Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac OS X Lion a partycje w exFAT

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#26 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • 216 postów
  • SkądKielce/Kraków

Napisano 07 listopada 2011 - 15:04

"Życie jest za krótkie, żeby marnować je na bezpieczne usuwanie sprzętu."

Chociaż w OS X jest to dużo lepiej zorganizowane niż na chociażby winzgrozie.
Chcę się upewnić: sprawdzenie dysku przywraca go do normalnego trybu pracy? Czy dysk, którego nie widać pod Mac OS da się odpalić na Windowsie?

---------- Wpis dodano o 14:56 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:54 ----------

NTFS na Mac OS też działa dobrze. Tuxera NTFS for Mac | Tuxera (25 €) i śmiga. Tylko mi szczerze nie chce się bawić w takie rzeczy. W czym jest lepszy NTFS od exFAT?

Co do pierwszego pytania - nie zawsze, mnie partycja exFAT padła w takim stopniu, iż nie dało się jej ruszyć w żaden sposób. Pozostało odzyskiwanie danych za pomocą TestDisk, DiskWarrior również poległ.

NTFS w trybie odczytu i zapisu z wiadomych przyczyn nie jest domyślnie dostępny w systemie... ;-) Czyt. śmiga... do czasu...

To samo z wynalazkami pokroju MacDrive. Trzeba jednak mieć na uwadze, iż tego typu narzędzia nie mogą być w pełni dopracowane, ze względu na brak udostępnionej specyfikacji.

#27 zbaracki

zbaracki
  • 55 postów
  • SkądSt Austell, United Kingdom

Napisano 07 listopada 2011 - 15:15

Paragon ma w ofercie zestaw serownikow, HFS dla Win, i NTFS dla Mac.
PARAGON Software Group - NTFS for Mac, communication channel between Mac OS X and Windows

firma z "tradycjami" w tej dziedzinie, wiec moze warto sprobowac? Ja niestety nie mam chwilowo dostepu do zadnego Maca zeby przetestowac, ale z NTFS pod linuksem nie mialem problemow zadnych, wiec pod Mac tez powinno to dzialac.

#28 man_of_the_oak

man_of_the_oak
  • 216 postów
  • SkądKielce/Kraków

Napisano 07 listopada 2011 - 15:29

Paragon ma w ofercie zestaw serownikow, HFS dla Win, i NTFS dla Mac.
PARAGON Software Group - NTFS for Mac, communication channel between Mac OS X and Windows

firma z "tradycjami" w tej dziedzinie, wiec moze warto sprobowac? Ja niestety nie mam chwilowo dostepu do zadnego Maca zeby przetestowac, ale z NTFS pod linuksem nie mialem problemow zadnych, wiec pod Mac tez powinno to dzialac.

Testowałem ;-) Ogólnie rzecz biorąc - jeśli nie zależy Ci na bezpieczeństwie danych możesz próbować.

#29 FishBB

FishBB
  • 1 244 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 10 grudnia 2011 - 09:22

chciałbym sformatować dysk zewnętrzny na najbardziej odpowiedni format plików. W tej chwili jest NTFS więc odpada, chcę sformatować na exFAT bo dysk będzie czasem podpinany pod inne urządzenia. Tylko czy exFAT jest dużo gorszy od HFS+ ? Czy nie zauważe różnicy?

#30 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 grudnia 2011 - 09:27

zauważyłeś kiedyś różnicę na jakimkolwiek formacie plików?

#31 FishBB

FishBB
  • 1 244 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 10 grudnia 2011 - 09:33

no własnie nie, ale nie wiedziałem czy format exFAT będzie dużo gorszy na Macu niż format HFS+ (do niedawna siedziałem tylko na PC)

#32 Heniutek

Heniutek
  • 423 postów
Napisano 21 lutego 2012 - 22:47

....Zauważyłem, iż partycja sformatowana pod exFAT z poziomu Mac OS X lubi "znikać", podczas, gdy w przypadku tej utworzonej w Windows - problem pojawia się rzadziej

Dopadł mnie ostatnio taki problem na 10.6.8.
Dysk zewnętrzny, jedna partycja HFS+, druga ExFat.
Włączam kompa i ExFat nie ma. Narzędzie dyskowe pokazuje partycje jako nieznanego typu (czy coś w stylu RAW Windows... nie pamiętam), odmontowaną i nie potrafi jej naprawić.
Krótki research i trafiam na to:
https://discussions....tart=0&tstart=0
W moim przypadku pomogło chkdsk /f z poziomu Windows 7.
Jak na razie działa.

W przytoczonym wątku ktoś pisze, że u niego problemy pojawiły się po instalacji system update. U mnie też przed awarią dysku była instalowana ta ostatnia poprawka bezpieczeństwa. Może przypadek.

Pozdrawiam,
Tomek

#33 thomasg73

thomasg73
  • 90 postów
  • SkądDolnośląskie/Wiedeń

Napisano 24 lutego 2012 - 21:27

A ja przez brak odomtowywania przestrzelilem 4 pendrivy 16GB w windows.... nawet w takim systemie jak windows jest do tego funkcja!!!!! jest to poprostu konieczne do prawidlowej pracy pendrive...

#34 malysobol

malysobol
  • 250 postów
  • SkądPodobno Stolica

Napisano 25 kwietnia 2012 - 08:46

pytanie co znaczy od-montowanie pendrive ? Bo do tej pory to wydawało mi się że łapie ikonę dysku czy tam pena i przeciąga na śmietnik, było OK. Ale odkąd mam Liona zaczęły się same problemy, już nie wspomnę o NTFS którego lew widzi i na tym koniec, nic nie idzie z takimi partycjami zrobić. Problemy są z Fat, ExFat nagrywam pliki i jest OK ale gdy podłączę takiego pena czy dysk pod Vistę okazuje się że są zwalone. Ostatnio z Pena 8GB zrobiło się 200MB, reszta była jakąś ukrytą partycją. Jakim cudem Mac nadpisuje sobie jakieś dziwne partycje z koro przegrywam tylko pliki ?

#35 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 25 kwietnia 2012 - 08:51

Tak, to właśnie jest odmontowanie (przeciągnięcie na śmietnik), albo prawo-klik i wysuń, albo cmd+e, wszystko jedno, jak Ci wygodniej.

#36 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 sierpnia 2012 - 18:40

exFAT a Windows Disk Utility wybiera tablicę partycji GUID jako domyślny schemat partycjonowania. Aby zachować zgodność pomiędzy Mac OS X a Windows, należy wcześniej zmienić w Disk Utility schemat partycjonowania na Master Boot Record. Dodatkowo w tym przypadku na dysku nie będzie ukrytej partycji EFI o rozmiarze 200MB.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych