Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

jak wyłączyć wewnetrzny mikrofon ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 offi

offi
  • 51 postów
  • SkądCentral Poland

Napisano 05 lipca 2011 - 00:29

czesto uzywam zewnetrznej karty dzwiekowej Audio 8 DJ (od Native Instruments) do nagrywania z mikrofonu studyjnego. Do karty podłaczam mikrofon i dalej juz po usb do kompa. mam nowego macbook pro 13 i z cholere nie moge wylączyc wewnetrznego mikrofonu. Zawsze cos mi tam z niego wchodzi Opcje z wyłączaniem go z pozypcji "Preferencje systemowe, dźwiek" przerobilem na wszystkie sposoby. Jak to sie robi w tym moim nowym macfaczku, zeby nagrywał mi sie tylko dzwiek z microfonu zewnetrznego?

#2 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 05 lipca 2011 - 12:00

a na jaki soft nagrywasz?

#3 wajur

wajur
  • 6 postów

Napisano 05 lipca 2011 - 12:51

MBP 13 ma tylko jedno gniazdo audio, które ma charakter uniwersalny i pracuje w obu kierunkach. Przełączenie go w ustawieniach na "wejście" całkowicie odłącza mikrofon wbudowany.

#4 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 05 lipca 2011 - 12:56

@wajur: perzecież napisał, że nagrywa za pomocą zewnętrznej karty. @offi: w sofcie, za pomocą którego nagrywasz nie możesz zostawić włączonego tylko mikrofonu podpiętego do interfejsu?

#5 offi

offi
  • 51 postów
  • SkądCentral Poland

Napisano 05 lipca 2011 - 18:23

Najpierw próbowałem na audacity, po czym specjalnie kupułem nowy sound studio 4.1 bo zobaczyłem
na screenie producenta Sound Studio on the Mac App Store super suwak
do wyciszania mikrofonu wewnetrznego imagefra.me (lewy dolny róg)
Niestety, działa to takze na mikrofon zewnetrzny.
Jesli chodzi o ustawienia to mogę nagrywać tylko wtedy
gdy w preferencjach maca przypisuje dzwięk z karty zewnętrznej (audio 8 dj), a w sofcie nie ustawiam juz nic.
Wtedy wyciszjąc (wyłączając) mikrofon wewnętrzny powinien nagrywac sie tylko dźwięk z usb (tak napewno byłoby w pc).
A tu nie wiadomo dlaczego także zbiera mi mikrofon wewnętrzny. Wprawdzie ciszej ale mam go w zapisie też.
Raczej zaklejanie go gumą do żucia chyba nie wchodzi w gre.
Zassałem nawet trial Adobe Audition i ... identycznie jak w poprzednich 2ch softach.
I tak oto sobie chciałem polepszyc konfort pracy, coby do niej nie jedzić z pc w bagażniku,
tylko elegancko w rączce z macusiem :sad:

ps
dziekuję za reakcje. może z wami mi sie uda :)

#6 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 05 lipca 2011 - 19:09

A może spróbuj nagrać przez garageband. W ustawieniach ścieżki dajesz jako wejście tylko wejście z interfejsu i tylko z niego powinno zbierać.

#7 offi

offi
  • 51 postów
  • SkądCentral Poland

Napisano 05 lipca 2011 - 22:06

Dzięki Michałek. Jutro spróbuję w tym garageband. Oj, mogłoby się udać

#8 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 06 lipca 2011 - 21:51

I jak, udało się?

#9 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 07 lipca 2011 - 12:05

Generalnie w preferencjach/ ustawieniach audio każdego softu powinien byc wybor źródła z ktorego chcesz nagrywać. Np. w audiacity preferences> devices. Może byc też tak, że s sofcie dołączonym do Twojej karty możesz aktywować/ dezaktywować we/wy audio. Sprawdź w "audio preferences" systemu czy in i out sa widoczne. Może być też tak, że w niektorych softach systemowo trzeba ustawić interfejs audio, aby dany soft mogl z niego korzystać.

#10 offi

offi
  • 51 postów
  • SkądCentral Poland

Napisano 08 lipca 2011 - 16:30

sorka za chwilową absencję, ale przyśpieszyła mnie praca, i nie miałem nawet chwili zeby posprawdzać nagrywanie w macu.
Dochodzę do wniosku, że po usb chyba sie po prostu nie da.
Karta którą posiadam imagefra.me posiada raczej wszytkie niezbędne połączenia
imagefra.me Nie ma do niej specjalnego programu. Tylko sterownik i już. Zresztą windzie to wystarcza.
Uruchamiając ścieżkę w GarageBand na początku wybrałem takie ustawienia systemowe imagefra.me
oraz w programie imagefra.me
Niestety zero, najmniejszej reakcji na mikrofon.
Pózniej zmieniłem na mikrofon wewnetrzny i wszystko .....ruszyło jak powinno.
Przede mną jeszcze sprawdzenie wejscia po linii audio in, czyli czincz + mały dżek.
Może tylko tędy droga, a......... szkoda

#11 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 08 lipca 2011 - 21:14

A jak w Garageband wybierałeś zamiast wejścia mono 1 inne, też nic? Spróbuj na 5 lub 6.

#12 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 09 lipca 2011 - 00:12

nie no cos nie tak. Jakoś nie moge uwierzyć, że nie mozna wybrać we mikr. w karcie NI. Ściągnij najnowszy driver Moze screena jakiegoś podrzuc, może - jesli masz mozliwość spróbuj jak karta bedzie zachowywała się z czymś"normalnym" (cubase, logic). Chociaż w GB powinno dac sie wybrać mikr. Zawsze mozesz napisać do supportu NI

#13 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 09 lipca 2011 - 00:18

@ksamus: na screenie od offiego jest wybrane jako wejście mono 1. A z tego co widzę na karcie mikrofon będzie chyba jako mono 5. Może po prostu nie próbował z innymi.

#14 offi

offi
  • 51 postów
  • SkądCentral Poland

Napisano 09 lipca 2011 - 11:42

w pc przypisuje mi na stereo 5/6
tez tutaj tak probowałem
na screenie byl przypisany na mono 1 gdyź zrobilem go po sprawdzeniu wszystkich zakladek
Zastanawia mnie informacja imagefra.me "Zaznaczone urządzenie nie obsługuje sterowania wejsciem"
Poszukam sterownika, moze bedzie nowszy

#15 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 10 sierpnia 2011 - 15:20

A w /Applications/Utilities/Audio MIDI Setup w oknie Audio Devices ustawiłeś Audio 8 DJ jako Default input? W oknie System Preferences ustaw wejście i wyjście na wbudowane.

I tak jak w PC, nagrywanie wejścia Mic z A8DJ (channel C) jest możliwe tylko przez kanał C (#5/6). Musisz to ustwić w GB.
Przeczytaj 7.2 Understanding the Control Panel

Pamiętaj, że A8DJ NIE DOSTARCZA mikrofonowi PHANTOM POWER.

#16 offi

offi
  • 51 postów
  • SkądCentral Poland

Napisano 23 sierpnia 2011 - 11:21

KOKOS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! UDAŁO SIĘ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ZROBIŁEM TAK JAK NAPISAŁEŚ Z DROBNĄ RÓŻNICĄ, ŻE W OKNIE SYSTEM PREFERENCES USTAWIAM WEJSCIE NA AUDIODJ. I NAGLE MIKROFON WEWNĘTRZNY ZAMILKŁ, A ŹRÓDŁO DŹWIĘKU POJAWIŁO SIE TYLKO Z MIKROFONU ZEWNĘTRZNEGO. DZIĘKIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PS dziekuje także wszystkim, którzy starali mi sie pomóc i wyrażali sugestie jak to rozwiązać Bardzo fajne forum i super użytkownicy Cheers 4All

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych