Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wyłączanie skrótu klawiaturowego cmd+z

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 hesus30

hesus30
  • 239 postów
  • SkądDefaultCity

Napisano 20 czerwca 2011 - 17:33

Często szybko pisząc mylę się, i zamiast Alt+Z, wciskam Cmd+Z. Wkurzające - bo znika mi wszystko z ekranu. W preferencjach/klawiatura nie mam możliwości odznaczenia tego skrótu. Jak można go trwale wyłączyć?

#2 Teq

Teq
  • 667 postów

Napisano 20 czerwca 2011 - 19:50

W ustawieniach klawiatury (nie skroty) masz cos co u mnie sie nazywa Modifier Keys (nie wiem jak w polskiej wersji jezykowej) wylacz Cmd i problem z glowy. Piekne to nie jest bo wylacza wszystkie powiazane z tym klawiszem skroty, ale mozesz przemapowac. Wersja alternatywna to modyfikacja systemu o ile pamietam przez NSUserKeyEquivalents, kiedy w tym ostatni raz dlubalem siedzial w .GlobalPreferences PS. jeszcze lepsza alternatywa to nauczenie sie skrotu CMD+Shift+Z, przywraca to co skasowales ;)

#3 hesus30

hesus30
  • 239 postów
  • SkądDefaultCity

Napisano 20 czerwca 2011 - 21:44

To wiem.
Ale ja nie chcę wyłączać wszystkich...
Bo cmd+c/v to klasyka, którą lubię wszędzie :D

Jakiś sprawdzony keymapper/deselector?

PS.

PS. jeszcze lepsza alternatywa to nauczenie sie skrotu CMD+Shift+Z, przywraca to co skasowales ;)

Ja pisałem o tym, jak się czegoś nie uczyć właśnie :)

#4 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 21 czerwca 2011 - 07:02

W DoubleCommand możesz ustawić sobie "Option Key acts as Command Key" (i na odwrót) i problem z głowy ;)

#5 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 21 czerwca 2011 - 09:09

Ja prawego commanda w ogóle nie używam, jak dla mnie mogłoby go tam nie być ;) Pewnie da się tylko jego jakoś na alt podmienić, nie ruszając lewego

#6 hesus30

hesus30
  • 239 postów
  • SkądDefaultCity

Napisano 22 czerwca 2011 - 07:22

Wiem to wszystko ale ja chcę go zwyczajnie wyłączyć.

#7 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 22 czerwca 2011 - 08:44

Ja zmieniłem sobie tylko prawy command z prawym alt.
Użyłem KeyRemap4MacBook,
W double command nie widziałem opcji zamiany tylko prawego commanda, w keyremap można zamieniać dowolnie.

Ogólnie jak pracowałem tylko na macu to nie przeszkadzał mi command zamiast alta przy spacji. Przyzwyczaiłem się aczkolwiek nie jest to moim zdaniem najszczęśliwsze rozwiązanie - takie oddalenie alta jest nieergonomiczne, trzeba kciuk nienaturalnie w prawą stronę cofać. Panowie zza wielkiej wody, którzy to wymyślili raczej nie mają z tym problemów - w angielskim alt jest w użyciu nieczęsto.
Problem w tym, że w pracy używam PC w sieci firmowej, równolegle do swojego maca, dużo pracy z tekstem i niestety czasem po kilku godzinach wszystko zaczyna się miksować.

#8 hesus30

hesus30
  • 239 postów
  • SkądDefaultCity

Napisano 23 czerwca 2011 - 11:23

Ja zmieniłem sobie tylko prawy command z prawym alt.
Problem w tym, że w pracy używam PC w sieci firmowej, równolegle do swojego maca, dużo pracy z tekstem i niestety czasem po kilku godzinach wszystko zaczyna się miksować.

Dokładnie.

#9 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 11:40

ja mam też tak jak pisze @zirk... przemapowałem za pomocą tego samego programu prawy cmd z alt'em i nawet jak przesiadam się z PC to nie idzie się pomylić, bo przyciski są w tym samym miejscu... większy problem z lewym cmd przy używaniu skrótu cmd+c/v, bo jednak na PC używa się ctrl, który jest na skraju klawiatury i tylko an tym się czasem łapię... pzodrawiam

#10 hesus30

hesus30
  • 239 postów
  • SkądDefaultCity

Napisano 24 czerwca 2011 - 18:11

OK, ale w tym programie jakoś nie mogę doszukać się zamiany prawego Command na ALT... EDIT: Alt jest opisany jako Option, czyli wg. nomenklatury amerykańskiej - dopiero jak na mojego MBA zerknąłem to załapałem...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych