Kupiłem wczoraj airport express - głównie dla AirPlay.
Sieć bezprzewodową mam zbudowaną na bazie Time Machine. Chciałem więc podłączyć AirPort Express do istniejącej sieci i przy okazji poprawi poziom sygnału w domu.
Mam do wyboru kilka opcji wyboru trybu bezprzewodowego:
- rozszerz sieć bezprzewodową
- przyłącz do sieci bezprzewodowej
- partycypacja w sieci WDS.
Czy ktoś może mnie oświecić czym różnią się te opcje - zwłaszcza dwie pierwsze. Czy opcja przyłączenia do sieci bezprzewodowej nie rozszerza jej z definicji?
Z góry dziękuję za pomoc.

AirPort Express - podłączenie do istniejącej sieci WLAN
Rozpoczęty przez
marda
, 03 lip 2011 22:29
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 03 lipca 2011 - 22:29
Napisano 04 lipca 2011 - 00:01
Nie. Bo zdaje sie ze przylaczenie sie do sieci bezprzewodowej oznacza ze do expressa masz cos przylaczone kablem. Np drukarke czy kompa. Wtedy Express nie dziala Ci jako kolejna stacja rozszerzajaca zasieg.
Niestety nie wiem jak wyglada rozszerz, gdyz mam jednego starego airporta ex i juz tylko opcja WDS mi pozostaje.
Napisano 04 lipca 2011 - 09:38
Znalazłem trochę informacji na ten temat.
Opiszę - może komuś się przyda.
Rozszerzenie sieci bezprzewodowej - można wykonać na dwa sposoby - kablem ethernetowym lub bezprzewodowo - łącząc airport express z istniejącą siecią. Obydwie metody, zgodnie z nazwą, pozwala zwiększyć zasięg sieci. Gorzej jest z przepustowością (prędkością transferu) - przy połączeniu bezprzewodowym prędkość spada w efekcie wykorzystania części pasma na zarządzanie ruchem.
Przyłączenie do sieci bezprzewodowej nie zwiększa zasięgu - w tej opcji airport express jest tylko klientem (pasywnym) - tzn. odbiera sygnał, ale go nie "rozsiewa". Z airporta można korzystać wtedy tylko do podłączenia innego urządzenia (komputer, drukarka, głośniki...) kablem.
Przy zastosowaniu AirPort Express do streamingu muzyki (AirPlay) lepiej jest użyć "przyłączenia do sieci bezprzewodowej" - większa przepustowość zwiększa prędkość transmisji i minimalizuje ryzyko chwilowych przerw w odtwarzaniu.
Powyższe ustawienia sprawdziłem osobiście - w momencie podłączenia w trybie rozszerzenia kilka razy odtwarzanie muzyki zostało przerwane - tylko na kilka sekund, ale zawsze. Po wybraniu trybu przyłączenie do sieci bezprzewodowej - problem ten nie pojawił się.
Opiszę - może komuś się przyda.
Rozszerzenie sieci bezprzewodowej - można wykonać na dwa sposoby - kablem ethernetowym lub bezprzewodowo - łącząc airport express z istniejącą siecią. Obydwie metody, zgodnie z nazwą, pozwala zwiększyć zasięg sieci. Gorzej jest z przepustowością (prędkością transferu) - przy połączeniu bezprzewodowym prędkość spada w efekcie wykorzystania części pasma na zarządzanie ruchem.
Przyłączenie do sieci bezprzewodowej nie zwiększa zasięgu - w tej opcji airport express jest tylko klientem (pasywnym) - tzn. odbiera sygnał, ale go nie "rozsiewa". Z airporta można korzystać wtedy tylko do podłączenia innego urządzenia (komputer, drukarka, głośniki...) kablem.
Przy zastosowaniu AirPort Express do streamingu muzyki (AirPlay) lepiej jest użyć "przyłączenia do sieci bezprzewodowej" - większa przepustowość zwiększa prędkość transmisji i minimalizuje ryzyko chwilowych przerw w odtwarzaniu.
Powyższe ustawienia sprawdziłem osobiście - w momencie podłączenia w trybie rozszerzenia kilka razy odtwarzanie muzyki zostało przerwane - tylko na kilka sekund, ale zawsze. Po wybraniu trybu przyłączenie do sieci bezprzewodowej - problem ten nie pojawił się.
Napisano 04 lipca 2011 - 15:00
tu masz rewelacyjna stronke how to
zobacz i daj znac
iClarified - Airport Express - Extend Your AirPort Wireless Network with an AirPort Express
zobacz i daj znac
iClarified - Airport Express - Extend Your AirPort Wireless Network with an AirPort Express
Napisano 04 lipca 2011 - 15:35
Bardzo ciekawy tutorial, już sam początek brzmi obiecująco:
"Na początku rozpakuj swój AirPort Express..." tak lubię :-)
A na poważnie pogrzebałem i znalazłem sporo informacji; powyżej opisałem to, co znalazłem.
Tak, czy inaczej dzięki
Napisano 06 lipca 2011 - 15:59
A ja przenoszę do odpowiedniego działu i nagradzam pytającego za pisanie o sieciach w 'Systemach operacyjnych'.
Napisano 12 lipca 2011 - 13:47
Czy używanie Airport Express do AirPlay wymaga Airport Extreme, czy będzie działać z innym (nie applowskim) routerem?
Napisano 12 lipca 2011 - 13:53
Podłączam się pod pytanie przedmówcy, czy ten sposób zadziała z dowolnym routerem wifi?
Okej, jednak nie zadziała. Google podaje sprawdzony sprzęt:
- 802.11g Airport Extreme Base Station (AEBS)
- 802.11n AirPort Extreme Base Station (AEBSn)
- Linksys WRT54G or WRT54GS (not v5)
- Belkin F5D7230-4 and F5D7231
- BT Voyager 2091
- Netgear WGR614 v6
- Buffalo WGR-G54
Napisano 13 lipca 2011 - 09:56
Ja mam jakiegoś Thomsona z UPC.
AExpress kupię tak czy inaczej, najwyżej później się będę martwił.
W ostateczności mogę być zmuszony do dokupienia AExtreme i podłączenia go do tego wynalazku z UPC.
Zdam relację.
Chyba, że ktoś inny już ma to przećwiczone...
W tym temacie zapytuję konkretnie o mój router: http://myapple.pl/in...tml#post1632822
AExpress kupię tak czy inaczej, najwyżej później się będę martwił.
W ostateczności mogę być zmuszony do dokupienia AExtreme i podłączenia go do tego wynalazku z UPC.
Zdam relację.
Chyba, że ktoś inny już ma to przećwiczone...
W tym temacie zapytuję konkretnie o mój router: http://myapple.pl/in...tml#post1632822
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych