Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z safari pod Lion'em

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 prototypeartworks

prototypeartworks
  • 146 postów
  • SkądBirmingham, United Kingdom

Napisano 21 lipca 2011 - 21:00

witam , zrobilem dzis update z SL do Lion i wszystko bylo ok na poczatku ale po kilku godzinach zauwazylem ze strony w safarii wczytuja sie okropnie dlugo lub wcale , niektore elementy nie chca lub maja problem sie wczytac , czy ktos ma z tym problem ? Safari (Version 5.1 (7534.48.3)) na MBP 13 z tego roku

#2 Zetor

Zetor
  • 624 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 21 lipca 2011 - 21:03

Powiem jedno robiłem czystą instalkę i Safari jest jak błyskawica.

#3 prototypeartworks

prototypeartworks
  • 146 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 21:32

Opera ma to samo , adium czasem traci połączenie , na nowo nie postawie liona bo nie mam jak , wcześniej było cacy a teraz nic mi nie wczytuje , facebook nawet nie ląduje sie , chciałem napisać post z safari na mbp to dostałem komunikat ze brak połączenia z serwerem

#4 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 21 lipca 2011 - 21:44

Instalacja na czysto całego systemu to nie jest wyjście z sytuacji bo Mac OSX to nie Windows. Spróbuj naprawić uprawnienia oraz użyj aplikacji Clean My Mac. Niech Ci usunie cache systemowe m.in. Safari ;)

Zainstaluj sobie, kliknij SCAN i CLEAN. Potem restart systemu i powinno pomóc.

#5 prototypeartworks

prototypeartworks
  • 146 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 21:52

ok sprawdze tym programem moze pomoze , zrobilem jeszcze sam restart kompa i teraz dziala , ale jakos pewnosci nie mam czy to sie nie powtorzy wiec zrobie scan i clean na wszelki wypadek ;) ok znalazlo troche smieci czy czegos tam , ale to wersja podstawowa wiec nie moge usunac wszystkiego bo ma limit , jakis inny program polecacie czy jak to wykonac ?

#6 Jinxter

Jinxter
  • 32 postów
  • SkądUK

Napisano 21 lipca 2011 - 22:47

Ja mam wręcz przeciwnie. Safari działa jak błyskawica, nareszcie ładowanie flash'a nie zwiesza safari(kolorowa parasolka). Jedyny mankament to spowolnione zmiany kursora i czasami nie pojawiające się krzyżyki do zamknięcia kart na których aktualnie nie jestem.

#7 matrasw

matrasw
  • 2 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 lipca 2011 - 15:54

Nie wczytuje się do safari komponent komunikacyjny do BPH pod LION-em Po reinstalacji systemu na LIONA Safari przestało wczytywać komponent komunikacyjny do Banku. Wczytywane i instalowane było pod Leopardem bez problemów.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 23 lipca 2011 - 15:57

To raczej problem banku. W sensie, oni muszą się dostosować do nowej przeglądarki.

#9 bapo

bapo
  • 24 postów

Napisano 23 lipca 2011 - 16:28

Po reinstalacji systemu na LIONA Safari przestało wczytywać komponent komunikacyjny do Banku.
Wczytywane i instalowane było pod Leopardem bez problemów.

być może brak VM Java ma coś z tym wspólnego ale tylko zgaduję. SL miał VM java domyślnie w Lionie trzeba sobie dociągnąć (utilities, Java properties itd.).

#10 ppor

ppor
  • 10 postów

Napisano 25 lipca 2011 - 10:46

Ja mam niezle jaja z Safari 5.1 pod Mac OS 10.7. MacBook AIR 1.86 13" drugiej generacji, instalka systemu robiona na czysto po wymazaniu Snow Leoparda.

- w przypadkowych momentach gest szczypania przestaje dzialac. Nie pomaga zamkniecie i otworzenie nowej karty. Przestaje jednoczesnie dzialac we wszystkich kartach Safari i jedyny sposob zeby to naprawic to command+Q i ponowne uruchomienie przegladarki. Normalnie czuje sie jakby to byl produkt Microsoftu. Jednoczesnie gdy to sie zepsuje nadal dziala inny z nowych gestow (stukniecie dwoma palcami w celu powiekszenia fragmentu strony).

- podczas pracy z webmailem 'Squirrelmail' opartym na ramkach, czesto zdarza sie ze po wykonaniu gestu szczypania w celu zrobienia zblizenia (o ile w ogole przegladarka dziala) nie da sie potem swobodonie przesuwac widoku strony wodząc dwoma palcami w lewo. trzeba oddalic zeby moc zobaczyc cala strone

- zdarzyl sie fuck'up tego rodzaju ze ogladam sobie tresc jakiejs strony, potem klikam cmd+L zeby wpisac sobie nowy aders nowej strony, wpisuje, wciskam enter, a w biezacej karcie pozostaje zamrozony widok starej strony. Jedyny sposob naprawienia problemu to zamkniecie calej karty

- Wracanie wstecz w zafari (gest przesuniecia dwoma palcami) jest zrobiony strasznie ordynarnie... Po powrocie na ostatnia strone widac przez okolo sekunde (na wolniejszym laczu i dluzej) widok starej strony w okropnie skompresowanym jpgu. Dopiero po tej chwili jpeg znika i pojawia sie zywa klikalna strona.

- nie naprawiono bledu z wczesniejszej wersji Safari, wystarczy wejsc na strone [url=http://wojciechbialek.blox.pl/html]Blog Wojciecha Białka[/url] i przewijac sobie strone w dol aby zobaczyc ze kolumna z lewej z bialo-szarym wypelnieniem zaczyna migac/pulsowac.

- Safari 5.1 na Lionie, na powolnym laczu internetowym (Neostrada 1Mb/s) wedlug moich obserwacji dziala zauwazalnie wolniej niz Firefox 4.x/5.x na Snow Leopard. Na szybkim laczu nie widze szczegolnych roznic. Byc moze jest to spowodowane tym ze nowe Safari rzekomo wczytuje tresc wprzod przewidujac nasze ruchy, co moze nie byc dobrym pomyslem na wolnym laczu. Niestety nie znalazlem w Preferencjach gdzie to wylaczyc. Jak pisalem niestety nie moge porownac dzialania nowego Safari do starszej wersji Safari na Snow Leopard, bo wczesniej prawie go nie uzywalem

Mam nadzieje ze w nowym Chroome/Iron zrobia w odpowiedzi rowniez plynne zoomowanie i bedzie mozna sie pozegnac z tym wynalazkiem bo stabilnoscia przypomina stare wersje internet explorera pod windą.

#11 Greenek

Greenek
  • 104 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 lipca 2011 - 15:13

Moje Safari z kolei żre RAM jak opętany. Aktualnie zjada 1.3GB, jeszcze przed kilkoma minutami było 1.2GB. Z 4GB RAMu mam wolnego 150MB :) Najdziwniejsze jest to, że Lion działa dużo płynniej niż SL.

#12 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 25 lipca 2011 - 15:26

Dlaczego to jest najdziwniejsze?

#13 Greenek

Greenek
  • 104 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 lipca 2011 - 16:31

Bo mam 150mb wolnego ramu, a Skype dodatkowo zjadał 90% jednego rdzenia, Spotlight nie skończył jeszcze indeksować dysku, a wszystko chodziło znośnie płynnie. SL ciął przy samym indeksowaniu.

#14 blueliner

blueliner
  • 69 postów
  • Skądkrakow/rabka

Napisano 26 lipca 2011 - 07:18

Po reinstalacji systemu na LIONA Safari przestało wczytywać komponent komunikacyjny do Banku.
Wczytywane i instalowane było pod Leopardem bez problemów.

Jak masz Javę up to date, to wejdź w Java Preferences, zaznacz uruchamianie apletów przy starcie. Zrestartuj i powinno (tak myślę) wczytać aplet.

#15 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 26 lipca 2011 - 08:45

Moje Safari z kolei żre RAM jak opętany. ...

U mnie Safari używa teraz jakieś 250MB, ale zauważyłem, że oprócz tego w monitorze aktywności jest jeszcze pozycja "Zawartość www (Safari)", która zajmuje kolejne 320MB. Nie przypominam sobie, żeby w SL tez tak było. Wolnej mam 24MB, a odpalony tylko mail, iCal i Safari...

#16 Tonden

Tonden
  • 173 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lipca 2011 - 09:59

Jak masz Javę up to date, to wejdź w Java Preferences, zaznacz uruchamianie apletów przy starcie. Zrestartuj i powinno (tak myślę) wczytać aplet.

Miałem to samo na początku i opisane wyżej działanie pomaga.

Tak na marginesie: na razie nie działa 1Password pod Webkit w Lionie - pod Safari działa bez problemów.
Tonden

#17 Greenek

Greenek
  • 104 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 lipca 2011 - 12:03

Działa, musisz zaktualizować 1Password i zainstalować nowy plugin do Safari.

#18 Tonden

Tonden
  • 173 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lipca 2011 - 13:50

Działa, musisz zaktualizować 1Password i zainstalować nowy plugin do Safari.

U mnie w Safari jak najbardziej działa ale w Webkit niestety nie. Na forum 1Password piszą tak:

Sorry for the trouble here. At this time only Safari, Firefox, and Chrome are supported in Lion. We are working to improve this, though. It may not be too much trouble to get things working in the WebKit nightlies (or nighties if you believe Lion's autocorrect), but we have some other things we need to straighten out before can spend resources on that.
link: Feature Request: WebKit nightly support in Lion - AgileBits Forums

Co wydaję się potwierdzać, że na razie nie działa.
Tonden

#19 blueliner

blueliner
  • 69 postów
  • Skądkrakow/rabka

Napisano 26 lipca 2011 - 15:10

Moje Safari zalicza crasha za kazdym razem gdy probuje je odpalac. Spróbuje je chyba na czysto zainstalować w wolnej chwili.

#20 blueliner

blueliner
  • 69 postów
  • Skądkrakow/rabka

Napisano 27 lipca 2011 - 21:58

edit: próbowałem wyrzucić wtyczki 3rd party (szukałem w ~Library/Application Support, Library/Application Support i wszelkich innych bibliotekach mogących zawierać pluginy lub extension). Po kilku godzinach gimnastyki, zrobiłem najbanalniejszy ruch jaki w tej sytuacji chyba mógł przyjść mi do głowy, mianowicie odznaczyłem "open in 32 bit mode" w info Safari, które po update do 5.1 domyślnie się zaznaczyło. Działa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych