Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad 2 + dysk zewnętrzny !!!

• Please log in to reply
29 replies to this topic

#1 apple.pl

apple.pl
  • 18 posts
  • SkądKraków/Mielec

Posted 01 July 2011 - 17:57

Witam 1. Czy istnieje jakaś możliwość podłączenia iPad 2 z zewnętrznym dyskiem o pojemności 500GB lub 1TB z własnym zasilaniem sieciowym ? Przy użyciu ipad dock i przejściówek lub jakieś inne sposoby ??? 2. Czy można podłączyć dysk wi fi do ipad 2 ? 3. Czy ipad 2 wykrywa dysk zewnętrzny ?? 4. Czy znacie jakieś urządzenie, na które mógłbym zgrać muzykę i po podłączeniu obsługiwać ją przez Ipada ??? Chce wymienić Maca na ipada 2, spełnia on wszystkie moje kryteria tylko chciałbym podłączyć pod niego wyłącznie dysk z muzyką i ewentualnie zewnętrzną kartę dźwiękową. Do mojej pracy w internecie nie potrzebuje maca, a iPad spełniałby idealnie swoje zadanie gdyby była możliwość współpracy z zewnętrznym dyskiem.

#2 rbej

rbej
  • 596 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 01 July 2011 - 18:00

Kup dysk WiFi do Ipada, bo zewnętrzenego nie podłączysz bezpośrednio.

#3 michak80

michak80
  • 430 posts
  • SkądKijów ( Ukraina )

Posted 01 July 2011 - 18:15

Jedyne rozwiązanie na dzisiaj to Seagate Goflex Satelitte. Bardzo fajne urządzenie. Nie wiem czy już dostępne w Polsce. Cena około 200$. według mnie dużo. Ale ma nawet dedykowaną aplikację w AppStore.

GoFlex Satellite Wireless | Seagate

Seagate GoFlex Satellite: wszędobylskie filmy - NetPozytywny.pl - Internet zawsze pod ręką

#4 apple.pl

apple.pl
  • 18 posts
  • SkądKraków/Mielec

Posted 01 July 2011 - 19:50

ale czy będę mógł korzystać w tym samym czasie z internetu jeśli wybiorę sieć wi fi segate ?

---------- Wpis dodano o 20:50 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:29 ----------

Istnieje jakiś inny sposób ???

#5 aston

aston
  • 41 posts

Posted 01 July 2011 - 21:13

Sprecyzuj co konkretnie masz na myśli mówiąc "podłączyć". Jeśli chodzi o podpięcie kablem usb tak jak podłączasz do komputera to nie bardzo, jednak są alternatywne metody uzyskania dostępu do plików na dyskach podłączonych np. do lokalnej sieci.

#6 apple.pl

apple.pl
  • 18 posts
  • SkądKraków/Mielec

Posted 01 July 2011 - 21:37

z tego co wyszukałem w internecie dysk wifi seagate będzie najlepszym wyborem, wraz z premierą w europie będzie aktualizacja, która pozwoli na jednoczesne korzystanie z seagate app oraz internetu, mam jeszcze pytanie czy istnieje jeszcze jakis sposób do podpięcia zewnętrznej karty dźwiękowej na usb, do której podpięte są głośniki 5.1. Można kupić przejściówkę z jacka 3,5mm do usb ?? :roll:

#7 Mikey124

Mikey124
  • 550 posts

Posted 02 July 2011 - 10:52

Wydaje mi się, że w Cydii (musisz wprowadzić iPada w tryb Jailbreak) jest aplikacja pozwalająca na obsługę dysków i pendrive'ów podłączonych przez Camera Connection Kit. Wiem, że iPad 2 ma możliwość podłączenia głośników 5.1, jednak o przejściówce z jacka na usb nigdy nie słyszałem.

#8 barcik100

barcik100
  • 131 posts

Posted 02 July 2011 - 10:58

Tylko na jb musisz jeszcze poczekać trochę.

#9 clarnet

clarnet
  • 291 posts
  • SkądŻory

Posted 02 July 2011 - 11:07

.czy istnieje jeszcze jakis sposób do podpięcia zewnętrznej karty dźwiękowej na usb, do której podpięte są głośniki 5.1. Można kupić przejściówkę z jacka 3,5mm do usb ?? :roll:

Może sprawę rozwiąże Ci apple tv z wyjściem optical audio.
Ponadto jeśli chodzi o pliki muzyczne i video to sprawę rozwiąże jakikolwiek komputer z itunes i biblioteką na dysku in/ext, względnie dysk wifi z obsługą itunes.
Jeśli masz na myśli inne pliki to program ezShare (mam go na iphonie) pozwala łączyć się z dowolnym dyskiem, np. ftp, webdav czy google docs.
Tak naprawdę, to nie wiem po ci miałby być ten kabel, skoro dostęp jest przez sieć?
Chyba że masz ich tak dużo lub nie chcesz odpalać itunes

#10 apple.pl

apple.pl
  • 18 posts
  • SkądKraków/Mielec

Posted 02 July 2011 - 13:38

Ok dzięki za pomoc Panowie, chce po prostu stworzyć na mieszkaniu jakimś cudem mini centrum dla ipada, podłączyć dysk zewnętrzny z muzyką, filmami, zdjęciami, zewnętrzną kartę dźwiękową z głośnikami 5.1 oraz ładowarkę. Nie mam pojęcia jak to wszystko razem połączyć, możliwe jest podłączenie do oryginalnego kabla od ipada hub usb, następnie do tego ładowarki, karty dźwiękowej oraz dysk zewnętrzny ? Czy ipad w ogóle to wykryje ?

#11 clarnet

clarnet
  • 291 posts
  • SkądŻory

Posted 02 July 2011 - 17:50

Coś się tak uparł na ten kabel do ipada, hub, kartę, ładowarkę itd Ipad2 + apple tv (do tego tv od razu z audio lub wzmacniacz do głośników kina domowego z wejściem optycznym lub chinch jeśli stare atv + dowolny komp. z itunes z biblioteką na dysku własnym, sieciowym, usb, fw (lub od razu dysk sieciowy z itunes) I masz dokładnie to o czym piszesz. Po co to kablami komplikować, jailbrakeiem, cydią itd?

#12 apes1

apes1
  • 65 posts

Posted 02 July 2011 - 22:30

Ostatnio założyłem podobny temat. Chodziło mi w nim o DLNA. Kupiłem dysk sieciowy z tą funkcja i poprzez iPada i iPhona mam dostęp do filmów, muzyki i zdjęć.

#13 apple.pl

apple.pl
  • 18 posts
  • SkądKraków/Mielec

Posted 02 July 2011 - 23:15

przeczytałem Twój temat i jednak przetestuje opcje: Camera kit -> Belkin hub usb zasilany -> zewnętrzny dysk zasilany -> zewnętrzna karta dźwiękowa + głośniki Myślę, że będzie to najtańszy sposób i oby skuteczny. Jakiego programu używać do przeglądania plików z dysku ???

#14 barcik100

barcik100
  • 131 posts

Posted 02 July 2011 - 23:34

iFile a jailbreake już jest prawie(tzw "beta")

#15 piropirat

piropirat
  • 366 posts

Posted 05 July 2011 - 00:22

JB dwójki już jest dostępny!

#16 cidik

cidik
  • 317 posts

Posted 05 July 2011 - 23:25

A tak mi teraz przyszło do głowy może, rozwiązanie icloud, pomoże w tym czego szukasz... Masz przestrzeń automatyczna synchronizacje itd... Nie wiem ile to bedzie płatne... Ale działać bedzie napewno bo to dzieciak appla, a i może w pierwszych miesiącach premiery programu opcja wolnej przestrzeni na dane bedzie większa...

#17 pio11

pio11
  • 1700 posts

Posted 08 July 2011 - 02:04

Wątpie, żeby iPad obsłużył zewnętrzną kartę dźwiękową. W ogóle jeśli wykryje więcej niż 1 urządzenie to będzie dobrze. Lepiej już AppleTV kupić bo razem z iPadem stanowią świetny komplet!

#18 Nexuss_Fortuna

Nexuss_Fortuna
  • 1 posts

Posted 05 August 2011 - 08:50

Kingston wprowadził Wi-Drive - przenośny dysk Wi-Fi oparty na pamięciach flash z własnym zasilaniem (ponoć do 4 godzin pracy na baterii). Obsługuje do 3 użytkowników jednocześnie i posiada funkcję bridge - można je połączyć do internetu i po podłączeniu do niego iPada mamy dostęp do plików i do sieci jednocześnie. Pojemności będą 16GB i 32GB. Z tego co mi wiadomo, to ma być w sierpniu dostępny w Polsce. Aplikacja w App Store jet już dostępna za free.

#19 conkerkh

conkerkh
  • 458 posts

Posted 05 August 2011 - 10:02

Kingston wprowadził Wi-Drive - przenośny dysk Wi-Fi oparty na pamięciach flash z własnym zasilaniem (ponoć do 4 godzin pracy na baterii).
Obsługuje do 3 użytkowników jednocześnie i posiada funkcję bridge - można je połączyć do internetu i po podłączeniu do niego iPada mamy dostęp do plików i do sieci jednocześnie.
Pojemności będą 16GB i 32GB.
Z tego co mi wiadomo, to ma być w sierpniu dostępny w Polsce. Aplikacja w App Store jet już dostępna za free.

Kupno tego jest kompletnie absurdalne karta 16GB na allegro za 70zl, 32GB za 150zl, CCK kosztuje 125 zl. Nie wierze zeby ten szajs Kingstona kosztowal taniej, poza tym 4h na baterii przeciez ledwo dwa filmy da sie obejrzec.

Da sie podpiac dysk z zewnetrznym zasilaniem przy pomocy CCK, jest w Cydii toggle do SBSettings nazywa sie chyba USB drive mount, dzieki temu nie trzeba montowac za kazdym razem dysku przez terminal.

#20 piropirat

piropirat
  • 366 posts

Posted 05 August 2011 - 12:14

-Dysk sieciowy + dedykowana aplikacja -Dysk USB + iFile(Cydia, Jailbreak) + CCK

#21 Teq

Teq
  • 667 posts

Posted 05 August 2011 - 15:47

jest w Cydii toggle do SBSettings nazywa sie chyba USB drive mount, dzieki temu nie trzeba montowac za kazdym razem dysku przez terminal.

Dzieki za info, meczylo mnie to ciagle montowanie przez terminal.
CydiaUpdates.net

Hmm czyzbym sie pospieszyl, wyglada na to ze dziala tylko z FAT, przetestuje jak bede mial chwilke, moje dyski to hfs+

#22 pangelard

pangelard
  • 140 posts

Posted 08 August 2011 - 14:59

gdzie moge kupic ten goflex satellite? Myślę, ze jest to swietne rozwiązanie, ale na allegro nie ma, na ebay tylko w US. nie wiecie gdzie w Polsce, ewentualnie w Europie z dostawą do Polski moge to kupic?

#23 kondzio42

kondzio42
  • 120 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 August 2011 - 15:14

Jesli chodzi o seagate to watek juz istnieje

http://myapple.pl/ur...a-ipad-2-a.html

#24 pangelard

pangelard
  • 140 posts

Posted 08 August 2011 - 15:22

thnx

#25 Dawidkw

Dawidkw
  • 1 posts
  • SkądWrocław

Posted 09 August 2011 - 12:42

Witajcie! Zainstalowalem właśnie router wifi tp-link wr1043nd z możliwością podłączenia dysku zewnętrznego przez USB. Dysk jest widoczny na laptopie po wcześniejszym udostępnianiu w opcjach routera. W jaki sposób mozna zobaczyć zawartość dysku na iPad? Pzdr. Dawidkw

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users