Problem z safari pod Lion'em
Napisano 21 lipca 2011 - 21:00
Napisano 21 lipca 2011 - 21:03
Napisano 21 lipca 2011 - 21:32
Napisano 21 lipca 2011 - 21:44

Zainstaluj sobie, kliknij SCAN i CLEAN. Potem restart systemu i powinno pomóc.
Napisano 21 lipca 2011 - 21:52

Napisano 21 lipca 2011 - 22:47
Napisano 23 lipca 2011 - 15:54
Napisano 23 lipca 2011 - 15:57
Napisano 23 lipca 2011 - 16:28
Po reinstalacji systemu na LIONA Safari przestało wczytywać komponent komunikacyjny do Banku.
Wczytywane i instalowane było pod Leopardem bez problemów.
być może brak VM Java ma coś z tym wspólnego ale tylko zgaduję. SL miał VM java domyślnie w Lionie trzeba sobie dociągnąć (utilities, Java properties itd.).
Napisano 25 lipca 2011 - 10:46
- w przypadkowych momentach gest szczypania przestaje dzialac. Nie pomaga zamkniecie i otworzenie nowej karty. Przestaje jednoczesnie dzialac we wszystkich kartach Safari i jedyny sposob zeby to naprawic to command+Q i ponowne uruchomienie przegladarki. Normalnie czuje sie jakby to byl produkt Microsoftu. Jednoczesnie gdy to sie zepsuje nadal dziala inny z nowych gestow (stukniecie dwoma palcami w celu powiekszenia fragmentu strony).
- podczas pracy z webmailem 'Squirrelmail' opartym na ramkach, czesto zdarza sie ze po wykonaniu gestu szczypania w celu zrobienia zblizenia (o ile w ogole przegladarka dziala) nie da sie potem swobodonie przesuwac widoku strony wodząc dwoma palcami w lewo. trzeba oddalic zeby moc zobaczyc cala strone
- zdarzyl sie fuck'up tego rodzaju ze ogladam sobie tresc jakiejs strony, potem klikam cmd+L zeby wpisac sobie nowy aders nowej strony, wpisuje, wciskam enter, a w biezacej karcie pozostaje zamrozony widok starej strony. Jedyny sposob naprawienia problemu to zamkniecie calej karty
- Wracanie wstecz w zafari (gest przesuniecia dwoma palcami) jest zrobiony strasznie ordynarnie... Po powrocie na ostatnia strone widac przez okolo sekunde (na wolniejszym laczu i dluzej) widok starej strony w okropnie skompresowanym jpgu. Dopiero po tej chwili jpeg znika i pojawia sie zywa klikalna strona.
- nie naprawiono bledu z wczesniejszej wersji Safari, wystarczy wejsc na strone [url=http://wojciechbialek.blox.pl/html]Blog Wojciecha Białka[/url] i przewijac sobie strone w dol aby zobaczyc ze kolumna z lewej z bialo-szarym wypelnieniem zaczyna migac/pulsowac.
- Safari 5.1 na Lionie, na powolnym laczu internetowym (Neostrada 1Mb/s) wedlug moich obserwacji dziala zauwazalnie wolniej niz Firefox 4.x/5.x na Snow Leopard. Na szybkim laczu nie widze szczegolnych roznic. Byc moze jest to spowodowane tym ze nowe Safari rzekomo wczytuje tresc wprzod przewidujac nasze ruchy, co moze nie byc dobrym pomyslem na wolnym laczu. Niestety nie znalazlem w Preferencjach gdzie to wylaczyc. Jak pisalem niestety nie moge porownac dzialania nowego Safari do starszej wersji Safari na Snow Leopard, bo wczesniej prawie go nie uzywalem
Mam nadzieje ze w nowym Chroome/Iron zrobia w odpowiedzi rowniez plynne zoomowanie i bedzie mozna sie pozegnac z tym wynalazkiem bo stabilnoscia przypomina stare wersje internet explorera pod windą.
Napisano 25 lipca 2011 - 15:13

Napisano 25 lipca 2011 - 15:26
Napisano 25 lipca 2011 - 16:31
Napisano 26 lipca 2011 - 07:18
Po reinstalacji systemu na LIONA Safari przestało wczytywać komponent komunikacyjny do Banku.
Wczytywane i instalowane było pod Leopardem bez problemów.
Jak masz Javę up to date, to wejdź w Java Preferences, zaznacz uruchamianie apletów przy starcie. Zrestartuj i powinno (tak myślę) wczytać aplet.
Napisano 26 lipca 2011 - 08:45
U mnie Safari używa teraz jakieś 250MB, ale zauważyłem, że oprócz tego w monitorze aktywności jest jeszcze pozycja "Zawartość www (Safari)", która zajmuje kolejne 320MB. Nie przypominam sobie, żeby w SL tez tak było. Wolnej mam 24MB, a odpalony tylko mail, iCal i Safari...Moje Safari z kolei żre RAM jak opętany. ...
Napisano 26 lipca 2011 - 09:59
Miałem to samo na początku i opisane wyżej działanie pomaga.Jak masz Javę up to date, to wejdź w Java Preferences, zaznacz uruchamianie apletów przy starcie. Zrestartuj i powinno (tak myślę) wczytać aplet.
Tak na marginesie: na razie nie działa 1Password pod Webkit w Lionie - pod Safari działa bez problemów.
Tonden
Napisano 26 lipca 2011 - 12:03
Napisano 26 lipca 2011 - 13:50
Działa, musisz zaktualizować 1Password i zainstalować nowy plugin do Safari.
U mnie w Safari jak najbardziej działa ale w Webkit niestety nie. Na forum 1Password piszą tak:
Sorry for the trouble here. At this time only Safari, Firefox, and Chrome are supported in Lion. We are working to improve this, though. It may not be too much trouble to get things working in the WebKit nightlies (or nighties if you believe Lion's autocorrect), but we have some other things we need to straighten out before can spend resources on that.
link: Feature Request: WebKit nightly support in Lion - AgileBits Forums
Co wydaję się potwierdzać, że na razie nie działa.
Tonden
Napisano 26 lipca 2011 - 15:10
Napisano 27 lipca 2011 - 21:58
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych