Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OpenVPN i Openssh

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 gregi1

gregi1
  • 352 postów

Napisano 19 lipca 2011 - 17:54

Muszę popracować z domu i połączyć się z wewnętrzną siecia. Od adminów dostałem pliku do OpenVPN (.crt, .key, .opvn) i OpenSSH (_rsa, _rsa.pub). I nie wiem jak to ugryść :) Zainstalowałem sobie TunelBlick dodałem te trzy pliku .crt, .key, .opvn, ale nie tworzy mi żadnego tunelu, pokazuje ze polaczenie jest "rozlaczone". Moze najpierw powinienem polaczyc sie poprzez ssh? Tylko jak zainstalować te klucze? Mam nadzieje ze pomozecie.

#2 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 19 lipca 2011 - 18:22

Najpierw tunnelblick a jak to będzie działało to (open)ssh do serwera.

Przeczytaj najpierw zQuick - tunnelblick - Quick Start Guide - OpenVPN GUI for Mac OS X - Google Project Hosting a szczególnie rozdział Using Tunnelblick

Pozdrawiam

#3 gregi1

gregi1
  • 352 postów

Napisano 19 lipca 2011 - 19:48

Najpierw tunnelblick a jak to będzie działało to (open)ssh do serwera.

Przeczytaj najpierw zQuick - tunnelblick - Quick Start Guide - OpenVPN GUI for Mac OS X - Google Project Hosting a szczególnie rozdział Using Tunnelblick

Pozdrawiam

No właśnie tunnelblick nie dziala i nie wiem dlaczego:(

#4 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 19 lipca 2011 - 19:51

A zrobiłeś tak jak polecają w tutorialu:

A "Connect” item for each configuration that has been set up. If there are no configurations, an "Add a configuration…" item will appear
An "Add a Configuration…" item which guides you through the process of adding a new configuration
A "VPN Details…" item which will open a window in which you can
Manage your configurations (add, delete, rename, duplicate, etc.)
See and modify settings for each configuration
See the log for each configuration
See and modify Tunnelblick preferences
See information about Tunnelblick
A "Quit" item

#5 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 18 sierpnia 2011 - 11:22

Zainstaluj sobie Viscosity - OpenVPN Client for Mac & Windows

Bawiłem się tym niedawno, próbowałem Tunnelblicka i miałem jakiś bliżej nieokreślony problem. Spróbowałem Viscosity i przy takiej samej konfiguracji - działa... Nie siedzę w VPN na tyle żeby wiedzieć czy coś źle zrobiłem w Tunnelblick, tutaj sobie wszystko wyklikałem, zaimportowałem certyfikaty z poziomu programu i mam eleganckie połączenie :)

#6 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 18 sierpnia 2011 - 15:15

O, dobre. A 9$ to nie majątek. Dziękuję i pozdrawiam

#7 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 19 sierpnia 2011 - 09:23

Fajnie działa zarówno pod Mac OS X jak i pod Windows, testowałem na obu systemach. Sam tworzy interfejs sieciowy pod Win z czym miałem często problem przy ręcznej konfiguracji.

#8 smerfik

smerfik
  • 10 postów

Napisano 12 października 2011 - 11:21

Zainstalowałem Viscosity i kazałem mu zacignąc utawienia Tunnelblicka i kicha nie laczy. Pod Tunnelblickiem polaczenie bylo tyle ze co minute dwie nastepowal restart a tu nic, nie łączy i koniec. A do tego w opisach vpn jest nawet ponoc mozliwa konfiguracja na wprost z polaczen sieciowych ale i tam ustawienia nie dzialaja. Jestem zalamany zaczynam watpic w moc Maca

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 622 postów

Napisano 12 października 2011 - 11:38

W 'moc Maca'? Wszystkim działa. To nie wina Maca, tylko Ty nie umiesz skonfigurować.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych