Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Usuwanie partycji bez formatowania

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 July 2011 - 20:29

Wiem, że to niby częsty problem ale nic konkretnego na ten temat nie znalazłem.
Gdy wyszła pierwsza beta Liona to zrobiłem dwie partycje - jedną na wewnętrznym dysku a jedną na zewnętrznym. Chciałbym teraz usunąć te partycje bo mi przeszkadzają.
Da się usunąć jedną partycję bez formatowania pozostałych?

Dołączona grafika
Chciałbym skasować partycję "Lion HD" oraz "LaCie 2".

PS Jak likwiduję partycje poprzez naciśnięcie "-" to partycja znika ale pojemność np. "Macintosh HD" się nie powiększa.

#2 Michalek

Michalek
  • 1031 posts
  • SkądWołomin/ Chełm

Posted 06 July 2011 - 20:39

Z lewej strony wybierz dysk, na którym znajduje się partycja, którą chcesz usunąć. Potem wejdź w partition i pod napisem volume scheme wybierz partycję, do usunięcia, a następnie jeszcze niżej naciśnij minusik. Na koniec apply z prawej strony i powinno wyskoczyć okienko, która partycja zostanie usunięta, a która nie, zaakceptuj i już.

#3 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 July 2011 - 23:13

Robiłem już tak wcześniej i partycja znika ale wolne miejsce nie powraca :/

#4 sd99

sd99
  • 148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 July 2011 - 23:47

Zaznacz partycję "LaCie 2", usuń ją za pomocą minusika, a pozostałą "LaCie" rozciągnij w dół do końca.

---------- Wpis dodano o 22:47 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:41 ----------

Dodam jeszcze, że po usunięciu partycji Lion HD mogą wystąpić problemy z uruchomieniem systemu Windows!

#5 Michalek

Michalek
  • 1031 posts
  • SkądWołomin/ Chełm

Posted 06 July 2011 - 23:52

O właśnie, zapomniałem o przeciągnięciu. Przepraszam za błąd.

#6 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 July 2011 - 08:26

Zaznacz partycję "LaCie 2", usuń ją za pomocą minusika, a pozostałą "LaCie" rozciągnij w dół do końca.

---------- Wpis dodano o 22:47 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:41 ----------

Dodam jeszcze, że po usunięciu partycji Lion HD mogą wystąpić problemy z uruchomieniem systemu Windows!

Działa!
Bardzo dziękuję za pomoc :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users