Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Album Artist vs Album - różnica?

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Lolka

Lolka
  • 266 posts
  • SkądGdańsk

Posted 06 May 2007 - 13:20

Jaka jest różnica między tymi dwoma tagami? Album Artist oraz Artist? W sumie do tego dochodzi równiez Composer, ale to w sumie kumam, że composer to gosc który tworzy np. muzyke a artysta to ten który ją wykonuje. Co prawda chyba rzadko używa się tagu Composer, dla popularnych piosenek :). Najczęsciej interesuje nas wykonawca :). Pozdrawiam serdecznie, Karolina

#2 korniszon

korniszon
  • 1152 posts
  • Skądkanalizacja

Posted 06 May 2007 - 14:04

Albym Artist przydaje się, gdy płyta sygnowana jest jednym nazwiskiem, nazwą, np. powiedzmy Frank Sinatra, a poszczególne piosenki są nagrane przez Franka Sinatrę i kogoś innego (np. Frank Sinatra i Bono, Frank Sinatra i BB King). Można też jako Album Artist wstawić Various Artists przy składankach.

#3 marcinzk

marcinzk
  • 59 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 May 2007 - 18:54

oto przykład:

#4 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 May 2007 - 19:02

ja w tagach Album Artist wyczyściłem całkowicie podobnie jak kompozytor i komentarz. IMHO jest to zupełnie niepotrzebne.

#5 marcinzk

marcinzk
  • 59 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 May 2007 - 19:25

To czy to jest komuś potrzebne, czy też nie, jest opinią subiektywną.

#6 iMuck

iMuck
  • 510 posts
  • Skądstolyca

Posted 06 May 2007 - 20:23

To znak czasu. Każdy, kto słucha tzw. szeroko pojętej elektronicznej muzyki tanecznej, wie, że kwestia autorstwa danego utworu nie ogranicza się do kolegi, który zaśpiewał albo napisał melodię. Obecnie wydaje się mnóstwo składanek i setów skompilowanych przez jakiegoś utalentowanego jegomościa, którego nazwisko w kontekście całości jak najbardziej zasługuje na wzmiankę, a częstokroć jest dużo ważniejsze od nazwisk poszczególnych wykonawców. Równie popularne są EPki, na których zamieszcza się remiksy jednego lub większej ilości utworów danego artysty. Oczywiście miłośnicy muzyki rockowej nie potrzebują takiej kategorii, bo artystą jest ten, kto gra cover, a oryginał i tak jest Led Zeppelin albo Jimmiego Hendrixa, o czym każdy wie, więc po co w ogóle wpsominać. Album artist jest więc dla nich zbędnym zawracaniem...

#7 Lolka

Lolka
  • 266 posts
  • SkądGdańsk

Posted 07 May 2007 - 15:06

Aha, super, teraz widzę juz o co chodzi :) Dzięki :) W sumie nie używam na razie album artist bo akurat w moim wypadku jest to niepotrzebne. A jeszcze mam pytanie: czy można jakoś usunąć katalog Composers (w Music), jeśli sie go nie chce używać? Takiej opcji w iPodzie nie znalazłam, ale czy można to modyfikowac przy pomocy iTunes?

#8 inzKulozik

inzKulozik
  • 107 posts
  • SkądKraków

Posted 07 May 2007 - 21:40

ja w tagach Album Artist wyczyściłem całkowicie podobnie jak kompozytor i komentarz.
IMHO jest to zupełnie niepotrzebne.

Jest tu jeszcze pewien drobny niuans, który dotyczy
a) składanek
B) muzyki trzymanej na kompie
Mianowicie, jak sobie w "Library - music" damy widok z pogrupowaniem wg albumów (Ctrl+Alt+4) to składanka, w której każdy kawałek ma innego artyste, zostanie rozdzielona na tyle elementów ile kawałków. I właśnie aby scalić to w całość trzeba coś wpisać w "Album artist".

#9 korniszon

korniszon
  • 1152 posts
  • Skądkanalizacja

Posted 07 May 2007 - 22:01

ja w tagach Album Artist wyczyściłem całkowicie podobnie jak kompozytor i komentarz.
IMHO jest to zupełnie niepotrzebne.

chyba że czasem chcesz sobie coś wyszukać wyszukiwarką iTunes, np. utwory Mozarta, lub piosenkę skomponowaną przez mało znanego artystę.
Wg mnie wypełnione tagi są potrzebne, i nie zaszkodzi je mieć wypełnione, ponieważ nie zajmują wiele miejsca w porównaniu do muzyki. Better to have it than not.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users