Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Huawei e220

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 birdy64

birdy64
  • 7 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 kwietnia 2007 - 19:43

Witam, czy ktoś coś wie na temat oprogramowania do tego modemu, które podłączy mnie do sieci przy pomocy huawei e220? Kupiłem ten modem z simlokiem Plusa i liczyłem, że uda mi się znaleźć jakiś soft. Niestety bezskutecznie:( Używam MacBook'a z OSX Tiger, coreduo. Będę wdzięczny za pomoc.

#2 Masaii

Masaii
  • 68 postów

Napisano 28 kwietnia 2007 - 23:01

Trochę niepolitycznie, ale powinno pomóc - pewnie trzeba będzie ustawienia przywrócić na plusiane, ale powinno śmigać:

http://www.era.pl/pl...sterowniki/e220

rgds,
M

#3 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 29 kwietnia 2007 - 16:42

Nie pamiętam adresu a śmigam właśnie na huaweiu, więc nie chce nabijać impulsów, ale gdzieś na stronie producenta są zipy z oprogramowaniem wielu operatorów komórkowych na świecie.

#4 fadro

fadro
  • 698 postów
  • Skądzimuje w poznaniu

Napisano 29 kwietnia 2007 - 22:17

na stronie vodafone i tmobile.at sa uniwersalne sterowniki. w twoim macbooku pojdzie wszystko bez problemu. przetrenowane ja usiluje to odpalic na lombardzie od kilku dni. niestety bezskutecznie jak narazie. uzywa ktos tego z G3?

#5 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 29 kwietnia 2007 - 22:30

Proponuję zerknąć tu:

http://www.era.pl/pl...sterowniki/e220

Sterowniki pod PPC np. tu:

http://dicky.wahyupu...APP_PPC.pkg.zip

#6 fadro

fadro
  • 698 postów
  • Skądzimuje w poznaniu

Napisano 30 kwietnia 2007 - 13:18

ok. dziala. rozwiazanie problemu dla g3. przy instalacji odlaczony modem,wylaczony dashboard. po restarcie poodlaczamy modem i musimy miec pelny zasieg sieci. poza tym oczywiscie w ustawieniach polaczenia dobrze wypelniona konfiguracja dla ppp (dla tmobile austria numer to gprsinternet reszta wolna) i w zakladce modem ustawione musi byc huawei 3G modem dla macbooka pamietaj zeby instalowac sterowniki intelowskie, dla G3 G4 G5 dla PPC modem dziala z lombardem, ibookiem g3 g4, macbookiem. uwaga przy podlaczeniu pod usb 1.1 potrafi gubic siec, nalezy zapewnic mu dosc duzo pradu. o ile na macbooku idzie czasem przez jedno usb, to ibooki potrzebuja aktywnego huba, a w lombardzie problem rozwiazuje karta pcmcia 2.0 do ktorej podlaczony jest modem a drugi kabelek do normalnego usb z tylu

#7 gobos

gobos
  • 2 postów

Napisano 21 maja 2007 - 15:31

ja tez mialem problem i dopiero sciagniecie z:
[url]http://www.vodafone.pt/NR/rdonlyres/78E5C308-B496-413E-B8D0-9D2E1A7A8575/0/E220MacOSDriver_v22.zip[/url]
podzialalo, zarowno w instalacji sterownikow jak i aplikacji.

nalezy pamietac aby zdjac PIN z karty.

#8 fadro

fadro
  • 698 postów
  • Skądzimuje w poznaniu

Napisano 21 maja 2007 - 21:38

to zdecydowanie najlepsze sterowniki. pin najlepiej sciagac w modemie. nie wiem dlaczego, ale sciaganie go w komorce nie zawsze daje efekt

#9 birdy64

birdy64
  • 7 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 maja 2007 - 12:30

Trochę niepolitycznie, ale powinno pomóc - pewnie trzeba będzie ustawienia przywrócić na plusiane, ale powinno śmigać:

[url]http://www.era.pl/pl/biznes/uslugi_porady/internet/dodatkowe_materialy/sterowniki/e220[/url]

rgds,
M

Niestety nie pomogło ale dzięki wielkie za radę :)

#10 iMark

iMark
  • 1 249 postów
  • SkądGlobalna wioska

Napisano 06 września 2007 - 23:15

Nie pamiętam adresu a śmigam właśnie na huaweiu, więc nie chce nabijać impulsów, ale gdzieś na stronie producenta są zipy z oprogramowaniem wielu operatorów komórkowych na świecie.

Wojtek, mógł byś*poszukać odnośnika do strony ?

nie znacie może czegoś podobnego do programu lunch2net ? - jest naprawdę świetny ale strasznie drog - 75 Euro - sic.

vodafone przerobiło lunch2net na swoje potrzeby - tzn wstawiła tam swoje logo ale niestety po zainstalowaniu programu i podłączeniu modemu aplikacja vodafone pluje się że karta sim jest w Erze i wyłącza aplikację.

Era mogła by zainwestować jakieś*pieniążki i zrobić soft podobny do tego na windę gdzie można też odbierać smsy itp - w końcu sprzedają teraz w promocji blueconnect z macbookami.

---- Dodano 07-09-2007 o godzinie 00:16 ----
a może jakiś zdolny forumowicz naisał by jakś fajną aplikację ? :)

#11 cysio

cysio
  • 20 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 listopada 2007 - 16:13

Istnieje program do monitorowania modemu e220 z funkcjonalnoscia podobna do oryginalu nazywa sie: CheetahWatch Polaczenie nawiazujemy normalnie przez mac os x, a cheetah wyswietla nam ladnie sile sygnalu i technlogie ktorej aktualnie uzywa (hsdpa..edge) posiada tez statystyki. Oczywiscie program jest za darmo. Polecam takie rozwiazanie najmniej problemow. U mnie po aktulizacji tigera do 10.4.11 aplikacja Mobile Connect w ogole przestala dzialac. Na golych sterownikach + CheetahWatch dziala bez problemu.

#12 kuzma

kuzma
  • 141 postów
  • SkądGliwice/Wrocław

Napisano 09 grudnia 2007 - 13:39

U mnie CheetahWatch pokazuje jedynie czy modem jest podpiety i jakiej transmisji uzywam. Wie ktos dlaczego nie dziala mi sila sygnału i licznik danych? Z gory dzieki za pomoc.

#13 after.design

after.design
  • 54 postów

Napisano 10 grudnia 2007 - 08:00

A ja używam ostatniego softu wydanego przez huaweia dla e220. Pokazuje mi zasięg, ilość danych, jaki rodzaj łącza.

#14 kuzma

kuzma
  • 141 postów
  • SkądGliwice/Wrocław

Napisano 10 grudnia 2007 - 10:10

Mówisz o sterownikach czy jakiejs aplikacji obslugujacej te wszystkie bajery w e220? Ja posiadam sterownik 2.7 i nieszczęsnego cheetahwatch... Masz coś więcej?

#15 after.design

after.design
  • 54 postów

Napisano 10 grudnia 2007 - 22:32

http://www.huawei.co...?type=-1&id=736

Zainstalowałem i w Aplplications pojawił mi się MobileConnect, który pokazuje takie informacje jak:
pobrane dane, wysłane dane, zasięg, rodzaj sieci. Nie wiem czy to działa z intelowskimi maczkami, poniewaz mam na ppc.

#16 mac_ya

mac_ya
  • 178 postów
  • SkądJelenia Góra/KRK

Napisano 18 grudnia 2007 - 14:02

Ja kupiłem to samo w erze, i też miałem problemy. Nie chciał się łączyć itd, ze 100 razy przeinstalowywałem. Później się okazało, że trzeba wpisać inne cyferki niż oni proponują. Osobiście nie korzystam z żadnych programów bo według mnie nie są potrzebne. Da się to wszystko zrobić z poziomu System Preferences->Netork. Ja ściągałem pełno przeróżnych programów i nic mi nie pomogły w połączeniu się z siecią, a w Erze jak zobaczyli macbooka, to nie wiedzieli co mają ze sobą zrobić, czy to wogóle jest komputer. Najlepsze jest to, że sprzedają to od jakiegoś czasu w zestawie, a sami nie weidzą co sprzedają i nie potrafią rozwiązać w związku z tym żadnych problemów. Moja rada, sprawdź te wszystkie cyferki czy są dobrze powpisywane, i zapytaj w plusie, czy napewno te masz wpisać.

---- Dodano 18-12-2007 o godzinie 16:04 ----
Ewentualnie to: http://mac.softpedia...etahWatch.shtml źeby sprawdzić, czy nie kłamali mówiąc o najszybszym internecie. Ha, póżniej się okazało że po przekroczeniu iluś tam Mb czy giga prędkość zwalnia się do 16kb/s. Masakra. Jak bym wiedział to bym nie wybrał. A zapewniali że niewiele się będzie zmniejszać...porażka.

#17 after.design

after.design
  • 54 postów

Napisano 18 grudnia 2007 - 17:58

A ja używam tego softu, który podałem wcześniej. Moje ustawienia wyglądają dla iPlusa tak:
Dołączona grafika

#18 Laren X

Laren X
  • 2 postów

Napisano 20 grudnia 2007 - 15:45

Nie wiem czy ktos z Was zwrocil uwage na podawane dane tego modemu przez producenta:
[url]http://www.huawei.com/mobileweb/en/products/view.do?id=282&pageId=null#q3[/url]

Cyt: "The irresistible creation features the eye-catching sleek design and a great speed up to 3.6Mbps."

- Wiec sie pytam, jakim cudem w Erze reklamuja Blueconnect na tym urzadzeniu z predkoscia 7,2 Mb/s? :)
Toz, to jawne oszustwo!

Robilem testy, u mnie maksymalnie przechodzi 1,5 Mb/s - download - w centrum Warszawny po HSDPA - np. juz w domu na bielanach nie laczy mi sie po HSDPA i transfer mam jakis smieszny, doslownie kilka Kb/s :o
To 1,5 Mb/s w centrum to nie jest ciagly transfer tylko maksymalny uzyskany.

Generalnie jako posiadac Blueconnect czuje sie nabity w butelke i zastanawiam sie co z tym zrobic.

#19 Soczek

Soczek
  • 76 postów

Napisano 20 grudnia 2007 - 16:34

zasadniczo na stronie ery jet upgrade modemu do obsługi 7.2Mb/s, z tego co się doczytałem sterownik 2.7 dla maca pozwala na osiągnanie takich prędkości. pod windozą połączenie pokazuje mi 7.2Mb/s

#20 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 21 grudnia 2007 - 09:50

Laren X
BlueConnect jest usługą 'modemową' a nie łączem stałym. Ja pamiętam czasy kupna nowego modemu i przeniesienia się z 33.6kb/s na 56kb/s. Więc nie przesadzaj.

Soczek
Windows pokazuje Ci prędkość połączenia z portem modemu.

#21 Laren X

Laren X
  • 2 postów

Napisano 21 grudnia 2007 - 23:31

Laren X
BlueConnect jest usługą 'modemową' a nie łączem stałym. Ja pamiętam czasy kupna nowego modemu i przeniesienia się z 33.6kb/s na 56kb/s. Więc nie przesadzaj.

A ja pamietam czasy komuny i co z tego? (pytam, bo nie widze sensu w takim argumencie).

Z czym mam nie przesadzac?
- Z tym, ze ktos nas jawnie wali w balona?

Jakbym zaplacil za lacze 1,5Mb nie pislabym, ze powinno byc wiecej... ale place za lacze 7,2Mb i nie lubie byc oszukiwany...

Moze dla ciebie zaplacenie za mercedesa gdy dostajesz malucha nie jest dziwne dla mnie jest inaczej - no ale zapewne przesadzam i powinienem zadowolic sie maluchem w koncu pamietam czasy komuny a mercedesow w tedy malo bylo ;)

#22 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 22 grudnia 2007 - 00:35

Nie płacisz za łącze 7.2 Mb, tylko za dostęp z prędkością do 7.2 Mb. A to duża różnica.

#23 Skudli

Skudli
  • 4 postów

Napisano 30 grudnia 2007 - 11:29

a gdzie można znaleźć te sterowniki 2.7?

#24 ajfik

ajfik
  • 263 postów

Napisano 30 grudnia 2007 - 17:00

masz w załączniku

#25 Skudli

Skudli
  • 4 postów

Napisano 30 grudnia 2007 - 18:42

dziękuje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych