Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Launchpad

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

#1 Desino

Desino
  • 64 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 08:33

Po zainstalowaniu Liona pozbyłem się programów które z nim odmówiły współpracy. Niestety w launchpadzie pozostały skróty do nieistniejących rzeczy i nie wiem jak się ich pozbyć. Spotlight ich nie wynajduje.

#2 redziol

redziol
  • 192 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 08:42

Tak jak na iPhone - naciskasz i przytrzymujesz dowolną ikonę - po chwili będziesz mógł poprzekładać i usuwać programy.

#3 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 08:43

Przekładać się da, ale jak usuwać? Nie ma przy ikonkach takiego krzyżyka jak w iPhone. e: Do kosza można przeciągnąć.

#4 Desino

Desino
  • 64 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 09:04

A u mnie nie daje się przeciągnąć do kosza :(

#5 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 09:18

@up
Fakt, nie da się.

Przekładać się da, ale jak usuwać? Nie ma przy ikonkach takiego krzyżyka jak w iPhone.
e: Do kosza można przeciągnąć.

Dziwna sprawa, krzyżyk się jednak pojawia, ale tylko przy Bowtie, Evernote i coś tam jeszcze, ale przy innych już nie.

#6 Desino

Desino
  • 64 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 09:23

A jednak da się :) trzeba kliknąć na ikonkę aż pokaże się znak zapytania i wtedy przeciągnąć do kosza i po problemie.

#7 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 lipca 2011 - 09:24

@up
Fakt, nie da się.

Dziwna sprawa, krzyżyk się jednak pojawia, ale tylko przy Bowtie, Evernote i coś tam jeszcze, ale przy innych już nie.

A jak naciśniesz ikonkę na iPhone to pojawia się krzyżyk przy np Safari?

#8 mastisz

mastisz
  • 72 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 10:15

Krzyżyki pojawiają się przy aplikacjach pobranych z App Store'a.

#9 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 10:29

A jak naciśniesz ikonkę na iPhone to pojawia się krzyżyk przy np Safari?

Przy systemowych się nie pojawia - wiadomo. Tyle, że u mnie nie pojawia się również przy ściągniętych aplikacjach, np adium, handbrake, machinarium, itp, itd...

#10 Mac IW

Mac IW
  • 164 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 lipca 2011 - 12:25

Pojawia sie tylko przy aplikacjach z appstore

#11 Marucins

Marucins
  • 861 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 23:04

Powiedzcie dla czego Launchpad nie widzi aplikacji w folderze Utilities (Narzędzia)?

#12 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 21 lipca 2011 - 23:06

Ten launchpad jakis bezuzyteczny. Nie uzywam tego. Tak jak do tej pory odpalam apy albo z docka albo wpisujac nazwe w spotlight. Nie chce mi sie nawet tego launchpada konfigurowac, bo niby jak mam ulozyc aplikacje zeby to mialo jakis sens...

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 359 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 23:07

Haha, zawsze miałem z tym problemy na gejfonie. Mój pedantyzm, który chciał jednocześnie spójnie kolorami i funkcjonalnością ;-) Też całe życie odpalam ze spotlighta/alfreda.

#14 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 21 lipca 2011 - 23:10

na iphonie jakos latwiej. na launchpadzie nie mam pomyslu. na razie upchnalem wszystkie appy z docka i z menu bara do jednego folderu i wywalilem go na ostatni ekran, tak samo jak appy ktorych nigdy nie uzywam (typu mail, terminal, wiekszosc folderu utilities i xcode). dalej nie mam pomysow

#15 Marucins

Marucins
  • 861 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 23:42

U mnie kwestia jest następująca:

Audio, Video, Photography, Finance, Network, Social Networking, Lifestyle, Healthy, Navigation,.....
Shoot Games, Strategy Games, Logic Games, Action Games, Board Games,....

Tylko denerwuje mnie ten katalog Utilities (na cholerę pozmieniali uprawnienia) - powtórzę się. Czy ktoś wie jak przywrócić normalne jego działanie? tzn. aby system widział nowo wrzucone aplikacje w Launchpad
/znalazłem "cwany" sposób najpierw do głównego katalogu aplikacji po czym do narzędzi - widzi go przynajmniej w aplikacjach/

ps. to nie gejfon a telefon dla ubogich pozerów - iPhone - smartfon dla biedaków? - Hanter.pl

#16 sto8

sto8
  • 177 postów

Napisano 22 lipca 2011 - 11:44

Próbuję ogarnąć ten 'Launchpad' ale średnio mi wychodzi... jak chcę usunąć ikonę programu który był pobrany z app store to wywala mi też cały program bo później widzę że nie ma go w moich programach... Zainstalowałem też Office 2011 i cały śmietnik się tam wrzucił typu microsoft mesenger, chciałem to usunąć, tak jak pisaliście... ale jakoś do kosza to nie chce iść i znak zapytania się nie pojawia, może jakoś dziwnie klikam;) Ciekawe jestem czy też istnieje możliwość dodania tam ikony jakiegoś programu tzn. gdyby udało się usunąć a później chciałbym ją jednak przywrócić?

#17 Marucins

Marucins
  • 861 postów

Napisano 22 lipca 2011 - 15:04

...Zainstalowałem też Office 2011 i cały śmietnik się tam wrzucił...

Właśnie o tym Apple zapomniał - co za nieżyciowa firma. Jej aplikacje ładnie z początku układają się a reszta robi syf na końcu tego Launchpad'a.

#18 SLaweck

SLaweck
  • 173 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 lipca 2011 - 17:51

Przecież w każdej chwili możesz sobie zmienić kolejność, dodać kolejne strony, foldery... Co za problem zrobić na drugiej stronie folder niechciane i wrzucić tam wszystkie programy których nie chcecie widzieć? Pozdrawiam

#19 texblues

texblues
  • 125 postów

Napisano 22 lipca 2011 - 18:40

Próbuję ogarnąć ten 'Launchpad' ale średnio mi wychodzi... jak chcę usunąć ikonę programu który był pobrany z app store to wywala mi też cały program bo później widzę że nie ma go w moich programach... Zainstalowałem też Office 2011 i cały śmietnik się tam wrzucił typu microsoft mesenger, chciałem to usunąć, tak jak pisaliście... ale jakoś do kosza to nie chce iść i znak zapytania się nie pojawia, może jakoś dziwnie klikam;) Ciekawe jestem czy też istnieje możliwość dodania tam ikony jakiegoś programu tzn. gdyby udało się usunąć a później chciałbym ją jednak przywrócić?

A jak w iphone'nie usuwasz aplikację to co chcesz zrobić? Usunąć ze springboard'u czy całkowicie z telefonu? Tu jest tak samo. Launchpad jest odwzorowaniem aplikacji. Nie da się usunąć aplikacji z launchpad'a a dalej ją mieć.

#20 Marucins

Marucins
  • 861 postów

Napisano 22 lipca 2011 - 23:54

@SLaweck zastanawiam się czy masz pakiecik od Adobe - mój jest skromny ale co powiedzą ci od Adobe Creative Suite 5.5 Master Collection jak tam każdy program ma swój odpowiednik w ikonce odinstaluj :)

Launchpad - powinien mieć jeszcze opcję wyklucz. Byłoby przyjaźniej bez suwania ikonek. Albo taki Office 2011 - podstawowe są luzem a "śmieci" w katalogu.

#21 sto8

sto8
  • 177 postów

Napisano 23 lipca 2011 - 00:19

:) ok rozumiem:) w iPhonie ten system się sprawdza, ale uważam że w komputerze powinien Lunchpad mieć więcej opcji. Może dobrze by było gdyby ikony w Lunchpadzie były bardziej na zasadzie 'skrótu' do danej aplikacji. Część aplikacji którą mam nawet nie muszę uruchamiać bo startuje z systemem (m.in. Total Finder, Divvy, Dropbox...) naprawdę nie muszę ich widzieć w Lunchpadzie... a już na pewno zbędnego śmietnika z office 2011 czy adobe... Dzięki za radę rzeczywiście stworzenie folderu typu 'niechciane' do świetny pomysł w takiej sytuacji lub ewentualnie przeniesienie gdzieś tych ikon na sam koniec:) Ktoś wcześniej pisał że udało mu się wyrzucić ikony do kosza z aplikacji nie nabytych w app store... u mnie ta metoda nie zadziałała (kliknięcie i przytrzymanie ikony.. pojawia się znak zapytania... i do kosza...)

#22 tbadoo

tbadoo
  • 398 postów
  • SkądGrantham, United Kingdom

Napisano 23 lipca 2011 - 00:37

Nie wiem co wy macie za problem z Office 2011. Jeden folder z '..inne', drugi sam zrobilem z wszystkimi głównymi programami Office'a i wszystko ładnie, schludnie i przyjemnie. Jak się nie ma problemów to zawsze coś można znaleźć i się przyczepić z nudów, nie?

#23 sto8

sto8
  • 177 postów

Napisano 23 lipca 2011 - 01:08

w zasadzie nie problem:) luzik;) po prostu będę miał folder na to i już:) dzięki za wszelkie info teraz wiem jakimi prawami rządzi się Launchpad.

#24 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 23 lipca 2011 - 05:11

to dodam tylko że nie musisz trzymać ikony myszką przez chwilę by zaczęła dygotać

#25 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 23 lipca 2011 - 06:59

Chyba cos nie tak klikam, bo nie wychodzi mi usuwanie aplikacji z Launchpada i nie pojawia sie zaden znak zapytania ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych