Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wi-Fi widzi ale nie można się połączyć

• Please log in to reply
24 replies to this topic

#1 szuper111

szuper111
  • 10 posts

Posted 20 July 2011 - 11:58

Witam Jestem nowy chociaż forum przeglądam już długo. Otóż dziś zrobiłem downgrade z 4.2.1 do 3.1.3. Na sofcie 4.2.1 też miałem ten problem. Chodzi o to że gdy wejdę ustawienia i wchodzę w Wi-Fi to telefon wykrywa sieć w domu po wpisaniu hasła jest napisane że telefon nie może się połączyć się z siecią. Sprawdzałem również w McDonaldzie problem jest ten sam. Czy ktoś spotkał się z czymś takim i rozwiązał ten problem?

#2 iEnzo

iEnzo
  • 182 posts
  • SkądPoznań

Posted 20 July 2011 - 14:36

Spróbuj połączyć się do sieci innym urządzeniem. Nie znam się za bardzo na internetowych rzeczach ale wiem, że możesz mieć coś skopane w ustawieniach sieci (sieci, nie w telefonie). W hotspotach też często jest taki problem, że nie można się połaczyć. Zawieszają się albo coś.

#3 szuper111

szuper111
  • 10 posts

Posted 20 July 2011 - 14:39

Chodzi o to że w domu mam połączone również dwa laptopy przez WI-Fi, więc dziwne że tylko w Iphonie nie działa.

#4 dyndas

dyndas
  • 4424 posts

Posted 20 July 2011 - 14:41

Chodzi o to że w domu mam połączone również dwa laptopy przez WI-Fi, więc dziwne że tylko w Iphonie nie działa.

Kto konfigurował router który masz w domu? Wiesz co to filtrowanie mac address'ów ?

//T

#5 szuper111

szuper111
  • 10 posts

Posted 20 July 2011 - 15:21

Konfigurował go jakiś typek z firmy od której mam internet. Nie wiem co to filtrowanie. No ale dlaczego nie miałbym neta nawet McDonaldzie.

#6 dyndas

dyndas
  • 4424 posts

Posted 20 July 2011 - 15:46

To zadzwoń do typka i zapytaj czy masz filtrowanie adresów i poproś żeby Ci to skonfigurował bo jak widać sam nie masz o tym pojęcia. McDonald (ani żaden publiczny hot-stop ) nie jest dobrym miejscem do testowania telefonu dopóki nie masz 100% gwarancji, że ten hotspot jest sprawny. Tylko mi nie mów, że panienka od kotletów powiedziała Ci że to działa bo pewnie nie wiedziała nawet o co pytasz. Sprawność telefonu potwierdzisz na jakimś działającym routerze w obecności osoby która ma do niego dostęp i ogólne pojęcie o sieciach. //T

#7 szuper111

szuper111
  • 10 posts

Posted 20 July 2011 - 15:55

No dobra tyle że wcześniej, nie pamiętam kiedy, działało mi w tym McDonaldzie, ale spróbuje się z nim skontaktować skoro innego rozwiązania nie ma.

#8 rudi40

rudi40
  • 247 posts

Posted 20 July 2011 - 20:07

Też tak miałem działąło na wep , potem działało tylko bez zabezpieczeń a teraz w ogóle. Znajduje ,łączy jest ikonka itd. ale dostaje jakies losowe ip na DHCP i gów**. Więc kupuje pakiet w plusie 5zł/100mb miesięcznie i gites i wszędzie jest net. Strasznie mnie zdenerwowal ten telefon.

#9 szuper111

szuper111
  • 10 posts

Posted 20 July 2011 - 21:20

W koncu ktoś miał jak ja. Więc też pozostaje mi wykupienie pakietów skoro nic nie da się zrobić.

#10 rudi40

rudi40
  • 247 posts

Posted 21 July 2011 - 10:18

Teraz pakiety są tak tanie, że to wygodniejsze niż wifi. 100mb to na neta ,pogodę, cydię i gg spokojnie wystarczy. Youtube się nie poogląda, ale to mały problem. Dobrze, że programy z cydii można wgrywać przez kabel, bo tak bym nawet sim locka nie zdjął ultrasn0wem :D Jeszcze 2 lata temu było 5zł/5mb w Erze xD

#11 dyndas

dyndas
  • 4424 posts

Posted 21 July 2011 - 11:27

nawet jeśli pakiety są tanie to korzystanie z nich we własnym domu w którym jest własne WiFi tylko dlatego, że nie ma się pojęcia o konfiguracji własnego urządzenia jest - mówiąc bardzo delikatnie - lenistwem a brutalniej głupotą. //T

#12 szuper111

szuper111
  • 10 posts

Posted 21 July 2011 - 13:49

No ale gdyby działało to pakiety nie byłyby potrzebne, ale niestety jest inaczej a nie chce nic tam grzebać skoro nie mam za dużego pojęcia o filtrowaniu adresów. Może mnie oświecisz. Dziś był kolega z nokią E52 i mu internet mu działa, więc to filtrowanie chyba odpada a wina leży w telefonie.

#13 duchian

duchian
  • 1224 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 July 2011 - 14:59

ja miałem podobny problem na iphonie 3g na sofcie 3.1.3. Miałem router d-link dir-600. Zmieniłem mu firmware na dd-wrt i skonfigurowałem wifi identycznie jak na oryginalnym sofcie. Iphone przestał się łączyć z siecią. Był identyczny komunikat. Po powrocie na oryginalny soft wszystko działało ok. Jednak ja wolę dd-wrt :) po aktualizacji softu na ipku do 4.0 problem zniknął. Jeśli masz dalej soft 3.x radzę przesiadkę na nowszy

#14 szuper111

szuper111
  • 10 posts

Posted 21 July 2011 - 15:14

Miałem 4.2.1 ale sytuacja była ta sama.

#15 rudi40

rudi40
  • 247 posts

Posted 21 July 2011 - 17:23

to problem tylko i wyłącznie iphona, bo wcześniej wszystko było OK. Więc to wina telefonu. Dodam jeszcze, że gdy zapomnę sieć i wyzeruję ustawienia a potem się połączę to dostaje dobre ustawienia z DHCP i internet śmiga, a po wyl. i wl. wszystko sie pierdzieli :D

#16 szuper111

szuper111
  • 10 posts

Posted 22 July 2011 - 11:42

Wczoraj sprawdzałem i kolegi i dalej nie działa czyli wina telefonu. Ktoś umiałby pomóc?

#17 rudi40

rudi40
  • 247 posts

Posted 22 July 2011 - 13:02

Szukałem na zagranicznych forach ale tam też nie ma rozwiązania, wszyscy piszą tylko, że problem z routerem lub zmień soft itd.

#18 szuper111

szuper111
  • 10 posts

Posted 22 July 2011 - 13:55

Sprawdzałem na kilku routerach, soft też zmieniałem więc pozostaje mi cieszyć się Iphonem bez WiFi.

#19 rudi40

rudi40
  • 247 posts

Posted 22 July 2011 - 14:57

Dziwna sprawa. Teraz sobie słuchałem muzyki z iphona i myślę: "skoro już nie będę używał wifi to wykasuje ustawienia sieciowe itd." zapomnialem siec--> wyzerowałem sieciowe. Po tych dwóch operacjach po 5min podczas sluchania zawiesiła mi się muzyka, więc restart home+on/off. Po wszystkim postanowiłem ostatni raz spr. wifi. Włączam ,momentalnie znajduje moją zabezpieczoną już wifi, z która kiedyś łączył się od razu. Wpisuje hasło i czekam na komunikat, że nie można się połączyć jak to ostatnio było. Nagle znika pulpit z wpisaniem hasła i pokazuje się ptaszek przy sieci i u góry ikonka full zasięgu. Wchodzę w niebieską strzałkę przy sieci, a tam wszystkie dane na DHCP. Wchodzę w pogodę - działa, lecz po 20sec sie rozłączyło, za chwilę samo odzyskało połączenie na kilka sekund i znowu rozłączyło. To całkowicie wyklucza winę routera!!! Zapomniałem sieć ale teraz już nie przyjmuje hasła, czyli nie można się połączyć. PS: Zdjąłem zabezpieczenia WEP, momentalnie się połączył, pobrał idealne dane z DHCP, myślę :"jak wył. i wł. wifi to się popsuje", ale odziwo internet działa bez żadnego zerwania połączenia nawet po ponownym wł. wifi. Śmiga z prędkością światła, pytanie jak długo dzień ,dwa , może na zawsze :D Jeśli to coś wam pomoże to zróbcie jak ja tzn. zapomnij sieć --> wyzeruj ustawienia sieciowe (czekacie na reboot) --> home+on/off przez kilkanaście sekund i ponowne włączenie. Sprawdźcie! Teraz każde włączenie Wifi to modlitwa o to by dobrze pobrał DHCP :D narazie 5 razy było ok ;d

#20 serpiotr

serpiotr
  • 2 posts

Posted 22 July 2011 - 16:18

Ja mam podobny problem ze swoim iphonem 3g 8gb. Pogodę mogę sprawdzić przez wifi. Na stornie google mogę coś wyszukać, ale już nie uda mi się wejść w jakiś link. Też nie mogę wejść na youtube. Testowałem sposób "rudi40" ale nic to nie dało. Jakieś pomysły??

#21 rudi40

rudi40
  • 247 posts

Posted 22 July 2011 - 17:09

U mnie na razie działa. Strony wczytuję przez operę pobraną z appstore (jak dla mnie najlepsza)

#22 rudi40

rudi40
  • 247 posts

Posted 23 July 2011 - 21:04

Tak jak myślałem podziałał 28h (ok. 10 połączeń) :( i znowu łapie jakieś losowe ip i maskę 255.255.0.0 . Najgorsze jest to, że mój wcześniejszy sposób już nie zadziałał... Chyba wtedy gdy mi się zawiesił to coś się zresetowało i pomogło...

#23 szuper111

szuper111
  • 10 posts

Posted 23 July 2011 - 21:35

Mi dziś zadziałało w McDonaldzie, ale po minucie radości rozłączyło się, więc już nie wiem co z tym telefonem jest.

#24 Komel

Komel
  • 1410 posts
  • SkądTarnów

Posted 23 July 2011 - 21:50

Prawdopodobnie w obu przypadkach wina leży po telefonie .. a widzicie trzeba bylo kupować "starego , badziewnego" iP 2g , który ma 3 lata jak nie wiecej :) i smiga wszystko pięknie ladnie :) Powiem i napisze jedeno ten iP 2g jest lepszy niż nowy Galaxy Ace (mam oba) Na tym "nowym" galaxy ace Angry Birds laguuje przy wyłączonym tle. Ogólnie nie polecam.

#25 rudi40

rudi40
  • 247 posts

Posted 23 July 2011 - 22:21

Najdziwniejsze jest to że telefon czasami łapie,a w zasadzie to ZAWSZE i łączy się również, tyle że pobiera złe dane,a więc na 99% to wina softu a nie mechaniczna.... Kiedyś może znów mi zadziała xD na razie kupuje pakiet :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users