Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

macbook pro 13'' i5 (early 2011) - przegrzewanie CPU

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 wicc

wicc
  • 3 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 03 lipca 2011 - 08:48

Witam,
jestem posiadaczem najnowszego Macbooka Pro 13'' (early 2011) [[url]http://support.apple.com/kb/SP619][/url] i mam z nim jeden "mały" problem.

Wszystko działa super i w ogóle, model jest reklamowany jako mega szybki i wydajny (procesor i5, grafika Intel HD Graphics 3000 itp.), ale komputer niesamowicie grzeje się przy grach. Nie jestem hardcore'owym graczem, w zasadzie dziś zainstalowałem na nim drugą grę, i podobnie jak w pierwszym przypadku CPU szaleje.

Najciekawsze jest to, że te gry to Anomaly Warzone Earth oraz.... Football Manager 2010 (!), w który bez większych problemów grałem na najstarszym MB Air pierwszej generacji.

Sytuacja wygląda tak: odpalam grę, mija ~10 sekund, wykorzystanie CPU skacze do 100%, temperatura CPU skacze do 90 st. C, wiatraki do 6500rpm

i teraz moje pytanie - CZY TO JEST NORMALNE?

Czytałem w kilku miejscach, że niebezpieczną temperaturą dla CPU jest ~100 stopni. Utrzymując go przez dłuższy czas w temp. 90 też chyba mogę go uszkodzić? Jest to o tyle dziwne, że komputer jest w kilku miejscach reklamowany jako wymiatacz do gier... z resztą tak, jak pisałem - FM 2010 działał na najstarszym Air bez zarzutu, a to najnowszy model, więc tym bardziej nie powinno być żadnego kłopotu...

macie jakiś pomysł dlaczego dwie przypadkowe gry (jedna z 2010, druga z 2011 roku) zapychają CPU w 100% i grzeją go do 90 st. C??

#2 FutrzakPL

FutrzakPL
  • 31 postów
  • SkądKatowice

Napisano 03 lipca 2011 - 08:57

GPU jest zintegrowane z CPU przez to bardziej się grzeje.

komputer jest w kilku miejscach reklamowany jako wymiatacz do gier...

Ktoś kto tak napisał jest zwyczajnie śmieszny, MacBook to nie jest maszyna dla graczy a tym bardziej ze zintegrowaną grafiką.

Jak chcesz być bardziej spokojny to przed włączeniem gry ustaw w smcFanControl obroty na max wtedy nie powinien przekraczać 90*C

#3 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lipca 2011 - 09:01

Jeżeli CPU skacze do 100% to nic dziwnego, że się grzeje.

#4 wicc

wicc
  • 3 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 03 lipca 2011 - 09:08

@FutrzakPL, wiem, że MB to nie jest maszyna dla graczy - ani ja nie jestem graczem, ani tego od niego nie oczekuję, bo nie po to go kupiłem. Ale jeśli pozwala np. na kilkukrotnie wydajniejszą obróbkę filmów, czy muzyki, to chyba nie powinien się "palić" na głupim FM 2010, który graficznie jest na poziomie Sapera.... ;) @Roberto, nie dziwi mnie sam fakt nagrzewania (tak, jak napisałeś - to logiczne), ale właśnie praca na 100% CPU..

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lipca 2011 - 09:22

Flash też niezależnie od maszyny potrafi skoczyć do tych 100%, ale to nie jest wina komputera ale samego programu.

#6 wicc

wicc
  • 3 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 03 lipca 2011 - 17:01

ok, to zapytam inaczej - to normalne i mogę spokojnie dalej sobie grać, czy jednak to dziwne i coś się spali?

#7 osteoporoza

osteoporoza
  • 80 postów

Napisano 03 lipca 2011 - 17:06

nie spali. stopi się. korzystaj śmiało.

#8 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 03 lipca 2011 - 17:19

nic mu nie bedzie nawet przy 99,9 stopni C ..

#9 primolabo

primolabo
  • 20 postów

Napisano 23 lipca 2011 - 15:26

ja mam MBP 13" 2,7 i7 i ten sam problem. a może nawet gorzej, bo grzeje się nawet jak korzystam z przeglądarki, czyli użycie procesora jest śmiesznie niskie. czytałam na forach US, że taka właśnie uroda tych MBP z i5 i i7 - nie bardzo ktoś znalazł wyjście z tej sytuacji :-( ale nie przejmuj się, są blokady bezpieczeństwa - komputer się wyłączy przy zbyt wysokiej temperaturze, zanim coś złego mu się stanie.

#10 jbpro

jbpro
  • 49 postów

Napisano 25 lipca 2011 - 13:45

Złozyłem reklamacje z tego powiadu po 2 tygodniach serwisowania i diagnozy poradzono mi zainstalowac nowy system. I nic nie zrobiona nawet pasty nie zmieniono pod cpu i grafike choc to podobno pomaga. Wiec wniosek jest jeden dokupic gwarancje i miec to gdzies jak sie zepsuje to wymienia na nowy a napewno tak sie stanie bo uzywana jest obecnie elektronika jest bez ołowiu zgodnie z najnowszymi normami i jest podatna na temperatury. Jesli bede pracowal caly dzien przy temperaturze dochodzacej do 98 stopni jaka mam przy swojm modelu to nie wierze ze wytrzyma on rok czasu czy dluzej :) Apple na to stac zreszta widac jak jest cena wykupienia dodatkowych 2 lat przypadku MBP

#11 primolabo

primolabo
  • 20 postów

Napisano 25 lipca 2011 - 15:16

jbpro, nie chcę cię martwić ale miałam kiedyś aira pierwszej generacji - grzał sie tak, że się resetował czasem - nic się nie popsuło przez dwa lata. taka już uroda niektórych jabłek, co nie zmienia faktu, że ja już nie potrafię mieć innego laptopa :-( z tą wymianą pasty - wydaje mi się to dobrym tropem - specyficznie ich o to prosiłeś i odmówili?

#12 jbpro

jbpro
  • 49 postów

Napisano 26 lipca 2011 - 05:50

Nie nie prosiłem włożono płyte testującą pewnie i na tym diagnoza sie skonczyła. Z tego co wiem w modelach wyprodukowanych na początku roku luty-kwiecien dano za duzo pasty pod procesor i grafike.

#13 constantin

constantin
  • 38 postów

Napisano 12 listopada 2011 - 09:29

ja mam MBP 13" 2,7 i7 i ten sam problem. a może nawet gorzej, bo grzeje się nawet jak korzystam z przeglądarki, czyli użycie procesora jest śmiesznie niskie.

czytałam na forach US, że taka właśnie uroda tych MBP z i5 i i7 - nie bardzo ktoś znalazł wyjście z tej sytuacji :-(

ale nie przejmuj się, są blokady bezpieczeństwa - komputer się wyłączy przy zbyt wysokiej temperaturze, zanim coś złego mu się stanie.

odświeżę nieco temat...
zainteresowałem się temperaturami po tym jak mój MBP15"/2,2 i7 zagrzał CPU do 94 stC przy grze w Mass Effect (max detale i rozdzielczość - pierwsza (już leciwa) odsłona serii).
I zrobiłem sobie przerwę (nota bene wiatraki tak huczą, że bez słuchawek ani rusz), w obawie o procesor.

Czy wspomniana blokada dotyczy też pracy MacBooka na Win7 przez bootcamp? To działa tylko pod OSX czy też nie ma to żadnego znaczenia?
Można grać w wymagającą sprzętowo grę (Mass Effect nie należy chyba do czołówki) przez parę godzin bez obaw o zużycie procesora/ podzespołów lub spalenia czegokolwiek?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych