Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Instalacja Liona na czystym dysku

• This topic is locked This topic is locked
27 replies to this topic

#1 radunio

radunio
  • 45 posts

Posted 22 July 2011 - 22:22

Wiele słyszałem opinii iż nie można wykonać instalacji systemu Lion na czystym dysku i że apple sprzedaje wyłącznie upgrade do Snow Leoparda dlatego może kogoś zainteresuje w jaki sposób można wykonać botowalną płytę z Lionem którą następnie bez problemu zainstalujemy na naszym macu. A więc w pierwszej kolejności wykonujemy kopie naszego dysku a następnie musimy zaopatrzyć się w kopie Liona którą niestety musimy pobrać na komputerze z zainstalowanym Snow Leopardem. - Odnajdujemy nasz plik pod nazwą Instalacja Mac OS X Lion - klikamy prawym przyciskiem i wybieramy Pokaż zawartość pakietu/Contents/SharedSupport - kopiujemy InstallESD.dmg i wklejamy go na pulpit - następnie przechodzimy do narzędzia i wybieramy narzędzia dyskowe - przeciągamy do listy po lewej stronie nasz skopiowany wcześniej plik InstallESD.dmg z pulpitu - zaznaczamy ten plik i nagrywamy go na czystą płytę I to by było na tyle następnie wystarczy zrestartować komputer na którym chcemy instalować Liona przy uruchamianiu z włożoną wcześniej płytą przytrzymać przycisk Option (czyli Alt) i wybrać opcje botowania z cd dalej pokierują was już komunikaty. W ten sposób bez problemu można zainstalować Liona na komputerze który nie miał wcześniej snow leoparda trzeba tylko przed samą instalacją wybrać narzędzia dyskowe i wyczyścić dysk. W innym przypadku instalator wykryje niezgodność wersji. Enjoy :)

#2 SLaweck

SLaweck
  • 173 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 July 2011 - 22:32

Nie wszystkie Maki wystartują z takiej płyty :( Mój trzyletni MBA (rev A) nie uruchamia się, natomiast nie ma żadnego problemu jeśli instalkę Liona nagramy na pendrive. Pozdrawiam

#3 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 22 July 2011 - 22:35

Łał, chyba już każdy kto tak chciał zrobić to to znalazł, tutoriali pełno, a w każdym to samo.

#4 Komel

Komel
  • 1410 posts
  • SkądTarnów

Posted 22 July 2011 - 22:40

Ale przynajmiej pomocne ;) i sie postarał bo nie było plagiatu

#5 dawletiarow

dawletiarow
  • 36 posts

Posted 22 July 2011 - 22:43

Czym się różni ten sposób od Recovery HD?

#6 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 22 July 2011 - 22:49

Tym ze Rocovery HD wymaga polaczenia z netem i zalogowania do AppStore. Po wykonaniu tej czynnosci zostaje sciagnieta instalka OSX.

#7 dawletiarow

dawletiarow
  • 36 posts

Posted 22 July 2011 - 22:56

Nie jest to tak, że jest trzymana gdzieś kopia z której mogę zainstalować system na czysto? (coś jak ukryta partycja z Windowsem). A to, że mi system pobiera po zalogowaniu się do MAS zrozumiałem tak, że jak mi dysk padnie i nie będę miał dostępu do Recovery HD to mi wtedy pobierze. Ktoś może potwierdzić rację czachy?

#8 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 22 July 2011 - 23:06

Coś takiego, ale nie ma tam całej instalki Liona bo ta partycja to tylko ok. 700 MB, więc reszta jest pobierana z sieci.

#9 oszołom

oszołom
  • 94 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 22 July 2011 - 23:19

Ja właśnie spróbowałem zainstalować Liona na czysto z partycji recovery i niestety nie udało mi się. Po ściągnięciu 95% z neta wyskakuje informacja czy chcę skasować pobraną zawartość lub zaniechać instalacji. I tak w kółko parę razy i poddałem się!!!

#10 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 22 July 2011 - 23:22

A co sie dzieje po "skasowaniu pobranej zawartosci"? Wyskakuje jakis blad, czy ot tak z czapy dostajesz takie dwie opcje do wyboru? ;)

#11 SLaweck

SLaweck
  • 173 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 July 2011 - 23:23

Dokładnie Recovery HD ma 650MB i reszta systemu jest pobiera przez internet. Jest jeszcze Internet Recovery (jak padnie cały dysk), ale działa tylko w nowych MBA i Mac mini. Dlatego warto mieć instalkę na pendrive na wszelki wypadek, nawet jak robimy kopie Time Machine... Pozdrawiam

#12 oszołom

oszołom
  • 94 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 22 July 2011 - 23:30

A co sie dzieje po "skasowaniu pobranej zawartosci"? Wyskakuje jakis blad, czy ot tak z czapy dostajesz takie dwie opcje do wyboru? ;)

Ot tak z czapy dostaję te dwie opcje do wyboru, żeby było śmieszniej to nie ważne co nacisnę zawsze wracam do punktu wyboru:
Instalacja sys. z Time Machine
Instalacja systemu na nowo
i tak dalej....

#13 ipodfan

ipodfan
  • 344 posts

Posted 22 July 2011 - 23:36

błąd.. dokładnie mam tak samo po pobraniu 95% wyskakuje komunikat w języku angielskim. Z komunikatu można wyczytać że jest jakiś problem i proponuję ponowić próbę innym razem. I są tylko dwie opcje wyboru "cancel" i "cancel download". Bardzo dziwna sprawa bo obojętnie co się naciśnie to wszystko prowadzi do głównego menu instalacji liona. :/

#14 oszołom

oszołom
  • 94 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 22 July 2011 - 23:37

No to jakiś nowy bug:D:evil: ale przez to musiałem jeszcze raz postawić Snow i na nowo Liona.

#15 radunio

radunio
  • 45 posts

Posted 23 July 2011 - 01:16

Nie wszystkie Maki wystartują z takiej płyty :(
Mój trzyletni MBA (rev A) nie uruchamia się, natomiast nie ma żadnego problemu jeśli instalkę Liona nagramy na pendrive.

Pozdrawiam

Ja posiadam MBA pierwszej generacji i po zrobieniu takiej płyty wszystko poszło bez najmniejszego problemu na nim właśnie nie miałem snow leoparda więc zrobiłem tę instalke i wszystko śmiga jedyne co musiałem wykasować dysk bo wykrywal zainstalowanego leoparda.

#16 oszołom

oszołom
  • 94 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 23 July 2011 - 08:56

Ale my próbowaliśmy postawić system z partycji recovery, a nie z płytki;)

#17 radunio

radunio
  • 45 posts

Posted 23 July 2011 - 11:51

Ja doskonale rozumiem :) odpisałem tylko do kolegi Slaweck, który miał problem z instalacja na MBA, że na 100% tą metodą da się zainstalować Liona bo sam tak zrobiłem :)

#18 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 23 July 2011 - 12:21

najlepszą metodą jest pendrive lub płyta żenada apple polega na tym że przy padnięciu systemu, żeby zainstalować go na nowo przy pomocy partycji recovery HD trzeba mieć połączenie z netem, a co jeśli go nie ma? paranoja.

#19 SLaweck

SLaweck
  • 173 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 July 2011 - 14:30

Ja doskonale rozumiem :) odpisałem tylko do kolegi Slaweck, który miał problem z instalacja na MBA, że na 100% tą metodą da się zainstalować Liona bo sam tak zrobiłem :)

Z tego wniosek, że MBA pierwszej generacji mogą różnić się między sobą w tej sprawie. Mój MBA olał poprawnie wypaloną płytę, więc nie ma 100% pewności na metodę z płytą. Pendrive natomiast zadziałał znakomicie.

@Therioon
Lion to system projektowany do pracy z iCloud, więc podstawowym założeniem jest dostępność netu. Świat idzie naprzód i nie ma co narzekać... Po dwudziestu paru minutach od zakupu miałem instalkę Liona na dysku, podobną ilość czasu zajęło mi zrobienie instalacyjnego pendrive. Dla mnie to rewelacja, że nie muszę tracić czasu na jeżdżenie do sklepu i stanie w kolejce...

Pozdrawiam

#20 radunio

radunio
  • 45 posts

Posted 23 July 2011 - 16:02

Właśnie otrzymałem wiadomość od moderatora z ostrzeżeniem iż wypalenie płyty z Lionem jest piractwem sorrki ale wydaje mi się że ktoś tu próbuje być bardziej święty od Boga.

#21 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 23 July 2011 - 16:05

to sobie na pendrive zrób :) oczywiście kup wersję

#22 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 23 July 2011 - 16:09

I dobrą informację otrzymałeś tylko ją przeinaczyłeś. Wypalenie na płycie i instalacja na innym komputerze, żeby nie płacić, jest piractwem.

#23 radunio

radunio
  • 45 posts

Posted 23 July 2011 - 16:11

No nie wiem bo z tego co wiem jeśli posiadam 3 komputery to zgodnie z licencją mogę zainstalować ten sam system na każdym z nich.

#24 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 23 July 2011 - 16:36

radunio, przestań ściemniać, bo jak to nazwałeś "nie miałeś ochoty płacić za upgrade" i nie miałeś zainstalowanego Snow-a. To, że inni użytkownicy tego nie widzą, to nie znaczy, że ja tego nie widzę. Koniec dyskusji i koniec OT.

#25 radunio

radunio
  • 45 posts

Posted 23 July 2011 - 18:08

Czego Ty nie widzisz co to za durne insynuacje mam 3 komputery na jednym miałem leoparda a na 2 snow lepoarda i jeśli na wszystkich zainstalowałem sobie Liona a Ty nazywasz mnie piratem to chyba nie do końca jest z Tobą w porządku. A jeśli Ty coś widzisz czego nie widza inni to powinieneś udać się do jakiegoś specjalisty bo to mogą być oznaki jakieś ciężkiej choroby. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users