpowiedz, ze "poczytaj FAQ", albo "co za dziwne wymagania" albo inne riposty dla leszczy takich jak ja, ale prosilbym czule i wrazliwe na niedole ludzka dusze o reakcje, a tych co scinaja rowno z trawa o odpoczynek w czasie weekendu
pozdrawiam
rzepka
Witaj.
Ja zrobiłam tak: w "Menu klawiatura" zaznaczyłam US, Polish i Polish progr. Ponadto Podgląd klawiatury. W "Opcjach" do Menu są skróty menu wprowadzania, mogę sobie zmieniać dowolnie układ klawiatury w trakcie pisania z progr na pl, kiedy potrzebne są polskie duże litery, US i tak ciągle wpycha się, mimo że mam ustawiony polish na pierwszym miejscu w Narodowych. Czy wykorzystujesz "Jabłko"+ spacja i Alt + Jabłko+ spacja do skrótów wprowadzania?
A na klawiaturze progr. Alt+ y daje ź, Alt+ x daje ż. :roll:
Pozdrawiam
Posted 10 June 2007 - 13:27
to samo dzieje się w chwili włączenia Worda...
Word ma w preferencjach własne ustawienie wymuszające synchronizację układu klawiatury z językiem pisanego tekstu. Trzeba to wyłączyć, bo to ustawienie powoduje również taki problem, że polski zmienia się w czeski.
---- Dodano 10-06-2007 o godzinie 14:36 ----
A na klawiaturze progr. Alt+ y daje ź, Alt+ x daje ż. :roll:
W 10.3.9 nie ma dobrej metody na uniknięcie automatycznych zmian układu klawiatury. Rozwiązano to dopiero w systemie 10.4.x.
Istnieje wprawdzie Deamerykanizator autorstwa Grześka Pawlika z PolishYourMac, ale nie wiem jak działa i nie potrafię się odnieść do tego, czy nie powoduje w systemie jakichś problemów.
http://pym.uce.pl/de...ykanizator.html
Zaś co do klawiatury, proponuję zainstalowanie układów autorstwa Diodaka, które można pobrać z mojej strony "Drobiazgi" (Klawiatury Windows-style). To rozwiązanie sprawdzone i działające. Zmienia obłożenie skrótów Alt-X, Alt-Z na takie, do którego są przyzwyczajeni użytkownicy Windows.
Posted 10 June 2007 - 23:49
Istnieje wprawdzie Deamerykanizator autorstwa Grześka Pawlika z PolishYourMac, ale nie wiem jak działa i nie potrafię się odnieść do tego, czy nie powoduje w systemie jakichś problemów.
Raczej nie , używałem pod Panterą i było OK . Chociaż systemowe rozwiązanie pod Tygryskiem jest bardziej eleganckie :-)
Posted 06 March 2009 - 20:34
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users