Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad 1 czy iPad 2?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
83 odpowiedzi w tym temacie

#1 Foofix

Foofix
  • 4 postów

Napisano 08 lipca 2011 - 18:32

Witam. Tak jak w tytule: czy opłaca się kupić iPada 2, czy może lepiej zaoszczędzić i kupić iPada 1?

#2 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 08 lipca 2011 - 18:35

Bierz iPada 2 i się nie zastanawiaj.

#3 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 lipca 2011 - 18:51

Witam. Tak jak w tytule: czy opłaca się kupić iPada 2, czy może lepiej zaoszczędzić i kupić iPada 1?

Rzuć monetą.

#4 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Napisano 08 lipca 2011 - 19:01

posiadam ipada 1 - działa błyskawicznie, bez lagów i jakichkolwiek spowolnień. mogą się one pojawiać gdy odpalone jest sporo programów, a uruchamiamy dużą aplikacje. moim zdaniem nie warto wydawać więcej dla troszeczkę szybszego sprzętu.

#5 wiktor96

wiktor96
  • 420 postów

Napisano 08 lipca 2011 - 19:02

Jeśli masz kase na 2ke to ją bierz,jest dużo ładniejsza od 1ki i cieńsza.

#6 CiastekPL

CiastekPL
  • 63 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lipca 2011 - 19:10

Wszystko zależy od tego w jaki sposób zamierzasz korzystać z iPada. Wydaje mi się że na forum parę razy przewinęły się takie tematy, więc możesz ich poszukać i poczytać różne opinie. Jeżeli tablet będzie ci potrzebny do internetu i prostych gierek typu Angry Birds i Cut The Rope to ja bym się nie zastanawiał i brał pierwszą generację. iPad drugiej generacji to jedynie drobne usprawnienia w stosunku do pierwszej generacji. Jak chcesz pomyśleć przyszłościowo, lubisz pograć w bardziej zaawansowane gry + masz z kim poczatować na FaceTime to bierz iPada 2 gen. Oczywiście ważne jest to, ile masz pieniędzy w portfelu. Odpowiedz sobie spokojnie na pytanie "do czego mi iPad?" i zgodnie z odpowiedzią kieruj się zakupem. Pozdrawiam.

#7 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 lipca 2011 - 19:32

Dokładnie Ciastek, tak jak piszesz. Ja się zastanowiłem + sprawdziłem budżet i wyszło, że szkoda mi wydac ok 2000 zł na urzadzenie moze szybsze, ale nie wprowadzajace tak naprawde niczego nowego oprocz aparatu i kamery, ktore mi akurat nie sa potrzebne.

#8 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 lipca 2011 - 19:52

Nie dawniej jak tydzień temu miałem okazje przez dwa dni bawić sie i porównywać iPad 1 z 2. Od razu napisze, ze wybrałem 1. Dlaczego? 1. Ekran w obu jest identyczny - a ja czekam aż pojawi sie Retina w iPad. 2. Kamery? O ile przednia jeszcze jeszcze to tylna nie dość, ze robienie nią zdjęć to kiepski pomysł a po drugie jest kiepskiej jakości 3. Z FaceTime nie korzystam, chyba ze sam ze sobą wiec znowu zbędna funkcja 4. Szybkość działania... moim zdaniem iPad 1 jest bardzo sprawnym urzadzeniem i dodatkowy rdzeń faktycznie przydaje sie, ale głownie w grach. I na koniec jedyny znaczący minus jedynki względem dwójki: pamięć RAM. Żeby Multitasking mial sens niestety 512MB pamięci podrecznej to minimum. Niemniej jednak jestem MEGA zadowolony z zakupu i polecam iPad w ogóle jako tablet. Dla mnie osobiście natomiast jedynka była najbardziej optymalnym wyborem.

#9 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 08 lipca 2011 - 20:09

A ja właśnie planuje zakupić i nad jedynką nawet się nie zastanawiam. Ale dobra odpowiedź na to pytanie jest taka jak arturcisz napisał, sam musisz wiedzieć, inaczej sobie tego nie wyobrażam. Co średnia wyliczysz z głosów w tym wątku czy jak? Nie rozumiem sensu takich pytań.

#10 bartox321

bartox321
  • 33 postów

Napisano 08 lipca 2011 - 20:17

ja mam jedynke i troche zaluje tylko ze wzgledu takiego ze mam lekkie lagi np w asphalcie 6 lub modern combat 2 a tak tylko do internetu to daje rade :) polecam ipada 1 ;>

#11 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 08 lipca 2011 - 20:32

Lagi to są i w Safari przy przesuwaniu strony, między innymi dlatego jedynki kompletnie nie biorę pod uwagę. Problem tylko taki, że jednemu to przeszkadza, innemu nie, a jeszcze ktoś tego nie zauważy.

#12 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 lipca 2011 - 20:39

Mi nie przeszkadza. Mogłoby być plynniej jasne, ale nie za 1000zl wiecej ;) Planuje przesiadke z iPada dopiero na iPad 3 i z iPhone 4 dopiero na 6. Do tej pory zmienialem iPhone co rok i doszedłem do wniosku, ze żeby faktycznie był efekt "łoł emejzing" trzeba jedna generację sobie odpuszczac.

#13 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 lipca 2011 - 20:42

Mam jedynkę i dwójkę w domu, jeśli miałbym kupować to, tylko to co najnowsze, dlaczego? Bo dłużej będzie mi pracował, wsparcie itp.

#14 Sand

Sand
  • 17 postów
  • SkądOst

Napisano 08 lipca 2011 - 22:08

W myśl własnej zasady powinieneś więc już jedynki dawno się pozbyć, nie jest najnowsza :thumbup:

#15 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 08 lipca 2011 - 22:25

Ja niedawno stanąłem przed podobnym wyborem i wybrałem iPada 1. Cena za 2 znacznie wyższa, a Retiny nie ma - to tyle ;).

#16 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 lipca 2011 - 11:05

Też niedawno kupowałem iPada i mój wybór padł na jedynkę. W stosunku do dwójki mam dokładnie te same spostrzerzenia co @Homer ;)

#17 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 lipca 2011 - 11:08

W myśl własnej zasady powinieneś więc już jedynki dawno się pozbyć, nie jest najnowsza :thumbup:

Głupi wniosek. Mam jedynkę od dnia premiery, no kilka dni po (przesyłka, te sprawy), jestem bardzo zadowolony, póki mam gwarancje nie zamierzam zmieniać, kupię dopiero trójkę. Dwójkę kupiłem żonie. Jeśli umiałbyś czytać ze zrozumieniem, to jakbym kupował (czyli nie miałbym żadnego), to kupiłbym najnowszy.

@down: chyba czas ja wyłączyć ;)

#18 lewy

lewy
  • 1 034 postów
  • SkądMálaga

Napisano 09 lipca 2011 - 11:11

Głupi wniosek. Mam jedynkę od dnia premiery, no kilka dni po (przesyłka, te sprawy), jestem bardzo zadowolony, póki mam gwarancje nie zamierzam zmieniać, kupię dopiero trójkę. Dwójkę kupiłem żonie. Jeśli umiałbyś czytać ze żrozumieniem, to jakbym kupował (czyli Niemka bym żadnego), to kupiłbym najnowszy.

Ah, ta auto-korekta ;).

#19 The Race Maniac

The Race Maniac
  • 98 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 09 lipca 2011 - 11:40

Ja posiadam iPada 1. Wg mnie design ma on znacznie lepszy, jeśli chodzi o szybkość także jest świetnie (nie mniej jednak aplikacje stworzone z myślą o 2, np. GarageBand, od czasu do czasu się zacinają). Testując iPada 2 pozazdrościłem mu kamer (choć nie są rewelacyjnej jakości), Smart Cover (wygodniejsza od iPad Case), oraz wygody trzymania. Nie wiem jaka jest różnica w cenie, jeśli nieduża (100-200 zł) to warto pomyśleć nad 2, ale biorąc iPada 1 nie zawiedziesz się.

#20 Sand

Sand
  • 17 postów
  • SkądOst

Napisano 09 lipca 2011 - 22:04

Głupi wniosek. Mam jedynkę od dnia premiery, no kilka dni po (przesyłka, te sprawy), jestem bardzo zadowolony, póki mam gwarancje nie zamierzam zmieniać, kupię dopiero trójkę. Dwójkę kupiłem żonie. Jeśli umiałbyś czytać ze zrozumieniem, to jakbym kupował (czyli nie miałbym żadnego), to kupiłbym najnowszy.

@down: chyba czas ja wyłączyć ;)

Równie głupi jak i argumentacja, że zakup droższego modelu jest uzasadniony jedynie ze względu na dłuższe wsparcie od producenta i większą żywotność. A co z apple care w takim razie?

#21 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 lipca 2011 - 07:07

Równie głupi jak i argumentacja, że zakup droższego modelu jest uzasadniony jedynie ze względu na dłuższe wsparcie od producenta i większą żywotność. A co z apple care w takim razie?

Chodzi o nowszy, a nie droższy. Jeżeli barierą ma być cena, to po co wogóle bierzemy pod uwagę dwójkę? Możesz logicznie mi wytłumaczyć, co głupiego jest w tym, że kupuje najnowszy aby mieć najdłużej wsparcie producenta? Wsparcie rozumiem jako oprogramowanie, a nie gwarancje.
Ps. A co ma być z AppleCare? Na jedynkę mam wykupioną, na dwójkę również zamierzam. To tylko ponad dwieście zlotych, czyli około 18 złotych miesięcznie, a jak coś się zepsuje to wymienia na nowy.

#22 Sand

Sand
  • 17 postów
  • SkądOst

Napisano 10 lipca 2011 - 11:44

W przypadku iPada 2 bardziej mamy doczynienia z droższym modelem, a nie nowszym w sensie radykalnych zmian, rozwiązań. Co z resztą zauważyli w tym temacie poprzednicy. Tak wiem, mocniejszy procesor, 2 kamery, ale tak szczerze kto kupiłby iPada dla kamery lub do grania? Wsparcie? O ile dłużej od iPada będzie wspierana 2? Rok czasu jaki dzieli te urządzenia licząc moment ich premiery? Apple care? Już tłumaczę, masz iPada1? Kusi cię możliwość zakupu kolejnej generacji, ze względu nie tylko na wsparcie ale i na fakt, że nowszy egzemplarz będzie miał gwarancję licząc od dnia zakupu i nie musisz martwić się o ew. naprawę? Mniej wydasz na Apple care dla posiadanego już egz. Prawda?

#23 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 lipca 2011 - 12:09

W przypadku iPada 2 bardziej mamy doczynienia z droższym modelem, a nie nowszym w sensie radykalnych zmian, rozwiązań. Co z resztą zauważyli w tym temacie poprzednicy. Tak wiem, mocniejszy procesor, 2 kamery, ale tak szczerze kto kupiłby iPada dla kamery lub do grania? Wsparcie? O ile dłużej od iPada będzie wspierana 2? Rok czasu jaki dzieli te urządzenia licząc moment ich premiery? Apple care? Już tłumaczę, masz iPada1? Kusi cię możliwość zakupu kolejnej generacji, ze względu nie tylko na wsparcie ale i na fakt, że nowszy egzemplarz będzie miał gwarancję licząc od dnia zakupu i nie musisz martwić się o ew. naprawę? Mniej wydasz na Apple care dla posiadanego już egz. Prawda?

Ja kupiłem numer 2 właśnie dla kamery. Owszem, zawiodłem się gdyż FT aby działał musi mieć wifi a nie 3G.
Sprzedałem numer 1 gdzie go kupiłem w iSpocie przed premiera w Polsce za spore pieniądze.
Moja sprzedaż numeru 1 była o tyle przypadkowo dobra że pieniądze ze sprzedaży mogły być zainwestowane w numer 2 w dniu premiery. Numer 2 kupiłem duuuużo taniej niż numer 1.
Obecnie czekam na premierę Skype do iPad i oby chodziło na 3G. Często jestem po za domem i miło się zawsze rozmawia na wizji z rodziną.
Nie gram, korzystam z iPada do czysto organizacyjnych rzeczy, kalendarz, notatki, czasami jakaś pisanina w Pages oraz pokazy rodzinne zdjęć i filmów wykonanych iPhone. Tu mogę powiedzieć że jest fantastyczne zastosowanie kabelka z złaczem na HD do telewizora. Niewiem czy to działa na numerze 1 ale u mnie na numerze 2 działa rewelacyjnie.
Czasami włączenia GPS aby się zlokalizować w danym mieście.
Dużo tych funkcji ma iPad 1.
Dla mnie jednak liczy się ta wizja rozmów z rodzina jaka by nie była ale po 3G.
Tak ze swojej strony nie widzę dużej różnicy miedzy numerem 1 a 2.
Odnośnie ceny to każdy wybiera stosownie od zasobności swojego portfela

#24 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 lipca 2011 - 12:31

Tu mogę powiedzieć że jest fantastyczne zastosowanie kabelka z złaczem na HD do telewizora. Niewiem czy to działa na numerze 1 ale u mnie na numerze 2 działa rewelacyjnie.

Tak, na iPadzie 1 też to działa.

Każdy ma trochę inne wymagania i potrzeby, np. ja nie używam kamery ani w laptopie ani w iPhonie (w iPhonie tylko tylną, wiadomo), w iPadzie na pewno również bym nie korzystał z kamer.

#25 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 lipca 2011 - 13:02

Marzy mi sie mirroring po wi-fi w 1080p w iPhone/iPad/Apple TV. Zmieniam sprzecicho dopiero jak pojawi sie taka funkcja w iZabawkach. Czyli w sumie tak jak planowalem, żeby wyrobić finansowo - iPad 3, iPhone 6 i Apple TV 3. Teraz tylko trzymać kciuki żeby dali te 1080p :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych