Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zakup gier w Niemczech

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 brzoza

brzoza
  • 207 postów
  • Skądokolice Bydgoszczy

Napisano 28 kwietnia 2007 - 18:34

Czy w niemczech przy granicy można kupić gry na mac'a np. Media Markt:?: Czy będzie można zmienić język przynajmniej na Angielski:?:

#2 fadro

fadro
  • 698 postów
  • Skądzimuje w poznaniu

Napisano 28 kwietnia 2007 - 19:20

byl kiedys taki maly sklepik z grami w goerlitz, w media marktach tez sie trafiaja. jesli gra jest robiona tylko w jednej wersji jezykowek i germanizowana, to niestety zostaje szwargotanie. a to nie jest super nawet dla mnie siedzacego w austrii. musisz sie liczyc, ze w niemczech duuuuzo gier jest tlumaczonych

#3 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 28 kwietnia 2007 - 20:11

.... musisz sie liczyc, ze w niemczech duuuuzo gier jest tlumaczonych

Wszystkie - te które nie są natywnie wielojęzyczne. Tak jest praktycznie w całej europie poza polską :) W polsce jeszcze nie ma obowiązku tłumaczenia gier, jest natomiast obowiązek dołączania polskich instrukcji - w praktyce to wygląda tak że moźe to być kartka odbita na ksero z wymaganiami systemowymi i procedurą instalacji.

#4 brzoza

brzoza
  • 207 postów
  • Skądokolice Bydgoszczy

Napisano 28 kwietnia 2007 - 20:17

Mi chodziło o coś*takiego jak: Gra jest z germanizowana ale podczas instalacji można wybrać język.

#5 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 28 kwietnia 2007 - 20:36

Mi chodziło o coś*takiego jak: Gra jest z germanizowana ale podczas instalacji można wybrać język.

Czegoś takiego zazwyczaj nie ma.
Albo multi albo tylko niemiecki.

#6 Hans

Hans
  • 277 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 kwietnia 2007 - 22:15

Kupiłem parę gier w MM i były to wersje tylko niemieckie! Ale generalnie w MM nie ma dużego wyboru...

#7 fadro

fadro
  • 698 postów
  • Skądzimuje w poznaniu

Napisano 29 kwietnia 2007 - 21:42

ja mam tu w miescie taki nieduzy sklepik z grami gdzie mozna zamowic bez problemu, mniej wiecej w cenach amazona, niestety w 70% sa to wersje niemieckie. niestety bo czesto gra traci bardzo duzo. przy czym dla mnie szczytem idiotyzmu jest dubbingowanie filmow. zapach kobiety w wersji niemieckiej... ja rozumiem co on mowi, ale oni nie zrozumieli jak on mowi

#8 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 29 kwietnia 2007 - 22:12

Praktrycznie ponad 90 % jest tlumaczone na niemiecki. Te pozostale,nawet jesli sa po angielsku, to np maja dogrywane niemieckie intra. W Gravisie np lezy kupa gier na Maka, ale tlumaczone na niemca (przy mnie te gry kupowali jacys Rosjanie, brali jak leci :) ). To samo generalnie z softem, z Adobe itd itd. To duzy rynek i Niemcy maja wszystko zlokalizowane. To samo z aparatami cyfrowymi, z telefonami komorkowymi. Ja kupilem w Niemczech komorke to mam jezyk angielski (default), niemiecki i turecki :)

#9 fadro

fadro
  • 698 postów
  • Skądzimuje w poznaniu

Napisano 30 kwietnia 2007 - 13:50

w austrii jest troszke lepiej. dostajesz czesto wersje wielojezyczne, niestety te inne jezyki to chorwacki, slowenski, czasem wegierski i czeski. o polskim mozna zapomniec, angielski czesto zastepowany jest wlasnie tureckim

#10 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 30 kwietnia 2007 - 20:24

Czy w niemczech przy granicy można kupić gry na mac'a np. Media Markt:?:

Najprościej będzie jak poszukasz w necie. W Google trzeba wklepać nazwę miasta, poszukać sklepów, może zajrzeć na stronę producenta gry albo niemieckiego Apple spytać. Wiem, że jak ktoś tam był to łatwiej, ale tak się trochę lepiej zorientujesz.

Czy będzie można zmienić język przynajmniej na Angielski:?:

Rynek niemiecki jest zupełnie inny niż polski i tam mają zupełnie inne podejście do klienta. Praktycznie wszystko tłumaczą i mało jest w oryginale. Pamiętaj, że współczesna gra, to nie programik, gdzie lokalizacja zajmuje kilka kB i można zrobić kilkadziesiąt wersji językowych. jest tam pełno multimediów i naprawdę wątpie aby robili kilka wersji językowych. Jak dla Niemca to po niemiecku.
Lepiej będzie jak kupisz w kraju anglojęzycznym. Raczej ludzie chcą zmienić język z angielskiego na inny, a nie w drugą stronę, więc zangielszczenia nie istnieją.

Tak jest praktycznie w całej europie poza polską :)

W większości cywilizowanych krajów tak jest. Polska to nie jest istotny rynek dla producentów gier dla Mac' a. Przecież nawet Apple polskiego nie ma to tym bardziej gier nie będą lokalizować.

W polsce jeszcze nie ma obowiązku tłumaczenia gier, jest natomiast obowiązek dołączania polskich instrukcji - w praktyce to wygląda tak że moźe to być kartka odbita na ksero z wymaganiami systemowymi i procedurą instalacji.

Takich wymagań formalnie nie tylko w Polsce nie wprowadzono. Gdzie indziej chodzi raczej o walkę o klientów, a nie o obowiązek. Kiedyś grałem w GTA San Andreas na PC i głównym powodem zakupu oryginału nie było to, że tak trzeba tylko, że miałem świetne spolszczenie, a nie jakieś ruskie robione w garażu.
Instrukcja obsługi w języku polskim jest wymagana, ale ma tylko umożliwić uruchomienie produktu. Nie musi być pełna, a tym bardziej nikt nie wymaga tłumaczenia programów czy gier.

Czegoś takiego zazwyczaj nie ma.
Albo multi albo tylko niemiecki.

Kupiłem parę gier w MM i były to wersje tylko niemieckie! Ale generalnie w MM nie ma dużego wyboru...

Znawcą gier nie jestem, ale myśle, że mało takich znajdziesz, gdzie będą wersje wielojęzyczne.
Warto na pudełku przeczytać. Jak napisy są po niemiecku i nie ma informacji, że jest inny język to na 99% tylko niemiecki.

To samo z aparatami cyfrowymi, z telefonami komorkowymi. Ja kupilem w Niemczech komorke to mam jezyk angielski (default), niemiecki i turecki :)

Z tymi sprzętami jest trochę inaczej. Zazwyczaj ma kilka języków głównie krajów co jest na ich rynki przeznaczony produkt.

#11 brzoza

brzoza
  • 207 postów
  • Skądokolice Bydgoszczy

Napisano 01 maja 2007 - 21:03

Dzięki

#12 brzoza

brzoza
  • 207 postów
  • Skądokolice Bydgoszczy

Napisano 04 maja 2007 - 19:21

Dzisiaj wróciłem z Niemiec. Kupiłem tam tylko 4 gry bo tylko tam były. Cars, Myst V, i Diablo II z dodatkiem. Instaluje cars wszystko ładnie pięknie włączam ładuje się i nagle wyłącza się. Instaluje patcha i wogóle nie czyta mi płyty. Może mi ktoś pomóc. PROSZĘ:!: :!:

#13 brzoza

brzoza
  • 207 postów
  • Skądokolice Bydgoszczy

Napisano 11 maja 2007 - 16:08

Dlaczego mi nikt nieodpowiada:sad:

#14 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 14 maja 2007 - 23:36

Proponuje łaczyć wypowiedzi :) a nie pisać kolejne :) a co do Twojego problemu miałem podobnie jak dobrze pamietam (ale moge sie mylić bo to dawno było) problem tkwił w kodekach do odtwarzania fimików w Cars ... to samo miałem w The Movies

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych