Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple Wireless mouse klika ale nie przesuwa kursora.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 października 2005 - 17:38

Witam, mam powerbooka alu i białą mychę apple. Kwadrans temu system poinformował mnie, że poziom baterii w mojej myszce jest niski i pora na wymianę. Tak też zrobiłem i teraz myszka klika, ale nie przesuwa kursora. Tzn. kiedy touchpadem nakieruje kursor na klikalny element i kliknę myszką (jest połączona przez bluetooth, wskażnik ją wykrył) to klika w ten element. Jednak nie mogę przesunąć kursora. Co począć? Już rozłączałem mysz, zamykałem komputer i otwierałem ponownie, ale bez efektów.

#2 joystick

joystick
  • 309 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 października 2005 - 02:36

Jeżeli masz jakąś inną na usb to podłącz ją na gorąco. Powinien ją wykryć. Potem zrestartuj komputer i podłącz na gorącą tą wirless. Ja ma podobny problem z moim cordless logitechem. Po zmianie baterii muszę zrobić roszadę myszek i wszystko gra.

#3 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 października 2005 - 09:17

Mam w domu 3 inne myszki logitecha, wszystkie na usb, ale też bezprzewodowe. Po podłączeniu logitecha, wykrywa go i działa ładnie. Robię restart z włączonym logitechem, kiedy system startuje odsuwam klapkę w myszy apple, wykrywa ją (kiedy już się system załaduje), ale dalej nie chce działać. Nie działa też, kiedy system startuje już bez podłączonej myszki usb. Może to musi być mysz na kabel usb? Jak tak, to muszę się przejść do gdzieś.. A może tobię coś nie tak w tej zamieszanej kombinacji, bardzo proszę o pomoc, bo mnie już kciuk boli od touchpada.

#4 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Napisano 27 października 2005 - 10:01

Hm, dziwne.
Nie masz jakiejś awarii czujnika, względnie nie zasłoniłeś go?

Mój Intellimouse Explorer Wireless Microsoftu :-) pozwala na wymianę baterii podczas pracy i takich problemów nie ma...

#5 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 października 2005 - 10:41

... Microsoftu :-) pozwala na wymianę baterii podczas pracy i takich problemów nie ma...

ale nie wygląda tak fajnie :)

A na serio - czujnik zachowuje się dziwnie - kiedy mycha nie jest podłączona (a klapka jest odsunięta, hwojtek) dioda miga rymicznie. Jednak kiedy tylko się połączy, przestaje mrygać. I tak jest już do momentu, kiedy jej nie wyłącze i włącze ponownie. Czyli nie mogę przesuwać, bo nie działa czujnik. Pytanie, czemu nie działa od momentu połączenia.

Problem dalej nie rozwiązany.

#6 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów

Napisano 27 października 2005 - 11:36

Obawiam się, że mogłeś zepsuć myszkę :( Spróbuj wyjąć z niej baterie na dłużej - np całą noc. Potem jeszcze możesz ją odbindować z systemu i spróbować sparować na nowo. Może pójdzie...

#7 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 października 2005 - 12:12

Obawiam się, że mogłeś zepsuć myszkę

wymieniając baterie? hm...

Wyjąłem teraz baterie i zostawię do jutra, może się tam coś musi faktycznie zresetować.

[edit] może to znak, żeby kupić mighty mouse :) tylko ten kabel...

#8 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów

Napisano 27 października 2005 - 12:35

Wg większości użytkowników MM ssie jak stąd do Kansas. Począwszy od jakości wykonania, na użyteczności skończywszy.

#9 kofi

kofi
  • 7 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 29 października 2006 - 20:58

Miałem dokładnie te same objawy. Pomógł reset PROMu oraz reset-nvram i reset-all w OpenFirmware... ...to tak, żeby było w wątku :) Pozdrawiam, Marcin

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych