Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

jak dostać się do dysku sieciowego przez internet?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 marcelwindsurfer

marcelwindsurfer
  • 87 postów
  • SkądStawiguda

Napisano 03 lipca 2011 - 15:43

witam do airport extreme mam podłączony dysk sieciowy, na którym backapuje się TM. Czy istnieje możliwość połączenia się z tym dyskiem (przez IP ...?) i korzystanie z jego zasobów? Chodzi mi o dostęp zdalny będąc poza domem a mając dostęp do netu? z góry dziękuję za podpowiedzi. pozdr \m./

#2 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 06 lipca 2011 - 10:14

Tak, przez VPN. Wszystko teraz zależy od tego co masz na bramie do internetu. Jak jakieś magiczne pudełko typu router-dsl to może mieć, albo nie, jakiś serwer VPN. OSX ma klientów wielu vpn-ów z 'pudełka'. Jak router nie ma vpn to niestety czeka Cię jego wymiana lub jakieś kombinowanie. Dobrze jest mieć stałe IP (dyndns od biedy) i certa ssl (aby być pewnym że łączysz się z właściwym hostem). Ja osobiście stosuję pptpd na linuxie jako vpn - bezproblemowe całodniowe sesje, crypt wystarczający do domowo/biznesowych zastosowań (ale mam nadzieję że rzeczy z klauzulą tajnych i ściśle tajnych nie masz :)

#3 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 06 lipca 2011 - 12:59

Jeśli nie masz routera z serwerem VPN, i chciałbyś kupić takowy, to przyjrzyj się routerom Draytek. VPN działa z MacOsX, IOS (i nie tylko) bez najmniejszych problemów.

#4 marcelwindsurfer

marcelwindsurfer
  • 87 postów
  • SkądStawiguda

Napisano 10 lipca 2011 - 12:21

wielkie dzięki za pomoc. Teraz muszę tylko przełożyć Wasze sugestie na język laicki i będę próbował wykorzystać rozwiązanie. pozdr marcel

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych