Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

komunikat "AWARIA SIM"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 kadafus007

kadafus007
  • 7 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 11:09

Na wstępie chciałbym wyraźnie podkreślić - przeglądałem nie jeden temat o podobnej tematyce, jednak ani na tym forum ani na żadnym innym satysfakcjonującej odpowiedzi w związku z moim problemem nie znalazłem. Będzie trochę długo, ale postaram się opisać problem jak najlepiej. Mojego Iphone 3GS kupiłem około 2,5 miesiąca temu, jest to nówka z Polskiego salonu Orange. Od razu po zakupie wgrałem soft 4.3.2 i zrobiłem trwały jailbreak przy pomocy programu "redsn0w". Wszystko działało jak należy przez 1,5 miesiąca, aż tu nagle pojawił się komunikat "AWARIA SIM". Komunikat ten wyskoczył, gdy jechałem samochodem i miałem telefon w kieszeni. Zorientowałem się dopiero w domu, natomiast tego dnia nie wgrywałem żadnych aplikacji, nie łączyłem się z wi-fi itp. Próbowałem robić tzw. "respring", resetowałem telefon ręcznie, wyjmowałem i wkładałem kartę.. bez efektu. Jako że nie lubię biegać do serwisu z byle czym postanowiłem sprawdzić, czy aby na pewno nie jest to problem natury programowej. Ściągnąłem nowy soft 4.3.3 oraz nowszy "redsn0w", wgrałem oprogramowanie, zrobiłem jailbreak i wszystko działało. Zadowolony z siebie używałem telefonu kolejne 2 tygodnie, gdy znowu nagle i bez uzasadnionej przyczyny (również tym razem niczego nowego nie wgrywałem) wyskoczył mi ten sam komunikat. Przewertowałem nie jeden temat ale znalazłem jedynie wzmiankę, że problem ten może być związany z programem instalowanym automatycznie w cydii podczas jailbreaku metodą "redsn0w". Chodzi konkretnie o program "ultrasn0w" - bodajże najnowsza wersja to 1.2.3 - i z tego co się dowiedziałem program ten odpowiada za simlocka. Jako że mam telefon z Orange i tejże sieci używam postanowiłem odinstalować ręcznie w cydii w/w program. Pomogło, mój Iphone poprosił mnie o pin, telefon złapał zasięg i wszystko działało jak dawniej. Niestety i tym razem nie nacieszyłem się zbyt długo działającym telefonem. Wczoraj wieczorem po raz kolejny pojawił się ten nieszczęsny komunikat "AWARIA SIM", dlatego na szybko zainstalowałem kolejny raz "ultrasn0w", po czym od razu go odinstalowałem. Pomogło i tym razem, ale z doświadczenia wiem że jest to tylko tymczasowe rozwiązanie. "Naprawa" w ten sposób trwa chwilkę, jednak muszę być w zasięgu wi-fi (logiczna sprawa - awaria sim, więc na połączenie 2g/3g przez sieć nie ma co liczyć). Ma ktoś może pomysł w jaki sposób TRWALE rozwiązać mój problem? Bo to się już powoli robi męczące.. Może jakieś inne metody jailbreaku, o ile istnieją (jeśli tak proszę o linki do poradników)? Z góry dziękuję za wszelką pomoc ;)

#2 maxld

maxld
  • 636 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 lipca 2011 - 11:23

Polecam Ci udać się do salonu Orange i poprosić o sprawdzenie karty sim na testerze, niewykluczone że problem wychodzi od samej karty. Nie wiem jak w Orange, ale w T-Mobile w salonach głównych dana usługa jest bezpłatna.

#3 kadafus007

kadafus007
  • 7 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 11:31

Podejrzewam, że karta sim nie ma tu nic do rzeczy. Jest stosunkowo nowa (tzn. ma około roku, była włożona raz jeden do jednego telefonu i używana z 10 miesięcy po czym wyjęta jeden raz i włożona do mojego Iphone). Na poprzednim telefonie nigdy nie miałem problemów z zasięgiem, czytaniem tejże karty itp. Na Iphone też wszystko działało jak należy, zero problemów z zasięgiem. Oczywiście nie licząc opisanego w pierwszym poście problemu - ale jak już mówiłem skoro grzebanie w oprogramowaniu chociaż tymczasowo rozwiązuje awarie (i to za każdym razem przy pierwszej próbie) to wykluczyć można uszkodzenie telefonu/karty. Musi coś z softem być.

#4 meser87

meser87
  • 26 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 11:35

Lub wgraj najnowszy soft nie rób jb czekaj cierpliwie, aż wyskoczy wyżej wymienieony błąd. Oddasz do serwisu dostaniesz nówke sztuke

#5 kadafus007

kadafus007
  • 7 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 11:40

to rozwiązanie to ostateczność, póki co zakładam że problem nie ma związku z uszkodzeniem ani Iphone'a ani karty ;) Edycja: Doczytałem gdzieś, że dla mojej wersji Firmware (konkretnie 05.16.02) Iphone 3GS nie jest możliwe zdjęcie sim-locka. Mimo, iż podczas robienia JB przy pomocy "redsn0w" nie zaznaczałem opcji "unlock" to program ten automatycznie instalował mi w Cydii program "ultrasn0w", który jak wiecie odpowiada za simlocka i którego reinstall pomagał mi tymczasowo zwalczyć problem "AWARII SIM". Zastanawiam się, czy ten konflikt (brak możliwości zdjęcia simlocka przy jednoczesnej instalacji oprogramowania za niego odpowiedzialnego) nie doprowadzał do częściowego sypania się softu, a co z tym idzie opisanej w pierwszym poście AWARII SIM. W końcu przecież ponowna instalacje "ultrasn0w" z Cydii rozwiązywała tymczasowo problem? Spróbuję zrobić restore i tym razem JB będzie z poziomu safari (jailbreakme.com). Podobno ten rodzaj JB instaluje samą Cydię, natomiast zakładkę i sam program "ultrasn0w" trzeba w razie potrzeby dodać ręcznie. Oczywiście robić tego nie zamierzam ;) Czy pomoże? Czas pokaże.. Jeśli macie jeszcze inne pomysły - poza uszkodzeniem Iphona czy karty SIM piszcie ;)

#6 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 13:46

A gdzie wyczytałeś, że ultrasn0w instaluje się automatycznie ????? BZDURA !!!

#7 kadafus007

kadafus007
  • 7 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 14:08

Nigdzie nie wyczytałem. Jako że telefon mam z salonu Orange i sam robiłem na nim JB (pierwszy i drugi raz przy pomocy "redsn0w") to wiem co instalowałem, a czego nie. Simlockiem nie byłem nigdy zainteresowany - dopiero jak wyczytałem gdzieś na forum, że aplikacja "ultrasn0w" może powodować problemy sprawdziłem w Cydii i znalazłem zakładkę rzeczonego programu. Wszedłem w opcje i miałem do wyboru: "reinstall" albo "remove". Wniosek? Aplikacja musiała być już zainstalowana, a ja tego nie zrobiłem. Teraz po JB metodą safari (jailbreakme.com) istotnie, w Cydii mam tą samą zakładkę.. ale aplikacja NIE jest zainstalowana i mogę ale nie muszę jej na telefon wrzucać.

#8 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 14:29

Pięknie wszystko tłumaczysz. Niestety smutna prawda jest taka: ultrasn0w NIGDY nie instalował się automatycznie podczas wykonywania JB. Jeśli był, to oznacza że sam go zainstalowałeś. Opcji 'unlock' w redsn0w NIE MA. Opcja 'unlock' była kiedyś dostępna w redsn0w ale dotyczyła telefonu 2G i powodowała instalacje bootneutera. Wniosek? Mniej spontanicznych działań a więcej myślenia. //T

#9 kadafus007

kadafus007
  • 7 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 15:04

Kłócić się nie będę, bo aż tak dobrze na Iphone'ach się nie znam.. i stąd moje pytanie na tym forum ;) Jednakże nie przypominam sobie, bym ultrasn0w samodzielnie instalował.. kiedykolwiek. Nie jestem maniakiem aplikacji oraz dodatków, w praktyce mam 4 aplikacje (installous, navigon, respring, facebook) oraz 4 gry (w które i tak nie gram, ale trzymam w rezerwie jakbym kiedyś nie miał czym się zająć). Typowo ingerujących w działanie telefonu (za wyjątkiem JB oczywiście) programów w ogóle nie instaluje bo nie są mi one potrzebne.. Dlatego też trzymałem się wersji, że ja nic nie instalowałem ;) Chociaż może rzeczywiście kiedyś przez przypadek pogrzebałem, nie mniej jednak tego faktu nie pamiętam. Tak czy inaczej ciekaw jestem czy restore i zmiana techniki wykonywania JB przyniesie zamierzony efekt. Pozostaje tylko czekać.. ale jeśli ktoś miał z takowym problemem styczność, to nadal apeluję o podzielenie się swoimi doświadczeniami ;) W Internecie sporo jest podobnych tematów, ale żadnej konkretnej odpowiedzi..

#10 kadafus007

kadafus007
  • 7 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 21:28

Przed chwilą - po raz kolejny już wystąpił omawiany tu problem. Tym razem wyjątkowo szybko, bo ledwie kilka godzin po ponownym restore. Zatem sama technika jailbreak'a jak i aplikacja "ultrasn0w" nie ma tu nic do rzeczy.. Edit: zaraz zrobię kolejny raz restore, tym razem jednak bez JB.

#11 marcin1995

marcin1995
  • 161 postów
  • SkądKielce, PL

Napisano 15 lipca 2011 - 23:11

Miałem ten problem jak jeszcze miałem 3G i kartę z Ery. Wkładałem do innych telefonów i nie działała w ogóle, tak jakby jej nie wykrywało. Problem rozwiązał się dopiero wtedy, kiedy poszedłem do punktu operatora (najzwyklejszego punktu na samym środku galerii handlowej gdzie mieli tylko biurko) i powiedziałem o co chodzi. Pan popatrzył kątem oka na kartę, podpiął ją do komputera i stwierdził, że mam rację. Miałem telefon na kartę i musiałem zarejestrować numer na siebie, żeby wyrobić nową (bo była taka potrzeba - najzwyczajniej w świecie karta uszkodzona). Wyjął czystą kartę, podpiął ją do komputera, wgrał numer z tamtej i dał mi tą nową. Nazajutrz była już aktywowana i działała, nie sprawiała więcej problemów. Radzę Ci zrobić to samo co ja, może masz taki sam problem. Życzę powodzenia ;)

#12 kadafus007

kadafus007
  • 7 postów

Napisano 16 lipca 2011 - 00:47

z tym, że moja karta bez problemu śmiga na innych telefonach.. teraz konkretnie na mojej starej Nokii, której na szczęście się jeszcze nie pozbyłem ;p

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych