Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kurs Logic pro 9? + Kilka pytań

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Odosz

Odosz
  • 79 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 29 czerwca 2011 - 12:42

Gdzieś mogę dostać jakąś książkę przygotowującą do pracy w Logic 9? Cholerstwo baaaaardzo nieintuicyjne:?. Wcześniej pracowałem na Cubase, ale teraz kupiłem mac. A teraz mam kilka pytań: 1. Jak wyłączyć insert na kanale? Jak chcę włączyć, to klikam w te okienko pod napisem insert i ładuję plugin, jak go wyrzucić stamtąd? Lewy przycisk - odpala mi się insert, prawy - dostaję jakieś menu. 2. Jak ciąć audio? W Cubase miałem do tego takie nożyczki, tutaj? nie mam pojęcia jak to zrobić. 3. Jak tworzyć grupy? Chcę pogrupować sobie perkusje, sekcję dętą, ale nie umiem stworzyć kanału - w Cubase było to Group Channel. 4. Jak zrobić sidechain? W Cubase robiłem kanał quadro w grupie i ustawiałem mu kanał, który ma grać, a który pompować? Jak to zrobić w Logic? dziękuję :D A, jak się Cubase będzie sprawował pod mac?

#2 fanboj

fanboj
  • 146 postów

Napisano 29 czerwca 2011 - 13:27

Gdzieś mogę dostać jakąś książkę przygotowującą do pracy w Logic 9? Cholerstwo baaaaardzo nieintuicyjne:?. Wcześniej pracowałem na Cubase, ale teraz kupiłem mac.

A teraz mam kilka pytań:
1. Jak wyłączyć insert na kanale? Jak chcę włączyć, to klikam w te okienko pod napisem insert i ładuję plugin, jak go wyrzucić stamtąd? Lewy przycisk - odpala mi się insert, prawy - dostaję jakieś menu.
2. Jak ciąć audio? W Cubase miałem do tego takie nożyczki, tutaj? nie mam pojęcia jak to zrobić.
3. Jak tworzyć grupy? Chcę pogrupować sobie perkusje, sekcję dętą, ale nie umiem stworzyć kanału - w Cubase było to Group Channel.
4. Jak zrobić sidechain? W Cubase robiłem kanał quadro w grupie i ustawiałem mu kanał, który ma grać, a który pompować? Jak to zrobić w Logic?

dziękuję :D

A, jak się Cubase będzie sprawował pod mac?

Kolego poszukaj tutoriali na YouTube a nie zadawaj prostych pytań.
1. lewy raz klik no plugin
2. esc
3. cmd + lewy klik zaznaczamy traki output to bus
4. youtube naszym przyjacielem jest...

#3 Odosz

Odosz
  • 79 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 29 czerwca 2011 - 23:55

Wideo003 3gp - tu filmik przedstawiający mój problem.
Klikam na ten insert i nic nie mogę zrobić.

#4 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 30 czerwca 2011 - 00:04

Spróbuj kliknąć i chwilę dłużej przytrzymać lewy przycisk myszy. Powinno pojawić się menu, które znika po puszczeniu przycisku.

#5 fanboj

fanboj
  • 146 postów

Napisano 30 czerwca 2011 - 07:40

Generalnie z tym insertem każdy switcher ma na początku problem . Sam też go miałem w wersji 4.8 jeszcze na pc.

#6 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lipca 2011 - 13:03

Na stronie Apple w dziale Support są dostępne instrukcje obsługi w pdf do każdego softu z jabłkowej stajni - polecam.

#7 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 03 lipca 2011 - 19:37

mi sporo pomogło to:
YouTube - ‪Канал пользователя SFLogicNinja‬‏
nawet jak juz nie byłem całkiem zielony

#8 mkunicki

mkunicki
  • 170 postów

Napisano 09 lipca 2011 - 10:34

Wcześniej pracowałem na Cubase, ale teraz kupiłem mac.

Nie możesz pracować nadal na Cubase na macu? Ja też się przesiadłem, ale z cubasem sie nie pożegnałem. Śmiga elegancko; śmiem twierdzić iż stabilniej niż na win (Cubase 4). Dokonałem upgrade do Cubase 6 - i jest rewelacja. Absolutnie nie chcę porównywac Cubase do Logica i vice versa, ale skoro przyzwyczaiłeś sie do intuicyjności Cubase, to proponowałbym przy nim pozostać. Chyba że nabyłeś już Logica...to ze względów ideologicznych należy na nim pracować :) A przesiadka nie łatwa, w rzeczy samej.

#9 Odosz

Odosz
  • 79 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 09 lipca 2011 - 11:49

Mam taką chwilową wersję Logic, ale powoli ogarniam : )

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych