Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak znależć VNC na Maca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 13 lipca 2011 - 09:34

Witam zainstalowalem na swoim Iphonie fajną aplikację -VNC Viewier.Wszystko chodzi :) Chcialem znaleźć odpowiednik na mojego Macbooka ale nie bardzo wiem , jak się takowy nazywa.Mógłby ktoś podpowiedzieć?

#2 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lipca 2011 - 09:38

Na Maca nic nie potrzebujesz. Wystarczy, że wejdziesz w system preferences/sharing/screen sharing /computer settings i tam wybierzesz dla VNC hasło.

#3 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 13 lipca 2011 - 09:46

Chyba, że potrzebuje aplikacji VNC do łączenia się to polecam Chicken of the VNC:)

#4 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 13 lipca 2011 - 09:51

Jak zwykle ,jako laik okazałem się nieprecyzyjny...chodzi o to,że mam jeszcze w domu PC, często za pomocą Iphona łączę się by nie będąc obok niego coś wysłaćitp. Teraz zależy mi bym mógl tak samo łączyć się przez Macbooka z tym "ohydnym" PC-tem i nie wiem, jak to zrobić

#5 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 13 lipca 2011 - 09:52

No właśnie za pomocą aplikacji Chicken of the VNC (to jest taki VNC viewer dla maca:])

#6 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lipca 2011 - 10:10

Można też przez wciśnięcie command(jabłko) + K w Finderze i wpisane vnc://adres komputera

#7 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 13 lipca 2011 - 13:14

wielkie ,ogromne dzięki, zaraz będę probowal

---------- Wpis dodano o 12:14 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:05 ----------

cholerka ta metoda nie działa, tzn jest napis,że "nie powiodło się gdyż drugi komputer ma nie włączoną funkcję współdzielenia ekranu ale to dziwne bo z Iphona się łączę bez problemu..

#8 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 14 lipca 2011 - 14:37

Tutaj RealVNC - VNC� feature comparison and download selector jest darmowa wersja VNC Viewera dla Mac OsX. Trzeba wybrać "Download & Try" w kolumnie "Enterprise Edition" następnie na dole "Proceed to downloads" i na następnej stronie pobrać "VNC Enterprise Edition Viewer for Mac OS X (x86/universal), Stand-alone Viewer, Version 4.6.1"
Działa bez problemu, nie potrzeba żadnych kluczy licencyjnych.

#9 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 18 lipca 2011 - 04:57

Dziękuję pięknie-działa:)

#10 mariuszeu

mariuszeu
  • 11 postów

Napisano 03 sierpnia 2011 - 09:59

A czy przez VNC można się połączyć z Makiem, ale z kompa, który nie jest w tej samej sieci lokalnej? Komp z którego chcę się łączyć do Maka jest zupełnie gdzieś indziej. Próbowałem korzystać z TeamViewer, ale tam jest taki problem, że jak komp jest włączony, ale nie zalogowany, to już się nie połączę. Musze być zalogowany na Maku. A może coś źle robię? A może jest inne rozwiązanie?

#11 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 01:27

Można, ja tak robię z Iphona, przez edge

#12 lowplayer

lowplayer
  • 30 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 08:55

emmm rozumiem, że Chcesz dostać się najchętniej na niego z sieci publicznej w ogóle np z pracy do domu?- jeżeli tak, to ustaw sobie port forwarding na routerze na konkretny adres ip i port przypisany usłudze RDP.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych