Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Darwin ppc nie moge uruchomic *.exe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 wiliam.vip

wiliam.vip
  • 32 postów
  • SkądLubliniec

Napisano 29 kwietnia 2007 - 06:07

Witam. Mam mac os 10.3.9 na ppc 400mhz 256 ramu. Zainstalowałem sobie Darwina klikam dwa razy na jakieś tam exe i wyskakuje mi:

fixme:ntdll:NtQueryVolumeInformationFile device info not properly supported on this platform
Wine cannot find the FreeType font library.  To enable Wine to
use TrueType fonts please install a version of FreeType greater than
or equal to 2.0.5.
http://www.freetype.org
err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"x11drv.dll": dlcompat: dyld: /Library/Darwine/bin/wine can't open library: /usr/X11R6/lib/libSM.6.dylib  (No such file or directory, errno = 2)

wine: Could not load graphics driver 'x11drv'.
Make sure that your X server is running and that $DISPLAY is set correctly.

Co mam w takiej sytuacji zrobić?

#2 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 kwietnia 2007 - 08:08

Zainstalowac x11? :)

#3 wiliam.vip

wiliam.vip
  • 32 postów
  • SkądLubliniec

Napisano 29 kwietnia 2007 - 09:55

a co to jest :) i gdzie można pobrać (najlepiej freeware) bo maca mam od niedawna :)

#4 bazant

bazant
  • 196 postów
  • SkądPoznań/Bolechowo

Napisano 29 kwietnia 2007 - 10:27

Przede wszystkim należałoby primo pomyśleć, secundo zadać sobie trochę trudu i użyć funkcji "szukaj" lub pogadać z wujkiem Googlem.
Instalka X11 jest na płytce z OSX lub jakiś staroć można pobrać ze strony Apple, ale pewnie się nie zainstaluje, bo będzie zbyt stare.
Widzę, że chcesz odpalić WINE, problem w tym, że wine działa tylko na platformach intelowych, nie PPC - cytat z dokumentacji:"(...)will need an x86-compatible processor to run an x86 Windows application, for instance from Intel or AMD."
Jeśli chcesz odpalać windowsowe programy potrzebujesz VirtualPC dla MACa (komercja) lub darmowy odpowiednik. Ostudzę jednak entuzjazm - 400Mhz i 256MB to raczej jako ciekawostkę możesz odpalić. Na moim iMACu G5 1.6Mhz (512MB RAM) XP owszem działa, ale trzeba być bardzooooo cierpliiiwyyyymmmm...

#5 wiliam.vip

wiliam.vip
  • 32 postów
  • SkądLubliniec

Napisano 29 kwietnia 2007 - 11:21

ok dzięki odpaliłem darwina i działają te pliki co były razem z nim dla testu. To już sukces

#6 bazant

bazant
  • 196 postów
  • SkądPoznań/Bolechowo

Napisano 29 kwietnia 2007 - 14:52

Apropo darwina - ja preferuję FinkCommandera. Jakoś przyzwyczajenia do APTa z Debiana skierowały mnie do finka :) Może napisz co konkretnie chcesz zainstalować, bo być może nie potrzebnie trenujesz darwina.

#7 wiliam.vip

wiliam.vip
  • 32 postów
  • SkądLubliniec

Napisano 29 kwietnia 2007 - 16:30

Moje aplikacje napisane na delphi pod wina.

#8 bazant

bazant
  • 196 postów
  • SkądPoznań/Bolechowo

Napisano 29 kwietnia 2007 - 17:01

Moje aplikacje napisane na delphi pod wina.

To powiedz mi jeszcze po co ci darwin :confused: Google odpowiada na twoje potrzeby w jakieś 0.2 sek http://www.macwindow...tml#PCEmulators
To zdecydowanie krócej niż zajęło ci napisanie w/w postów. Wine jeśli działa, to tylko na intelomackach.

#9 iSaju

iSaju
  • 14 postów

Napisano 13 kwietnia 2009 - 13:34

Jest juz Darwin na PPC sam go odpalilem na moim iMac g3 z 500 prockiem PPC i smiga :-)

[url=http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=69890&package_id=68971]SourceForge.net: WINE for Darwin and Mac OS X: Files[/url]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych