Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Podpis (sygnatura) w Mailu - gdzie i jak?

• Please log in to reply
25 replies to this topic

#1 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 July 2011 - 23:02

Hej, W Snow Leopard można było wejść do folderu Mail/Singatures i tam odpowiednie modyfikując pliki, a raczej ich nazwy, dowolnie podmienić sygnatury maila. W Lionie... ja nawet nie widzę tego folderu. Help ?

#2 Dadus

Dadus
  • 7 posts

Posted 20 July 2011 - 23:13

W preferencjach jest zakładka Podpisy

#3 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 July 2011 - 23:16

O ty kolego to ja wiem ;-) Ja chcę znaleźć pliki z tymi podpisami po to aby dodać swoje firmowe stopki na różnych kontach e-mail, a w programie tego nie da się zrobić.

#4 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 July 2011 - 12:44

No bez jaj. nie ma jakiegoś hakera w naszej społeczności ? :) Na zagranicznych forach też szukam, ale bez rezultatów :(

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 21 July 2011 - 23:53

/Users/ftpd/Library/Mail/V2/MailData/Signatures

#6 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 July 2011 - 00:04

/Users/ftpd/Library/Mail/V2/MailData/Signatures

Dzieki. Nie przyszło mi do głowy, że nawet jak się w Finderze zrobi "pokaż ukryte" to on tego nie pokaże :P Faktycznie jak się z terminala wejdzie to elegancko wszystko jest. Dzięki!

Jakby co to z Terminala można sobie elegancko Findera tam otworzyć tak:

open "file://localhost/Users/twój_username/Library"

p.s. Chyba, ze ja coś źle robiłem i to przez cały czas jest widoczne z poziomu findera. Ja u siebie "biblioteki" nie znalazłem...

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 22 July 2011 - 00:07

Możesz sobie chflagsami 'odkryć' Library, jak potrzebujesz.

#8 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 July 2011 - 00:41

Nie wiem o czym mówisz, ale już na podstawie tego co wcześniej napisałeś spokojnie sobie z tym poradziłem. Potrzebowałem tak na prawdę tego tylko po to, aby podmienić stopki ze zwykłych tekstowych na htmlowe.

#9 tbadoo

tbadoo
  • 398 posts
  • SkądGrantham, United Kingdom

Posted 22 July 2011 - 01:06

No i wyszło - ftpd haker :P

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 22 July 2011 - 01:17

No no. cd i ls, hakerstwo że ho ho.

#11 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 July 2011 - 01:58

No cd ani ls raczej nie zrobisz tego o czym pisałeś. Do głowy mi nie przyszło ls -la, bo nie sadziłem ze Apple ukryje ten jakże ważny katalog :P

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 22 July 2011 - 02:23

Emm...

tuonela ~ % ls
Bin/ Desktop/ Documents/ Downloads/ Dropbox/ Library/ Movies/ Music/ Pictures/ Public/ kultowa plik tf/

#13 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 July 2011 - 03:12

Nie mam pojęcia co to jest :P a nie mam akurat teraz maca przy sobie zeby sprawdzić.

#14 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 22 July 2011 - 06:57

Ja przepraszam ze pytam, ale jak to nie da sie dodac w programie rozny stopek do roznych kont? Chyba uzywamy innego programu, albo nie rozumiem tego co napisales ;)

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 22 July 2011 - 09:44

Da się, on chce tam HMTL-e wklejać i inne takie złe rzeczy, za które powinna być chłosta :P
  • JJ79 likes this

#16 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 July 2011 - 12:35

Sorry panowie, ale stopka ze zwykłym tekstem nie wygląda ładnie :/ No ale to moje zdanie. It's time to move on. Pod tym względem aplikacja Mail jest daleko za ... konkurencją.

#17 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2209 posts
  • SkądBiałystok

Posted 25 July 2011 - 12:36

Nie wiem, ja mam wylaczonego HTML'a ;)

#18 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 25 July 2011 - 13:15

Sorry panowie, ale stopka ze zwykłym tekstem nie wygląda ładnie :/

A sprawdzałeś u wszystkich jak ten Twój html wygląda? Nie wiem jaki on jest, ale jak masz tam jakieś wygibasy i nie wiesz jak robić "mail html" (to inna zupełnie zabawa niż pod www) to może być całkiem rozjechany u innych.

#19 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 July 2011 - 15:10

Hmm. Powiedzmy że mam wiedzę popartą doświadczeniem w tej materii ;-) Nadal jestem zdania, że porządnie zrobiona stopka w mailu HTML jest lepsza niż brak stopki. Nie żyjemy w 1995 roku. Na prawdę HTML w poczcie nie gryzie. Po co w ogóle wyłączać maile w HTMLu ? (pomijam użyszkodników).

#20 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 25 July 2011 - 15:23

No to ok w takim razie. Bo wiesz niektórzy nie wiedzą (a też mieli podobno wiedzę i doświadczenie), że w Gmail, Hotmail i Yahoo Mail taki "html mail" może różnie wyglądać nawet w tej samej przeglądarce. Ale ok, nie wnikam już.

#21 tab0reqq

tab0reqq
  • 658 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 July 2011 - 18:47

W swoim krotkim zyciu wyslalem duuuzo mailingow. Jest szansa ze prawie kazdy z Was chociaz raz dostal mailing robiony przeze mnie ;p To prawda. Nie da rady zrobic ladnej stopki ktora zawsze bedzie dzialac tak samo. Jednakze jakby sie uprzec to niektorym skomplikowanym adresatom mozna wysylac mail ze stopka tekstowa a przewazajacej reszcie htmlowe. Dobra sygnature podobnie jak mailing trzeba umiec zrobic ;) koniec i kropa. Maszyny nie zawsze to dobrze zrobia Oczywiscie nadal sie ucze i jestem otwarty na uwagi i sugestie. Tak szczerze powiedziawszy to na prawde nie rozumiem czemu Osxowy Mail jest tak ubogi. Z jednej strony ma wyszukane papeterie a z drugiej strony nie daje uzytkownikowi mozliwosci latwego dodadania sygnatury w html.

#22 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 26 July 2011 - 02:14

Bo HTML w mailach to niezgodne z RFC . Co jest w tym trudnego?

#23 netjed

netjed
  • 1 posts

Posted 09 September 2011 - 18:33

Panowie czy możecie mi pomóc bo nawet po przeczytaniu 3 stron postu nadal nie wiem jak wstawić logo w podpisie ;( Chciałabym aby ktoś napisał mi krok po kroku jak wstawić tekst, pod tym logo firmy i niżej znów tekst. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Udało mi się jedynie w programie Pages przygotować gotowy podpis z obrazkiem i wkleiłam go do podpisu w programie Mail. Jak piszę wiadomość to wszystko jest OK - obrazek pojawia się. Problem w tym że odbiorca wiadomości otrzymuje LOGO przekształcone na pdf jako załącznik .......

#24 Tom01

Tom01
  • 118 posts

Posted 07 October 2011 - 09:52

A czy ktoś może wie jak wpłynąć na wygląd podpisu w formacie "sformatowanym", żeby na innych klientach podpis nie wyświetlał się wielkimi kobyłami? Z Mail do Mail jest ok, ale otwarcie listu w dowolnym innym programie powoduje, że tekst jest fontem domyślnym dla tego klienta, co też jest nie tak jak ustawiam w Mail, ale podpis robi cuda, bo wyświetla się w wielkości 18! Nigdzie tego nie mogę przestawić. Żadne zmiany i ustawianie żądanej wielkości nic w tej materii nie zmienia.

#25 Babaloo

Babaloo
  • 29 posts

Posted 07 February 2013 - 13:06

mam też kłopot, że podpis działający w outlooku wklejony do mail rozwala się na maxa. Będę wdzięczny za link jakiś z opisem jak to zrobić..

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users