Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Bose Companion 5 czy Logitech Z-5500

• This topic is locked This topic is locked
27 replies to this topic

Poll: Bose Companion 5 czy Logitech Z-5500 (0 member(s) have cast votes)

1. Kupić nowe Bose Companion 5 (13 votes [86.67%] - View)

Percentage of vote: 86.67%

2. Zrobić z Logitechów zestaw 2.1 i zostawić (1 votes [6.67%] - View)

Percentage of vote: 6.67%

3. Kupić zupełnie inne głośniki (w poście napisz jakie) (1 votes [6.67%] - View)

Percentage of vote: 6.67%

Vote

#1 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 04 July 2011 - 19:42

Mam pewien dylemat... ;) Nie długo będę robić małą zmianę mebli u siebie, ale na tyle dużą, że muszę zrezygnować z tylnych głośników od zestawu Logitech Z-5500. Pomyślałem więc, że to świetna okazja zmienić system audio do mojego komputera :) Wpadłem na pomysł, żeby sprzedać Logitechy i kupić Bose C5. Już dawno chciałem kupić ten zestaw, ale szkoda mi było tych Logtechów, bo były/są naprawdę dobre. Niestety już nie długo będę musiał odłączyć 2 tylne głośniczki i zostaną tylko 2 (trzeci - centralny również odłączony, bo nie mam gdzie go zamontować). Pytanie więc do Was czy opłaca się dołożyć jakieś 600 - 700 zł do nowych głośników od Bose? Miał ktoś do czynienia z tymi głośnikami (Logitech i Bose)? P.S kompletnie nie zależy mi na dźwięku 5.1.

#2 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 04 July 2011 - 19:51

Nie miałem tych głośników, ale gdybym miał stacjonarny komputer, to tylko Bose, do niego.

#3 kubaja74

kubaja74
  • 25 posts
  • SkądLublin

Posted 04 July 2011 - 20:06

od 3 - 4 lat używam bose i nigdy w życiu nie zamieniłbym ich na coś innego. Uwaga - z PeeeCeeetami nie grają tak tak ..... zawodowo. Tak czy inaczej POLECAM !!!

#4 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 04 July 2011 - 20:07

Ogólnie Bose znam i bardzo sobie cenię tą firmę. Wiem jakie mają możliwości małe głośniki i subwoofer z tej firmy, ale... czytałem na różnych forach, że Companiony grają sztucznie - cokolwiek to znaczy i właśnie chciałbym usłyszeć opinii od Was :)

#5 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 04 July 2011 - 20:29

Jak wszystko BOSE, to już jest taka firma, że wszystko robi grające "lepiej".

#6 tomud

tomud
  • 588 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 July 2011 - 21:52

Generalnie jesli chodzi o BOSE to tam jest wiecej reklamy niz grania, ot niemal jak w Apple :) Ale musze przyznac ze jesli chodzi o male zestawy pod wzgledem gabarytow sa bezkonkurencyjni (stosunek rozmiat/jakosc dzwieku). Choc trudno tutaj mowi co czyms profi bo za ta kase mozna miec cos co juz gra (czyli np. cos na przetwornikach Seas, Focal itp.). Ale do kompa mysle ze nie ma co szalec :) Jesli chodzi o Z-5500 to dla mnie ot taka zabawka :) brakuje tam np. delay-a jak chcesz wyrownac audio z video po toslinku :) ale to akurat nie w zastosowaniu komputerowym... Natomiast przetworniki sa po prostu kiepskie i nic tego nie zmieni :) Wszystko to to czego tak naprawde wymagasz od dzwieku i nie mowie tutaj o "audiofilach" czy innych zboczencach ;) Ja bym na twoim miejscu wybral jakis zestawik fajnych monitorkow stero :)

#7 parmenides

parmenides
  • 960 posts

Posted 04 July 2011 - 22:17

Pomysł o monitorach aktywnych. Z tańszych będzie m-audio; ze średniaków masz krk; w cenie Bose 5 masz adam audio 3. Warto, żebyś posłuchał. Ja lubię Bose 5. Dobrze grają i pięknie wyglądają. Jeśli jednak dźwięk będzie ostatecznym kryterium, to sądzę, że powinieś posłuchać małych aktywnych monitorów. Jeśli to twój podstawowy zestaw muzyczny i najczęściej słuchasz przy komputerze, to pomyśl o droższych adam audio lub genelecach.

---------- Wpis dodano o 23:17 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:15 ----------

Ps jestem audiofilem, melomanem. Tylko nie filatelistą:)

#8 tomud

tomud
  • 588 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 July 2011 - 22:30

No meloman i audiofil to zasadnicza roznica :) ten pierwszy kocha muzyke, a ten drugi slucha kabli ;) jesli chodzi o Adam to tam jest wstega, a to nie kazdemu odpowiada tak jak niektorym aluminiaki :) Ot ja np. lubie Aluminiaki Seasa czy Beryle Focala - a wstegi tak srednio trawie :) W aktywnych zestawach nie doradze, ale z pasywnych to moze cos na glosnikach Usher-a :) niezbyt drogie, a fajnie grajace przetworniki (np. zagadac do Akkus-a) lub polaczenie Daytona reference z Seasem :) mam takie cos do kina domowego i robi niezle zamieszanie :)

#9 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 posts
  • SkądPoznań

Posted 04 July 2011 - 22:45

Pomysł o monitorach aktywnych

popieram... warto zwrócić uwagę na końcówkę niższej półki - według mnie to jest gdzieś maksymalnie do 1600 pln za komplet, a granie, to jest coś :)

Co do wymienionych kompletów to bez wątpienia brałbym Bose...

#10 parmenides

parmenides
  • 960 posts

Posted 04 July 2011 - 22:49

Tomud - meloman nie wyklucza audiofila, a śmiem twierdzić, że często miłośnicy muzyki przywiązują wagę do jej domowej reprodukcji. :)
wstęga może sie nie podobać - zgadzam się, ale warto tego posłuchać jak się kupuje głośniki do kompa za ok 1500 zeta.
Pasywne monitory będą ok, ale do ceny kolumn będzie potrzebny wzmacniacz. Na biurku zrobi się bałagan, a efekt samemu trzeba sprawdzić. Jednak Bartek nie pisał nic o dodaniu do systemu zewnętrznego wzmacniacza...

---------- Wpis dodano o 23:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:46 ----------

A co do niezłego zamieszania, to nie sadze by było porzadane w przypadku muzyki;)

#11 tomud

tomud
  • 588 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 July 2011 - 23:11

Bo zestaw kina domowego ma robic FUN i ma troche inna koncepcje... ale i tak zestaw ten bije wiele zestawow powyzej 10tys. a kosztowal sporo mniej :) Sorry ja po prostu z audiofili sie nabijam i tyle :) po prostu smieszy mnie sluchanie kabli i jakis wynalazkow na starych LM-ach dedykowanych do kina domowego (seria overture - mysle ze wiesz o czym mowie) :) Owszem lubie dobre audio, ale audiofile zabieraja sie za nie najczesciej od dupy strony i szukaja poprawy tam gdzie jej nie znajda - a sporo mozna najczesciej poprawic gdzie indziej :)

#12 parmenides

parmenides
  • 960 posts

Posted 04 July 2011 - 23:23

Oftopowo odpowiem, że masz wyobrażenia o audiofilach. Mam ponad 2 tysiące płyt legalnie kupionych. Wiele z nich przedstawia wartość tylko muzyczną, część z tych przedstawia wartość tylko historyczno-muzyczną. Jednak wolę jeśli te historyczne nagrania brzmią dobrze (np tania seria naxosu). I nie sprowadzaj audiofili do miłośników drogich kabelków, bo sprowadzasz to do voo-doo audio. Odezwij się na priwa, jeśli jestes z okolic wawy, to daj znać.

#13 niula

niula
  • 662 posts
  • SkądPoznań / Dublin

Posted 05 July 2011 - 06:19

Ja nie mam żadnych dodatkowych głośników ale koleś któremu sprzedałem mojego iMaca ma ten model Bose. Na prawdę te głośniki doskonale pasują designem do iMaca i grają mega dobrze.

#14 neg

neg
  • 134 posts

Posted 05 July 2011 - 07:15

Jeśli nie zależy ci na 5.1 a na dobrym dźwięku z kompa zainteresuj sie nowymi produktami modecom'a i tradycyjnie Microlaba. Z glośnikami Bose miałem w życiu do czynienia dwa razy i za kazdym razem odniosłem te same wrażenie ze to baba z wąsami. Mówiąc inaczej - taka sama chińszczyzna tylko z fajniejszym logo.

#15 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 05 July 2011 - 10:39

eh... już sam nie wiem ;) Monitorki są zbyt duże, a ja potrzebuje żeby nie były dużo większe od z-5500 i żeby grały przynajmniej tak samo dobrze jak te logitechy. Znalazłem test na MA:http://myapple.pl/ur...panion-5-a.html (nawet jest tam już mój post, bo widocznie chciałem już 3 lata temu kupić te companiony ;)) i reRESERVEDFX napisał, że dźwiękiem nie ma porównania do z-5500 (na korzyść Bose).
Patrzałem też na focaly XS, ale to już cena prawie 3000 zł. Max co mogę dać na głośniki do komputera to 1400 zł. Do oglądania filmów czy koncertów mam inny sprzęt. Ten ma być typowo komputerowy: 80% muzyka, 20% gry.

#16 parmenides

parmenides
  • 960 posts

Posted 05 July 2011 - 11:17

Bierz zatem te bose. dobrze grają i są ładne. pasują do imaca.

#17 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 05 July 2011 - 11:26

w sobotę podjadę do sklepu zobaczyć jak grają, choć kiedyś je właśnie tam [w tym sklepie] słyszałem i na pewno nie grały gorzej niż Logitechy, no ale są dużo mniejsze ;)

#18 tomud

tomud
  • 588 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 July 2011 - 16:32

Tak jak pisalem jesli chodzi o male glosniki to raczej nic lepszego niz Bose nie znajdziesz... Natomiast monitorki smialo stawia sie na biurku i wiele miejsca nie zabieraja, a jakosci nie ma nawet co porownywac :) Z tym ze ja bym Bose nigdy nie kupil :) w tej cenie mozna sobie wyskrobac cos znacznie lepszego :)

#19 kuba_slonka

kuba_slonka
  • 211 posts
  • SkądOpole, Poland

Posted 05 July 2011 - 17:16

Powiem Ci że mój kuzyn ma mniejszy zestaw, chyba model 3. NIGDY ABSOLUTNIE się tak nei zdziwiłem gdy usłyszałem jakiekolwiek audio 2.1. Jest po prostu mega kozak i jeżeli musis zostać przy 2.1 to tylko BOSE.

#20 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 05 July 2011 - 18:06

jesli chodzi o male glosniki to raczej nic lepszego niz Bose nie znajdziesz...Z tym ze ja bym Bose nigdy nie kupil :) w tej cenie mozna sobie wyskrobac cos znacznie lepszego :)

kurczę, gryzie mi się to wszystko razem ;) w takim razie co lepszego i dlaczego nie Bose..?

#21 tomud

tomud
  • 588 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 July 2011 - 07:32

Jesli wymagasz czegos naprawde malego i fajnie grajacego to Bose - ale tutaj sporo placisz juz za sama firme. Jak mozesz sobie pozwolic na cos wiekszego to jak mowilem w tej cenie mozna poszukac jakis fajnych monitorow (nie koniecznie fabrycznych) na dobrych przetwornikach - tutaj bedziesz mial zdecydowanie lepsza jakosc. Nie ma co ukrywac ze Bose jest fajne, ale to nie jest hi-end :) Wiec w twoim wypadku raczej zostaja te Bose :) kupuj i na pewno bedziesz zadowolony. Zreszta jak trafisz do normalnego sklepu to bedziesz mial mozliwosc spokojnie odsluchac rozne glosniki i sam zdecydujesz co ci sie podoba.

#22 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 July 2011 - 07:57

@tomud: widzę, że ogarniasz temat, bo ja laik jestem. Powiedz mi proszę, jakie jest przeznaczenie monitorów? Bo tak ciągle namawiasz na monitory a chyba bardzo ważne jest jakie jest przeznaczenie tego sprzętu, prawda? Powtórzę, nie znam się na tym totalnie, mój słuch jest słaby, dlatego prosi bym Ciebie o zdanie w tym temacie.

#23 gieza

gieza
  • 709 posts

Posted 06 July 2011 - 08:48

Pod względem dźwięku nie jestem w stanie ocenić Bose, ale jeśli ich posłuchasz i dźwięk podpasuje to weź je bo lepiej będą się komponować z Maciem, mają pitola. Monitory dadzą Ci bardziej analityczny dźwięk i zajmą trochę więcej miejsca. Poza tym aktywne monitory to będziesz musiał za każdym razem włączać pojedynczo włącznikiem z tyłu albo listwą po biurkiem. Pasywnych nie ma sensu bo musiłabyś mieć jakiś wzmacniacz po drodze. Może niektórzy pomyślą żeś burżuj bo masz trzy monitory (LCD w lapku i dwa dodatkowe) :cool: @arturcisz monitory są do słuchania dźwięków/muzyki. jak Ty je wykorzystasz to Twoja sprawa. Moja definicja monitorów to odsłuch w studiu lub słuchanie w domu w niewielkim pomieszczeniu siedząc blisko i na wprost kolumn. Nie zawsze one nadają się do wypełnienia pomieszczenia dźwiękiem bo są głównie kolumnami bliskiego pola.

#24 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 08 July 2011 - 19:31

Padło na Bose ;) Kupione i zamontowane. Słuchałem jeszcze Focalów XS, ale Bose dla mnie lepiej brzmiały. Nie potrafię powiedzieć co to znaczy lepiej, ale taki było moje odczucie. Grają naprawdę bardzo dobrze. Bas w porównaniu do Logitecha Z-5500 (nie chce ktoś kupić? :D) jest bardziej zrównoważony i czystszy. Największe wrażenie robi to, że taki rozmiar głośniczków potrafi nie źle zabrzmieć. Co ciekawe efekt 5.1 w filmie można uzyskać (!). Poza tym dostałem dobrą cenę (nawet bardzo), więc "musiałem" kupić i jestem bardzo zadowolony :)

#25 parmenides

parmenides
  • 960 posts

Posted 08 July 2011 - 19:46

Super, niech Ci dobrze grają! Gratuluję.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users