Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk sieciowy jako serwer iTunes lub jakiś soft do DLNA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 apes1

apes1
  • 65 postów

Napisano 01 lipca 2011 - 07:32

Heja! Posiadam coś takiego jak dysk sieciowy Edimax NS-2502. Służy mi generlanie do przechowywanai danych i serwe DLNA do TV. Jedną z jego funkcji jest działanie jako serwer iTunes. Oczywiscie udostępiniłem odpowiedni katalog z muzyka. Teraz tylko mam problem jak dobrać się do tego z poziomu iPhona lub iPada :> Ewentualnie czy istnieje jakiś soft, żebym mógł oglądać treści puszczone przez serwer multimediów?

#2 skewendzer

skewendzer
  • 40 postów
  • SkądKwidzyn

Napisano 01 lipca 2011 - 08:15

Musisz mieć włączony komputer z uruchomionym iTunes. W iTunes będziesz miał dostępną bibliotekę z NAS'a i dopiero wtedy iphone/ipad będzie widział ten zasób. Pozdrawiam, Marcin

#3 apes1

apes1
  • 65 postów

Napisano 01 lipca 2011 - 08:24

No właśnie jak kupowałem tego NAS to tłumaczono mi, że nie musi gyć włączony komputer. Samo urządzonko koze być serwerem iTunes. Tylko nie wiem jak do tego dobrać się z poziomu iOS.

#4 skewendzer

skewendzer
  • 40 postów
  • SkądKwidzyn

Napisano 01 lipca 2011 - 08:42

Z mojej wiedzy wynika (ale bardzo chciałbym się mylić), że się niestety tak nie da - sam jestem tym faktem bardzo zmartwiony. Już gdzieś o tym pisałem - ja używam Synology z uruchomioną usługą iTunes - działa tylko wtedy kiedy mam włączonego kompa z iTunes. Koniec końców do słuchania muzyki używam dedykowanej aplikacji Synology, tyle że wtedy usługa iTunes na NAS jest niewykorzystywana i kompletnie niepotrzebna.

#5 apes1

apes1
  • 65 postów

Napisano 01 lipca 2011 - 08:54

No to faktycznie lipa... Hmm a może jest jakiś soft, żeby iPhone/iPad "widział" multimedia po DLNA? Jeżeli nie to pozostaje tylko zakup Apple TV.

#6 aston

aston
  • 41 postów

Napisano 01 lipca 2011 - 10:11

media:connect for DLNA and UPnP media streaming for iPhone, iPod touch, and iPad on the iTunes App Store

#7 apes1

apes1
  • 65 postów

Napisano 01 lipca 2011 - 19:00

Działa super :) dziękuje za podpowiedź :)

#8 apes1

apes1
  • 65 postów

Napisano 02 lipca 2011 - 16:50

Ok po testowałem troszkę media:connect for DLNA and UPnP i mieszane mam uczucia. Niby wszystko widzi, muzykę i zdjęcia odtwarza, ale z filmami jest problem. Otwiera film chwila czekania i nic czarny obraz, nic się nie dzieje. Jest funkcja ściągania zawartości z serwera. Ściągnąłem film ale nigdzie go teraz nie mogę znaleźć... Dużo opcji ale strasznie zagmatwany, a żadnego helpa tam nie widzę. Znalazłem natomiast coś takiego jak AirPlayer. Jest bardziej ubogi ale działa bezproblemowo :)

#9 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 11 grudnia 2011 - 00:16

Sprawdz program 8player. Ja mam dysk z filmami/muza/zdjeciami wpiety w router i router udostepnia po DLNA a ten programik odtwarza wszystko znakomicie.

#10 anty

anty
  • 4 postów

Napisano 17 grudnia 2011 - 15:22

Ja używam od niedawna AcePlayer Lite (wersja darmowa) i jestem zadowolony. Obsługuje nie tylko DLNA ale też FTP i samba także na pewno opanujesz tym swój dysk sieciowy :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych