Jak znależć VNC na Maca
Started by
maciejwilu
, 13 Jul 2011 09:34
11 replies to this topic
Posted 13 July 2011 - 09:34
Witam zainstalowalem na swoim Iphonie fajną aplikację -VNC Viewier.Wszystko chodzi
Chcialem znaleźć odpowiednik na mojego Macbooka ale nie bardzo wiem , jak się takowy nazywa.Mógłby ktoś podpowiedzieć?

Posted 13 July 2011 - 09:38
Na Maca nic nie potrzebujesz. Wystarczy, że wejdziesz w system preferences/sharing/screen sharing /computer settings i tam wybierzesz dla VNC hasło.
Posted 13 July 2011 - 09:46
Chyba, że potrzebuje aplikacji VNC do łączenia się to polecam Chicken of the VNC:)
Posted 13 July 2011 - 09:51
Jak zwykle ,jako laik okazałem się nieprecyzyjny...chodzi o to,że mam jeszcze w domu PC, często za pomocą Iphona łączę się by nie będąc obok niego coś wysłaćitp. Teraz zależy mi bym mógl tak samo łączyć się przez Macbooka z tym "ohydnym" PC-tem i nie wiem, jak to zrobić
Posted 13 July 2011 - 09:52
No właśnie za pomocą aplikacji Chicken of the VNC (to jest taki VNC viewer dla maca:])
Posted 13 July 2011 - 10:10
Można też przez wciśnięcie command(jabłko) + K w Finderze i wpisane vnc://adres komputera
Posted 13 July 2011 - 13:14
wielkie ,ogromne dzięki, zaraz będę probowal
---------- Wpis dodano o 12:14 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:05 ----------
cholerka ta metoda nie działa, tzn jest napis,że "nie powiodło się gdyż drugi komputer ma nie włączoną funkcję współdzielenia ekranu ale to dziwne bo z Iphona się łączę bez problemu..
---------- Wpis dodano o 12:14 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:05 ----------
cholerka ta metoda nie działa, tzn jest napis,że "nie powiodło się gdyż drugi komputer ma nie włączoną funkcję współdzielenia ekranu ale to dziwne bo z Iphona się łączę bez problemu..
Posted 14 July 2011 - 14:37
Tutaj RealVNC - VNC� feature comparison and download selector jest darmowa wersja VNC Viewera dla Mac OsX. Trzeba wybrać "Download & Try" w kolumnie "Enterprise Edition" następnie na dole "Proceed to downloads" i na następnej stronie pobrać "VNC Enterprise Edition Viewer for Mac OS X (x86/universal), Stand-alone Viewer, Version 4.6.1"
Działa bez problemu, nie potrzeba żadnych kluczy licencyjnych.
Działa bez problemu, nie potrzeba żadnych kluczy licencyjnych.
Posted 18 July 2011 - 04:57
Dziękuję pięknie-działa:)
Posted 03 August 2011 - 09:59
A czy przez VNC można się połączyć z Makiem, ale z kompa, który nie jest w tej samej sieci lokalnej? Komp z którego chcę się łączyć do Maka jest zupełnie gdzieś indziej.
Próbowałem korzystać z TeamViewer, ale tam jest taki problem, że jak komp jest włączony, ale nie zalogowany, to już się nie połączę. Musze być zalogowany na Maku. A może coś źle robię? A może jest inne rozwiązanie?
Posted 15 August 2011 - 01:27
Można, ja tak robię z Iphona, przez edge
Posted 15 August 2011 - 08:55
emmm rozumiem, że Chcesz dostać się najchętniej na niego z sieci publicznej w ogóle np z pracy do domu?- jeżeli tak, to ustaw sobie port forwarding na routerze na konkretny adres ip i port przypisany usłudze RDP.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users