Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Airport Extreme opinie o zasięgu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 piotr23_24

piotr23_24
  • 505 postów

Napisano 13 lipca 2011 - 18:23

Witam borykam się z pewnym problemem,mianowicie mam router z Netii który działa beznadziejnie(mam dom i na piętrze wogóle nie mam zasięgu)dlatego chciałbym kupić nowy porządny router i miałby to być Airport Extreme.Tylko pojawił się problem jeżeli wydam ponad 600zł na router który będzie równie beznadziejnie działał to będzie to bez sensu.Dzwoniłem do 5 iSpotów i nikt mi nie może powiedzieć czy będe miał zasięg na piętrze.Czy ktoś z użytkowników tego Airportu mógł by mi doradzić czy warto go kupować gdy mam dom 200m i chciałbym mieć zasięg w domu(nie moge podłączyć dwóch routerów ponieważ mam jedno gniazdko telefoniczne i musiałbym ciągnąć kabel po całym domu)??Czy Airport Extreme różni się siłą zasięgu od Airport Extreme?

#2 palac

palac
  • 3 postów

Napisano 13 lipca 2011 - 18:41

Witam, Ja u siebie zamontowalem Time Capsule w miejsce Linksysa. Zasięg ma lepszy niż Linksys (WAG160). Żeby zwiększyć zasięg wifi w domu, jeśli nie podoła Airport Extreme, możesz dołożyć sobie Airport Express. Wszystko będzie działać bez kabli. Pozdrawiam.

#3 piotr23_24

piotr23_24
  • 505 postów

Napisano 13 lipca 2011 - 18:47

Czyli jeśli będe miał podłączonego Extreme do gniazdka telefonicznego to nie musze Expressa podłanczać także do gniazdka telefonicznego,jeśli bym miał go na piętrze?

#4 szymonspo

szymonspo
  • 68 postów
  • SkądNadarzyn

Napisano 13 lipca 2011 - 18:54

Express podlaczasz tylko do prądu i rozszerzasz sieć

#5 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 13 lipca 2011 - 18:59

A może po prostu do aktualnego rutera dokupisz Expressa? Dół obejmiesz aktualnym ruterem, a górę Expressem za pomocą rozszerzania sieci.

#6 piotr23_24

piotr23_24
  • 505 postów

Napisano 13 lipca 2011 - 19:27

Dobry pomysł ale ten router z Netii coś się z nim dzieje poniewaz za ścianą gdzie jest router mam już jedną kreske zasięgu,a nawet przerywa.A czy np dwa Expressy będą miały dobry zasięg w 200m domu?

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 13 lipca 2011 - 20:06

A może ten z Netii nie nadaje pełną mocą, zobacz w jego opcjach, bo trochę dziwne że za ściana tak drastycznie spada zasięg, zakładam że masz normalne ściany a nie jakieś super grube.

#8 szymonspo

szymonspo
  • 68 postów
  • SkądNadarzyn

Napisano 13 lipca 2011 - 20:25

Ten z netii musiałby obsługiwać WDS, czyli możliwość rozszerzania sieci.

#9 piotr23_24

piotr23_24
  • 505 postów

Napisano 13 lipca 2011 - 21:01

A co sądzicie o dwóch expresach??

#10 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 14 lipca 2011 - 00:48

W Expressie nie masz modemu. Więc potrzebujesz drugiego rutera, który ma wbudowany modem. @Macieks72: jeśli ruter z Netii jest takiej samej jakości jak ten ZTE z neostrady (a zapewne tak), to wcale się nie dziwię. U mnie w domu, ten ZTE z neostrady i Edimax (nie pamiętam w tej chwili modelu) przez ścianę mają jedną kreskę, a w pokoju po przekątnej od rutera podłączenie sie do internetu to już loteria.

#11 piotr23_24

piotr23_24
  • 505 postów

Napisano 14 lipca 2011 - 07:44

Czyli najlepiej kupić Extreme,a jako rozszerzenie sieci na piętrze podłaczyć Expressa?

#12 radkowski

radkowski
  • 146 postów
  • SkądPRA

Napisano 14 lipca 2011 - 08:45

Sam extreme na takiej powierzchni powinien dać radę. Ja akurat używam Time Capsule i nie mam żadnych problemów z zasięgiem.

#13 abgarman

abgarman
  • 116 postów
  • SkądW-wa

Napisano 23 sierpnia 2011 - 10:58

Podstawowa kwestia to miejsce, w którym stoi stacja bazowa. Jeżeli w pokoiku na uboczu pod samą ścianą zewnętrzną, a na piętro masz po drodze ścianę nośną zbrojoną i do tego schody zbrojone, to zmiana niewiele da. Musisz oprócz tego pobawić się z lokalizacją stacji w uniwersalnym miejscu. Z mojego doświadczenia wynika, że AirPort Extreme ma faktycznie lepszy zasięg niż LinkSys, NetGear i parę innych, ale optymalnie by było chyba, jakbyś powiesił go na ścianie na półpiętrze :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych