Heja!
Posiadam coś takiego jak dysk sieciowy Edimax NS-2502. Służy mi generlanie do przechowywanai danych i serwe DLNA do TV. Jedną z jego funkcji jest działanie jako serwer iTunes. Oczywiscie udostępiniłem odpowiedni katalog z muzyka.
Teraz tylko mam problem jak dobrać się do tego z poziomu iPhona lub iPada :>
Ewentualnie czy istnieje jakiś soft, żebym mógł oglądać treści puszczone przez serwer multimediów?

Dysk sieciowy jako serwer iTunes lub jakiś soft do DLNA
Started by
apes1
, 01 Jul 2011 07:32
9 replies to this topic
Posted 01 July 2011 - 07:32
Posted 01 July 2011 - 08:15
Musisz mieć włączony komputer z uruchomionym iTunes. W iTunes będziesz miał dostępną bibliotekę z NAS'a i dopiero wtedy iphone/ipad będzie widział ten zasób.
Pozdrawiam,
Marcin
Posted 01 July 2011 - 08:24
No właśnie jak kupowałem tego NAS to tłumaczono mi, że nie musi gyć włączony komputer. Samo urządzonko koze być serwerem iTunes. Tylko nie wiem jak do tego dobrać się z poziomu iOS.
Posted 01 July 2011 - 08:42
Z mojej wiedzy wynika (ale bardzo chciałbym się mylić), że się niestety tak nie da - sam jestem tym faktem bardzo zmartwiony. Już gdzieś o tym pisałem - ja używam Synology z uruchomioną usługą iTunes - działa tylko wtedy kiedy mam włączonego kompa z iTunes.
Koniec końców do słuchania muzyki używam dedykowanej aplikacji Synology, tyle że wtedy usługa iTunes na NAS jest niewykorzystywana i kompletnie niepotrzebna.
Posted 01 July 2011 - 08:54
No to faktycznie lipa...
Hmm a może jest jakiś soft, żeby iPhone/iPad "widział" multimedia po DLNA? Jeżeli nie to pozostaje tylko zakup Apple TV.
Posted 01 July 2011 - 10:11
Posted 01 July 2011 - 19:00
Działa super
dziękuje za podpowiedź

Posted 02 July 2011 - 16:50
Ok po testowałem troszkę media:connect for DLNA and UPnP i mieszane mam uczucia. Niby wszystko widzi, muzykę i zdjęcia odtwarza, ale z filmami jest problem. Otwiera film chwila czekania i nic czarny obraz, nic się nie dzieje.
Jest funkcja ściągania zawartości z serwera. Ściągnąłem film ale nigdzie go teraz nie mogę znaleźć... Dużo opcji ale strasznie zagmatwany, a żadnego helpa tam nie widzę.
Znalazłem natomiast coś takiego jak AirPlayer. Jest bardziej ubogi ale działa bezproblemowo

Posted 11 December 2011 - 00:16
Sprawdz program 8player. Ja mam dysk z filmami/muza/zdjeciami wpiety w router i router udostepnia po DLNA a ten programik odtwarza wszystko znakomicie.
Posted 17 December 2011 - 15:22
Ja używam od niedawna AcePlayer Lite (wersja darmowa) i jestem zadowolony. Obsługuje nie tylko DLNA ale też FTP i samba także na pewno opanujesz tym swój dysk sieciowy

4 user(s) are reading this topic
0 members, 4 guests, 0 anonymous users