Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

problem z funkcja 'hotspot osobisty'.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 gilus666

gilus666
  • 8 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 20:01

witam, dzisj pierwszy raz moj tel zeswirowal i nie mam pomyslu jak doprowadzic go do normalnosci. Podczas normalnego uzytkowania iphona jako hotspota nagle sie zwiesil na chwilke, polaczenie padlo i funkcja 'hotspot osobisty' zniknela z menu -.- restart nic nie pomogl, przywrocenie tez nie przynioslo zadnych rezultatow. Czy ktos ma jakis pomysl co sie moglo stac? dzieku za pomoc

#2 nitr0

nitr0
  • 850 postów
  • SkądGryfino, Poland

Napisano 11 lipca 2011 - 20:02

a jaka sieć?

#3 gilus666

gilus666
  • 8 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 20:10

era/t-mobile

#4 PrzemekM72

PrzemekM72
  • 89 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 20:38

Spróbuj Ustawienia->Ogólne->Wyzeruj->Wyzeruj ustawienia sieciowe Powinno się pojawić.

#5 gilus666

gilus666
  • 8 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 20:43

dupa :/ nie pomoglo

#6 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 20:45

dupa :/ nie pomoglo

Masz dostępną funkcje modemu? Nie zmieniłeś przypadkiem karty SIM?

//T

#7 gilus666

gilus666
  • 8 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 20:47

nie, poprostu zniknela z menu, ani hotspota ani funkcji modemu, karta sim caly czas ta sama.
[URL=http://www.iimmgg.com/image/87428072ff031ed75503825c8bf83280]Dołączona grafika[/URL]

#8 nitr0

nitr0
  • 850 postów
  • SkądGryfino, Poland

Napisano 11 lipca 2011 - 20:51

dzwoń do BOA i zapytaj czy usługa nadal aktywna i czy można ją ew. zreaktywować ;)

#9 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 20:54

Hotspot jest dostępny tylko wtedy, kiedy operator włączy Ci modem. Jeśli modemu nie ma, hotspotu też nie będzie. Zadzwoń do operatora i powiedz, że wcieło Ci modem - może coś namieszali... //T PS zamiast modemu powinna być informacja żeby skontaktować się z operatorem. Tego też nie masz???

#10 gilus666

gilus666
  • 8 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 21:05

no wlasnie nie, jak widzicie na zdjeciu wyzej w miejscu gdzie wczesniej byla ta opcja nie ma nic, poprostu meny ma jedna pozycje mniej (?) hum jutro zadzwonie do BOA i zapytam co jst grane, moze cos im sie kaszani z tym przejsciem na t-mobile. Dziekuje Wam za pomoc, jutro dam znac czy cos sie rozwiazalo

#11 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 21:22

no wlasnie nie, jak widzicie na zdjeciu wyzej w miejscu gdzie wczesniej byla ta opcja nie ma nic, poprostu meny ma jedna pozycje mniej (?) hum jutro zadzwonie do BOA i zapytam co jst grane, moze cos im sie kaszani z tym przejsciem na t-mobile.
Dziekuje Wam za pomoc, jutro dam znac czy cos sie rozwiazalo

A po co chcesz czekać do jutra? Ja bym ich od razu obudził :-)

//T

#12 marekm

marekm
  • 44 postów

Napisano 12 lipca 2011 - 09:13

Witam, spróbuj w Ustawienia>Ogólne>Sieć>Sieć komórkowa danych>(Modem Internetowy) APN podać nazwę właściwą dla twojego operatora (u mnie w plusie pomogło wpisanie tego samego co w APN kilka linijek wyżej), po takim wpisie u mnie pojawiła się opcja Osobisty HotSpot. Pzdawiam Marek M.

#13 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 12 lipca 2011 - 14:58

Witam,
spróbuj w Ustawienia>Ogólne>Sieć>Sieć komórkowa danych>(Modem Internetowy) APN podać nazwę właściwą dla twojego operatora (u mnie w plusie pomogło wpisanie tego samego co w APN kilka linijek wyżej), po takim wpisie u mnie pojawiła się opcja Osobisty HotSpot.

Pzdawiam

Marek M.

Przecież kolega pisał, że modemu w ustawieniach NIE MA. A nie ma go dlatego, że Era w przeciwieństwie do Plusa jest oficjalnym dystrybutorem iPhona a jeśli w telefonie jest karta SIM oficjalnego dystrybutora iPhone'a to:
1. O dostępności modemu decyduje zdalnie operator.
2. Nie znajdziesz w ustawieniach możliwości edycji ŻADNYCH ustawień dotyczących dostępu do sieci. Ani APN, ani ustawień MMS. Wszystko jest ustawiane automatycznie.

//T

#14 gilus666

gilus666
  • 8 postów

Napisano 12 lipca 2011 - 15:10

dupa nadal, zadzwonilem Pan powiedzial ze na koncie wszystko ok, ale dla pewnosci zresetowal mi funkcje modemu, co jednak nie pomoglo. Wniosek z tego taki, ze wina lezy po stronie iphona -.- wiec prawdopodobnie gwarancja -.- no chbya ze macie jeszcze jakies inne pomysly...

#15 jawe83

jawe83
  • 630 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lipca 2011 - 15:18

Zrób restore bez przywracania ustawień! Gdy wybierasz odtworzenie z przywróceniem ustawień z ostatniego backupu, to możliwe, że wtedy też "wgrywa się" ten problem. Jeśli nic to nie da, to zrób ponowny restore i już tym razem z przywróceniem z kopii zapasowej.

#16 marekm

marekm
  • 44 postów

Napisano 12 lipca 2011 - 15:19

Koolego dyndas: Funkcja HotSpot osobisty pojawia się dopiero po wpisaniu nazwy APN tam gdzie napisałem. Jak kupiłem swój telefon to po włożeniu karty też się wszystko automatycznie poustawiało, ale dopiero ręczne wpisanie spowodowało pojawienie się funkcji Hotspot. Funkcja modemu to raczej chyba właściwość telefonu i zawartego w nim softu a nie widzimisię operatora. Era pomimo, że jest oficjalnym dystrybutorem (co nie oznacza chyba, że jeśli ja kupiłem telefon w MediaM zrobiłem to nieoficjalnie) nie może ingerować w soft iPhona - tak mi się wydaje i tu mogę się mylić... Jeszcze raz pozdrawiam. Marek M.

#17 gilus666

gilus666
  • 8 postów

Napisano 12 lipca 2011 - 15:21

heh! dziwna rzecz sie stala! wlazlem w ustawienia>ogolne>siec tel sie przycial i nagle pojawila sie funkcja hotspot osobisty z ikonka "myslenia" obok, po chwili pokazalo sie 'wyl'. cofnalem sie do menu 'ustawienia' i ku mojemu zdziwieniu hotspot osobisty jest nma swoim miejscu:o tak wiec problem rozwiazany, co nei zmienia faktu ze dzieje sie cos dziwnego z moim iphonem -.- zobaczymy czy to jedyne odchyly dziekuje za posiecony mi czas :) Pozdrawiam

#18 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 12 lipca 2011 - 15:24

Koolego dyndas:

Funkcja HotSpot osobisty pojawia się dopiero po wpisaniu nazwy APN tam gdzie napisałem. Jak kupiłem swój telefon to po włożeniu karty też się wszystko automatycznie poustawiało, ale dopiero ręczne wpisanie spowodowało pojawienie się funkcji Hotspot.

Funkcja modemu to raczej chyba właściwość telefonu i zawartego w nim softu a nie widzimisię operatora.

Era pomimo, że jest oficjalnym dystrybutorem (co nie oznacza chyba, że jeśli ja kupiłem telefon w MediaM zrobiłem to nieoficjalnie) nie może ingerować w soft iPhona - tak mi się wydaje i tu mogę się mylić...

Jeszcze raz pozdrawiam.

Marek M.

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz... Przeczytaj jeszcze raz mój post i postaraj się zrozumieć co tam napisałem. Jeśli jednak się nie uda proponuje włożyć do swojego iPhone karte Ery lub Orange ( oficjalni dystrybutorzy iPhone ) i sprobować znaleźć w ustawieniach APN i spróbować włączyć modem.

//T

#19 jawe83

jawe83
  • 630 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lipca 2011 - 15:26

Funkcja modemu to raczej chyba właściwość telefonu i zawartego w nim softu a nie widzimisię operatora.
omimo, że jest oficjalnym dystrybutorem (co nie oznacza chyba, że jeśli ja kupiłem telefon w MediaM zrobiłem to nieoficjalnie) nie może ingerować w soft iPhona - tak mi się wydaje i tu mogę się mylić...

Jeszcze raz pozdrawiam.

Marek M.

A słyszałeś (i być może widziałeś) coś takiego, jak "ustawienia operatora"?
Troszkę chyba pomyliłeś pojęcia, operator może i powinien (ułatwienie dla użytkownika) niektóre funkcje włączać automatycznie, nie może natomiast zastosować tzw. brandingu, np. słynne kiedyś Orange Menu...

---------- Wpis dodano o 16:26 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:25 ----------

hum ale jak zrobie przywrocenie bez ostatniego backup, to strace wszytkie rzeczy typu kontakty, smsy, zdjecia, kalendarz itp?

Tak, ale będziesz wiedział, czy to jest, czy nie jest przyczyna problemu! Jeśli nie, to zrobisz ponowny restore i tym razem wybierzesz opcję z przywróceniem ustawień :) Tylko pamiętaj, aby nie przeprowadzać synchronizacji, gdy iPhone jest odtworzony na czysto! Najlepiej wyłącz na ten czas automatyczną synchronizację z iTunes przy podłączaniu do kompa...

#20 marekm

marekm
  • 44 postów

Napisano 12 lipca 2011 - 21:05

dyndas i jawe83 widać fakt, że nie miałem dotąd żadnych problemów z telefonami w Plusie uśpiła moją czujność i wywołała brak rzetelnej wiedzy. Dziękuje panowie za korektę. Marek M.

#21 jazel

jazel
  • 21 postów

Napisano 18 lipca 2011 - 20:52

heh! dziwna rzecz sie stala! wlazlem w ustawienia>ogolne>siec tel sie przycial i nagle pojawila sie funkcja hotspot osobisty z ikonka "myslenia" obok, po chwili pokazalo sie 'wyl'. cofnalem sie do menu 'ustawienia' i ku mojemu zdziwieniu hotspot osobisty jest nma swoim miejscu:o
tak wiec problem rozwiazany, co nei zmienia faktu ze dzieje sie cos dziwnego z moim iphonem -.- zobaczymy czy to jedyne odchyly

dziekuje za posiecony mi czas :)
Pozdrawiam

Tez mi sie dzieja ostatnio takie rzeczy. Opcja hotspotu znika, mysli, mysli i nic. Resetowanie tel, resetowanie ust. sieci - nic nie pomaga. A potem budze sie kolejnego dnia i wszystko bangla jak nalezy. Wkurza strasznie - nie wie ktos czym to jest spowodowane i jak temu przecowdzialac?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych