Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iTunes - jak wyłączyć "bipanie" przy konwertowaniu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 30 kwietnia 2007 - 15:05

Czy da się jakoś wyłączyć to kretyńskie "plumkanie" po każdym przekonwertowanym pliku? Wczoraj chciałem sobie obejrzeć film i musiałem wyłączyć na ten czas konwertowanie, bo szlag mnie trafiał...

#2 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 kwietnia 2007 - 16:36

Proponuję wyłączyć głośniki w komputerze.

#3 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 30 kwietnia 2007 - 16:45

Tia. Albo wyłączyć komputer. Na wyłączonym najlepiej ogląda się DVD...

#4 doorshlaq

doorshlaq
  • 847 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 kwietnia 2007 - 16:53

Tia. Albo wyłączyć komputer. Na wyłączonym najlepiej ogląda się DVD...

jak chcesz to potrafisz

#5 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 30 kwietnia 2007 - 19:04

Hu hu hu hu. Uśmiałem się jak norka. A teraz coś na temat?

#6 _igi

_igi
  • 3 155 postów

Napisano 30 kwietnia 2007 - 19:08

po każdym? O ile się orientuje, to tylko po całej sesji konwertowania, a to już ma sens ;)

#7 Gregory

Gregory

• 2 740 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 30 kwietnia 2007 - 19:23

Pod Mac OS X można kliknąć w iTunes z wciśniętym Control, wybrać ,,Pokaż zawartość pakietu'', wejść do
Contents -> Resources, znaleźć tam plik o nazwie ,,complete.aif'' - w nim jest to ulubione plumkanie.
Zwykłe wyrzucenie go do kosza nic nie da, bo duplikat tegoż pliku jest w zasobach iTunes.rsrc. Trzeba go
zamienić np. na jakiś pusty plik o tej samej nazwie, nie zawierający żadnego dźwięku. Można do tego
użyć Terminala:

echo > /Applications/iTunes.app/Contents/Resources/complete.aif

Po ponownym uruchomieniu iTunes konwersja powinna przebiegać w grobowej ciszy ;)

Jak się tego dźwięku pozbyć na pececie - niestety nie wiem, ale może ktoś inny coś wymyśli?

#8 korniszon

korniszon
  • 1 152 postów
  • Skądkanalizacja

Napisano 30 kwietnia 2007 - 19:25

Gregory, kolega ma PC

#9 Gregory

Gregory

• 2 740 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 30 kwietnia 2007 - 19:36

Gregory, kolega ma PC

Ups, rzeczywiście. Wciąż jeszcze czasem się je spotyka... ;)
Poprawiam swój wpis dla porządku.

#10 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 postów

Napisano 30 kwietnia 2007 - 19:48

A wyciszenie głośności w iTunes nie pomaga?

#11 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 30 kwietnia 2007 - 22:14

Nie pomaga. Być może jeśli się konwertuje za pomocą tylko iT - np. z WAV, to jest on odtwarzany tylko po całej liście. Ja konwertuję za pomocą foobara + iTunesEncode.exe + iTunes, żeby szło od razu z APE/FLAC do ALAC bez zabawy w żadne formaty pośrednie i bipa mi po każdym pliku, co jest ekstremalnie wku****jące, jeśli słucham sobie w tle cichej muzyki (jak w tej chwili - leci sobie Sequentia ze średniowiecznymi chorałami, a tu srrrru: bibibip!) albo jazzradia ze streamingu, albo film oglądam... Kurde, opcja "wyłącz dźwięk" występuje nawet w co lepszych prezentacjach flashowych, żeby jej nie było w rozwijanym od paru lat programie to normalnie żenua. Szkoda, że jeszcze nie robi choinki wszystkimi światłami komputera...

#12 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 kwietnia 2007 - 22:20

Hm, widocznie nikt nie przewidział, że można robić takie foo-shmoo. Ten dźwięk odtwarzany jest po zakończeniu przekodowania - w normalnej sytuacji, jeżeli masz grupę plików, dopiero po przekodowania ostatniego z nich. Może powinieneś pogrzebać w ustawieniach tych programów, żeby wysyłały do iTunes pliki grupami, a nie pojedynczo.

#13 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 30 kwietnia 2007 - 22:40

Hm, widocznie nikt nie przewidział, że można robić takie foo-shmoo

Tzn. konwertować i słuchać muzyki/radia jednocześnie? To się multitasking nazywa ;-P

Wysyłanie grupami to nie rozwiązanie problemu, tylko jego obejście - zamiast wielu dźwięków, mamy jeden. Będzie wkurzało rzadziej, ale nadal będzie :-P

Wygląda na to, że nie da się nic zrobić. Pogrzebałem resource editorem w pliku iTunes.exe - ten dźwięk jest tam zaszyty jako wav, ale po podmianie go na jednosekundową ciszę iT nie uruchamia się - chyba jest sprawdzane CRC.

Nawiasem mówiąc, instrukcja wyłączenia dźwięku w programie "wejdź do folderu takiego a takiego i podmień plik taki a taki na inny" przypomniała mi jak kiedyś grzebało się w plikach DOSowych gier. Think different ;-) ROTFL

#14 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 kwietnia 2007 - 22:58

Tzn. konwertować i słuchać muzyki/radia jednocześnie? To się multitasking nazywa ;-P

Wysyłanie grupami to nie rozwiązanie problemu, tylko jego obejście - zamiast wielu dźwięków, mamy jeden. Będzie wkurzało rzadziej, ale nadal będzie :-P

Nie, miałem na myśli wysyłanie pojedynczo plików do konwersji, jeżeli jest ich większa grupa.

#15 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 30 kwietnia 2007 - 23:29

Nie, miałem na myśli wysyłanie pojedynczo plików do konwersji, jeżeli jest ich większa grupa.

Żeby je wysłać hurtem, to trzeba by najpierw je wszystkie hurtem rozpakować do wav. Nie robi się tak ze względów na ilość miejsca na dysku potrzebną do wykonania takiej operacji. To naturalne i oczywiste.

#16 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 maja 2007 - 10:31

No to teraz musisz cierpiec ;) A czemu nie konwertujesz bezposrednio w itunes?

#17 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 01 maja 2007 - 12:36

Bo iTunes nie obsługuje APE, FLAC, WAVE-pack ani plików CUE.

#18 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 maja 2007 - 12:38

w itunes tez bipa przeciez...

mialem zaproponowac reshackera ale widze ze juz probowales, moze podmiana na plik o takiej samej dlugosci (przemielic ten sam wyciszony w jakims programie) cos zmieni (strzelam juz na slepo), problemem moga byc tez ze nie zgadzajace sie parametry (naglowek wav'a moze miec rozne postaci, itd)

[edit]

tak sie rozejrzalem i moze to bedzie rozwiazaniem?
http://forum.dbpower...ead.php?t=10154

#19 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 01 maja 2007 - 17:25

Jak ostatnio się rozglądałem, to były problemy z czytaniem tych plików przez iPoda. Może już jest lepiej, ale jakiś kurde nieufny jestem.

#20 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 maja 2007 - 21:26

bylo kupic sobie nano 1g i rockboxa uzywac :P

#21 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 01 maja 2007 - 22:20

1G nie ma 8GB i się rysuje ;-PPP

#22 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 maja 2007 - 20:37

wybrzydzasz :) zreszta napisz do supportu apple moze ci napisza jak to wylaczyc

#23 Dobiasz

Dobiasz
  • 273 postów
  • SkądBerlin, DE

Napisano 02 maja 2007 - 23:34

Pewnie, że wybrzydzam. W szczegółach tkwi diabeł.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych