Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jakie jabłko dla początkującego?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 ookris

ookris
  • 50 postów
  • SkądLegnica

Napisano 20 lipca 2011 - 22:21

Witam. Od dłuższego już czasu zastanawiam się nad kupnem komputera z logo nadgryzionego jabłka. Będzie to mój pierwszy komputer tego typu więc mam takie pytanie: jaki sprzęt będzie dla nie najlepszy? Zastanawiałem się nad MacMini (tego za 599$) gdyż chciałem go używać jako "domowe centrum rozrywki" służące zasadniczo do oglądanie filmów i przeglądania internetu na ekranie TV. Co polecacie?

#2 NouNejm

NouNejm
  • 717 postów
  • SkądToruń

Napisano 20 lipca 2011 - 22:23

Do filmów i internetu na ekranie TV wystarczy Ci stary Mac Mini, bo jest tańszy od nowego, ma napęd, który może się przydać, a wydajności i tak nie potrzebujesz nowego. Ewentualnie możesz wymienić dysk na SSD dla przyspieszenia działania, ale to zależy od funduszy, bez tego też dasz radę spokojnie.

#3 ookris

ookris
  • 50 postów
  • SkądLegnica

Napisano 20 lipca 2011 - 22:29

Zasadniczo na zakup chcę przeznaczyć ok 2000 zł (macmini + akcesoria). Pisząc o odtwarzaniu filmów miałem na myśli pliki w jakości HD (mkv). Co do starszej wersji mini to nie bardzo chcę się bawić w usprawnianie sprzętu. Wolę kupić, uruchomić i nie martwić się o to że mam mały dysk, za mało RAMu czy też słabą grafikę.

#4 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 lipca 2011 - 22:36

Zasadniczo na zakup chcę przeznaczyć ok 2000 zł (macmini + akcesoria). Pisząc o odtwarzaniu filmów miałem na myśli pliki w jakości HD (mkv). Co do starszej wersji mini to nie bardzo chcę się bawić w usprawnianie sprzętu. Wolę kupić, uruchomić i nie martwić się o to że mam mały dysk, za mało RAMu czy też słabą grafikę.

Jesli w tych 2k ma byc zawarty wydatek na monitor, to widze to troche cienko. Za tyle pieniedzy dostaniesz dwuletniego min, jesli do tego muszisz kupic sobie akcesoria plus monitor, to w gre wchodzi juz taki pol-emeryt.

#5 ookris

ookris
  • 50 postów
  • SkądLegnica

Napisano 20 lipca 2011 - 22:40

Jesli w tych 2k ma byc zawarty wydatek na monitor, to widze to troche cienko.

W pierwszym poście napisałem że komputer będzie podłączony pod TV. Dlatego opcja związana z zakupem monitora odpada.

#6 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 lipca 2011 - 22:49

W pierwszym poście napisałem że komputer będzie podłączony pod TV. Dlatego opcja związana z zakupem monitora odpada.

Musialem przeoczyc. Jesli to bedzie maszynka do ogladania filmow w 1080p - taki dwuletni mini z 2 GB ram wystarczy.

#7 Mikey124

Mikey124
  • 550 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 00:33

Filmy HD w mkv spokojnie da się oglądać na mini z podpisu, podstawowy late 2009.

#8 ookris

ookris
  • 50 postów
  • SkądLegnica

Napisano 21 lipca 2011 - 12:46

A możecie polecić jakiś sprawdzony sklep, najlepiej internetowy, gdzie można kupić mini. Oczywiście poza sklepem Apple

#9 codename

codename
  • 71 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 lipca 2011 - 12:52

Cortland/iSpot W iSpot teraz jest promocja na białasa tylko, że ani on ani mini nie kosztuje 2k. Za 2k to tylko używki. 600$ które mówisz jest to cena netto bez podatków więc 600x3=1800zł+podatki i też wychodzi grubo ponad 2k :)

#10 ookris

ookris
  • 50 postów
  • SkądLegnica

Napisano 21 lipca 2011 - 16:01

To może jakoś zaufany sprzedawca z allegro. Ktoś może coś polecić? I czy mieszkając w Polsce mogę normalnie na stronie apple.com kupić sobie komputer i przyślą mi go na mój adres?

#11 flamner

flamner
  • 253 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 lipca 2011 - 16:39

Cześć ookris, ja też mam 12 lat i chcem kupić nowy komputer koniecznie z jabuszkiem do lansu. Mama dała mi tylko 2000zł i nie wiem co wybrać. Powiedzcie mi jaki komputer będzie najlepszy.

Sorry, ale jeśli decydujesz się za zakup jakiegoś komputera apple, to sam powinieneś się czegoś o nich dowiedzieć. Apple to nie sprzęt, to przede wszystkim oprogramowanie! Albo chcesz komputer do internetu, albo do oglądania filmów. Internet na telewizorze?! To kiepski pomysł, no chyba że twój tv stoi na biurku. Proponuję używanego macbook'a white i apple tv.

#12 chudas94

chudas94
  • 144 postów
  • SkądKatowice

Napisano 21 lipca 2011 - 17:11

Jeśli ma on służyć "do przeglądania internetu i oglądania filmów" to twoja inwestycja będzie wtedy bez sensu.

#13 kokosowy

kokosowy
  • 61 postów

Napisano 21 lipca 2011 - 20:00

Mój mini z GMA950 jak w podpisie daje rade z filmami mkv HD ale z fullHD przycina. Filmy z youtube w 720p na całym ekranie przycina. System mam 10.7 Lion. Do filmów podpinam pod tv 32" fullHD. Dodam że mam mojego mini już trzy lata.

#14 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 lipca 2011 - 20:02

Cześć ookris, ja też mam 12 lat i chcem kupić nowy komputer koniecznie z jabuszkiem do lansu. Mama dała mi tylko 2000zł i nie wiem co wybrać. Powiedzcie mi jaki komputer będzie najlepszy.

Sorry, ale jeśli decydujesz się za zakup jakiegoś komputera apple, to sam powinieneś się czegoś o nich dowiedzieć. Apple to nie sprzęt, to przede wszystkim oprogramowanie! Albo chcesz komputer do internetu, albo do oglądania filmów. Internet na telewizorze?! To kiepski pomysł, no chyba że twój tv stoi na biurku. Proponuję używanego macbook'a white i apple tv.

Dlaczego kiepski pomysl? Wystarczy bezprzewodowa klawiatura i masz media-center z mozliwoscia pogrzebania w internecie. Wlasnie bylem u znajomych, ktorzy maja cos takiego w duzym pokoju. Tylko ze postawione na jakims starociu z AMD, a nie Mini. Ja bym 2000 PLN na taka zabawe nie wydawal, bo to mozna miec i taniej , kupujac odpowiedniego nettopa, ale jak koles nie widzi problemu...

#15 flamner

flamner
  • 253 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 lipca 2011 - 20:33

Komputer media-center spoko, ale przeglądanie internetu(czytanie) w odległości 3-4m od telewizora to porażka...

#16 patrykpn

patrykpn
  • 1 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 21 lipca 2011 - 20:57

moim zdaniem flamner ma racje, nawet jak sa w telewizorach funkcje jak NET TV, to i tak przegladanie internetu w odleglosci 3-4m od telewizora to porazka. jak chcesz kupic mini do internetu na telewizorze i ogladania filmow, to kup sobie telewizor z dostepem do internetu;)

#17 ookris

ookris
  • 50 postów
  • SkądLegnica

Napisano 22 lipca 2011 - 20:04

OK. Może z tym internetem to nie najlepszy pomysł. A czy apple tv umożliwia oglądanie filmów mkv z przenośnego (USB) dysku?

---------- Wpis dodano o 21:04 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:57 ----------

Wybacz "kolego" ale takie uwago to możesz sobie wsadzić w buty! Dla Twojej wiadomości nie mam 12 lat i nie ciągnę kasy od rodziców (może Ty tak robisz) także stać mnie na to. Więc następnym razem zastanów się zanim kogoś obrazisz. A poza tym myślałem, że zadając pytanie w tym dziale uzyskam jakieś konkretne odpowiedzi.

#18 flamner

flamner
  • 253 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 lipca 2011 - 20:47

Proszę... Postępujesz jak typowe dziecko na forum. Po co mam się wysilać i szukać odpowiedzi na swoje pytania w internecie, skoro ktoś to może zrobić za mnie. Każda osoba dojrzała wie że nic nie przychodzi z łatwością. Mało tego, nie masz konkretnych wymagań(na każdym komputerze można oglądać filmy i przeglądać internet) i oczekujesz od nas że domyślimy się czego tak naprawdę potrzebujesz.

Żeby nie spamować: Do apple tv można podłączyć tylko dysk sieciowy - XBMC - Szukaj w Google

#19 ookris

ookris
  • 50 postów
  • SkądLegnica

Napisano 23 lipca 2011 - 14:33

OK. Dzięki wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia.

#20 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 postów
  • SkądSea Side

Napisano 23 lipca 2011 - 14:54

Hmm a to juz nie lepiej Maca Mini na G4 i AppleTV? + spory dysk? i jakis monitor? Chyba wyjdzie lepiej. AppleTV ogarnie ci filmy po sieci a i bedziesz mial Real Maca do internetu muzyki czy innych podstawowyc zabaw. Moze ciezko w to uwierzyc ale z powodzeniem do jeszcze miesiac temu uzywalem imaca G3 z 400Mhz i sprawowal sie on idealnie przy standardowym uzytku. Taki G4 1GHz powinien bez problemu sobie poradzic z twoimi internetowymi potyczkami. ;)) PS. Miniaka na G4 mozna juz dostac za 400zl na allegro. Wiec 400na komputer 200 na dysk, drugie 400na monitor i reszte na jakis box do filmow. Wszystko w jedna siec i voila. ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych