Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

AppleTV - warto?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#26 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 05 września 2007 - 13:16

Jak dla mnie to nawet fajna sprawa, ale nie za takie pieniądze. Jakby toto kosztowało ze 400 złotych, to można by to kupić w zastępstwie zwykłego DVD, ale za tysiaka to bez sensu.

#27 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 05 września 2007 - 16:23

Właśnie wróciłem z targów IFA w Berlinie. Nie było tam ani jednego gadżetu typu Apple TV, za to trend idzie w kierunku, aby z komputera robić multimedialne urządzenie do wszystkiego, w tym do oglądania TV. Mini podłączony do nowoczesnego TV LCD przez VGA, z klawiaturą i myszą bezprzewodową to jest to ! Piękne centrum multimedialne a na życzenie, siedząc w wygodnym fotelu wyciągamy spod ławy bezprzewodową klawiaturkę i mysz i nasze media centrum zamienia się w wygodny komputer. Szczerze powiedziawszy to wg mnie bardziej opłaca się kupić Mini G4 i podłaczyć do TV. Cena podobna a możliwości o wiele większe. Oczywiście mówię to z perspektywy osoby, która ATV nie widziała na oczy poza półką w sklepie. Często jest tak, że co innego nam się wydaje, gdy operujemy wyobraźnią a zupełnie zmieniamy o tym zdanie, gdy weźmiemy do ręki i sami się przekonamy, więc nie zarzekam się, że bym się nie zachwycił Apple TV, gdybym go podłączył u siebie. Na dzień dzisiejszy uważam, że ATV to pomyłka. Za to na targach Firma Hauppauge na swoim stoisku promowała swoje tunery hybrydowe DVB-T, DVB-S podłączone do iMaców z Elgato Eye TV na pokładzie. W zasadzie już dorosłem do tego, aby zamiast kupować drugi TV zrobić z Mini Media Centrum. Zmieniłem już monitor na panoramiczny i nie chcę innego telewizora. Tunerem jest Haupauge HVR900 (cena 260 zł), który działa pod każdym systemem operacyjnym - także pod Vistą. W tym momencie Apple TV u mnie stał się zbyteczny a do drugiego TV po prostu podłączę Mini G4 poprzez przejściówkę DVI-Composite. Może być najgorszy model. Jako Apple TV i tak będzie lepszy od oryginału. Po przepięciu tunera USB mogę w tym momencie - jak na magnetowidzie- co innego oglądać a co innego nagrywać na dysk a potem wypalić na płycie. Lan zapewni mi pełną wymianę plików między obydwoma komputerami, więc będę miał dostęp do tych samych plików z obu komputerów. Na razie do końca planu brakuje mi już tylko drugiego Mini i przejściówki.

#28 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 12 września 2007 - 20:55

Testowałem AppleTV przez kilka dni. Refleksja jest taka. Fajny drogi bajer, nic więcej. Nie powalił mnie na kolana. Najfajniejsza według mnie jest opcja związana z przeglądaniem zdjęć , ale to będzie zapewne we FronRow na Leopardzie. Może uważam tak dlatego, że do swojego Telewizora HD mam podłączonego Kablem HDMI iMac-a C2D i oglądam filmy w full HD, przeglądam zdjęcia i słucham muzy i zasadniczo FrontRow + SonyEricsson K750i robi to co AppleTV, a może nawet więcej? Tak przy okazji, zrobiłem w domu prezentację żonie i znajomym, raz puściłem kilka slideshow-ów i filmików oraz muzyczek przez Apple TV a później podobny test prosto z iMac-a na TV za pomocą Frontrow. Generalnie nie zauważyli różnicy...nie wiedzieli nawet że coś się zmieiło, po prostu było super. Ot taka tam refleksja, osobiście nie kupię tego gadgetu.

#29 norbertcala

norbertcala
  • 1 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 września 2007 - 21:45

Ja używam na codzien do słuchania muzyki pokazywania zdjęć i uważam, że to super maszyna do tego, oczywiscie dużo lepiej jest mieć iMaca podłączonego w salonie do TV, ale przeciez nie zawsze trzeba kupować browar, żeby napić się piwka :)

#30 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 13 września 2007 - 03:19

Mac Mini G4 jest lepszy a cena zbliżona. Jak bym maił wybierać najtańszy Mac Mini G4 lub AppleTV wybór się sam nasuwa.

#31 Hans

Hans
  • 277 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 września 2007 - 06:43

Witam, Myślę że ATV jest logicznym krokiem naprzód! Mam na myśli następca Airporta Express, choć bardziej w kierunku multimediów. Używam ATV już parę tygodni i jestem zadowolony, oczywiście wymagania rosną z dnia na dzień. Jest to sprzęt o niezłych parametrach i dokładnie wyspecjalizowany do paru rzeczy więc porównywanie go do mini G4 jest bez sensu np.gdzie pilot? W tej chwili na sieci poza sklepami ale na gwarancji można ATV kupić w granicach 200€ czasem nawet mniej. Ciekawe czy w przyszłości Apple zrobi następny krok i wypuści update z klientem poczty i webbrowserm? Sprzęt polecam jak najbardziej wszystkim tym którzy cenią wygodę i elegancję.

#32 wirus

wirus
  • 398 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 13 września 2007 - 08:33

a ja dodam ze swojej strony ze posiadam kilka sztuk APPLE TV 40gb nowych po 770zł/szt z gwarancją :) chętnych zapraszam na PW
Poza tym jest tu może ktoś kto ma po wgrywane dodatkowe pluginy i niech powie jak to działa i czy warto wgrywać

#33 norbertcala

norbertcala
  • 1 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2007 - 08:35

Mac Mini G4 jest lepszy a cena zbliżona. Jak bym maił wybierać najtańszy Mac Mini G4 lub AppleTV wybór się sam nasuwa.

Zblizona???
Apple TV jest o połowe tańsze i do zastosowań salonowych moim zadniem lepsze

#34 ensis1@wp.pl

ensis1@wp.pl
  • 25 postów

Napisano 16 września 2007 - 17:10

Filmy Divx itd? Jak z filmami divx i innymi podobnymi formatami? Trzeba jakie dodatkowe sztuczki robic? Mam tego i muzy troche, pasowalo by mi uzywac apple tv przy okazji jako zewnetrzny twardziel. Wersja ze 160gb wyglada zachecajaco. Pozdrawiam,

#35 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 22 września 2007 - 22:24

@Norbert Mu chyba chodziło o G4, a one są na Allegro po jakieś 900.

#36 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 września 2007 - 22:41

ensis: wszystko musisz miec w "iTunes-o-lubnym" formacie ;)
  • ensis1@wp.pl lubi to

#37 birdy64

birdy64
  • 7 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 września 2007 - 09:41

Ja myślę, że się opłaca ale czy to odbiera zwykłą TV?

To nie odbiera "zwykłej telewizji". Problem ceny to jest problem polskiego dystrybutora. Kupiłem w USA wersję ze 160G dyskiem za 359$, czyli mniej niż 1000zł. U nas kosztuje dużo drożej. Ale niestety jest duży problem z wykorzystaniem twardego dysku. Ja używam MacBook'a z dyskiem 80G. Na dysku AppleTV można umieszczać zdjęcia, muzykę i filmy tylko synchronizując z iTunem komputera. Taka sama zasada jak z iPodem. Kombinowałem już, żeby synchronizować zasoby z twardym dyskiem jaki mam podłączony do AirPorta ale niestety się nie da. A może ja nie potrafię? Może ktoś wie jak to zrobić? Może są jakieś pluginy, za pomocą których można wskazać dysk sieciowy do pobierania materiału?
Kolejny problem to MP3 zrobione legalnie z mojej biblioteki płyt...Po przerzuceniu ich na dysk AppleTV bardzo tracą jakość, natomiast kupione w iTune Store mają doskonałą jakość. Czyżby dowcip zrobiony przez Apple i próba zmuszenia użytkowników do zakupów w iTune Store? Mało elegancki numer...
Ogólnie jestem bardzo zadowolony, bo gadżet YouTube w telewizorze jest super. Pozdrawiam.

#38 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 września 2007 - 16:34

birdy: filmy na zew. dysku powinno dac sie dodac w prosy sposob. Wylaczasz na MacBooku opcje zarzadzania plikami przez iTunes - iTunes -> Preferences -> Advanced -> i odfajkowujesz 'Copy files to iTunes Music folder when adding to library' (czyli od teraz, plik dodany do bibliteki, nie bedzie do niej kopiowany, tylko odszukiwany w pierwotnej lokalizacji - w tym wypadku, na zewnetrznym dysku). W tym momencie, taki film siedzi sobie w Library, ale fizycznie jest na innym dysku. Powinno sie go dac zsynchronizowac z Apple TV jak i z iPodem.

#39 birdy64

birdy64
  • 7 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 września 2007 - 14:59

birdy: filmy na zew. dysku powinno dac sie dodac w prosy sposob. Wylaczasz na MacBooku opcje zarzadzania plikami przez iTunes - iTunes -> Preferences -> Advanced -> i odfajkowujesz 'Copy files to iTunes Music folder when adding to library' (czyli od teraz, plik dodany do bibliteki, nie bedzie do niej kopiowany, tylko odszukiwany w pierwotnej lokalizacji - w tym wypadku, na zewnetrznym dysku).

W tym momencie, taki film siedzi sobie w Library, ale fizycznie jest na innym dysku. Powinno sie go dac zsynchronizowac z Apple TV jak i z iPodem.

Wielkie dzięki Falcon, zrobiłem zgodnie z Twoim zaleceniem i wszystko działa jak burza. Udało mi się w te sposób zrzucić z komputera 30G muzyki i zachować tylko bibliotekę. Jesteś wielki!!! A może wiesz jeszcze czy można podłączyć się do dysku zdalnie?

Pozdrawiam
Birdy

#40 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 listopada 2007 - 12:38

W jakim sensie zdalnie?

#41 birdy64

birdy64
  • 7 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 listopada 2007 - 13:23

W jakim sensie zdalnie?

Zdalnie to znaczy z innego miejsca, niż z zasięgu mojego AirPortu. Czy można korzystać z dysku jak z FTP?

#42 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 06 listopada 2007 - 21:17

Jest już prototyp i wg zapewnień pojawi się na polskim rynku za dwa tygodnie ciekawy set-tob-box Technisata. Wygląda jak zwykły odbirnik TVSAT ale wyposażony jest w tuner TV/Radio Wi-Fi, internet, twardy dysk, klawiaturę. Cena jeszcze nie jest znana ale podejrzewam, że nie przekroczy 1000 zł. a potrafi o wiele więcej, niż Apple TV. Oprócz oglądania TV DVB-S/DVB-T ma Timeshift, recorder, obsługuje DVB-T MPEG-4 i MPEG-2, poza tym ma wszelkie możliwości przeglądarki internetowej, pozwala na słuchanie i oglądanie stacji radio/TV poprzez WiFi lub wbudowany Ethernet. Poza tym klient poczty i takie tam. Nic mie nie wiadomo, czy bedzie miał wgranego FLASH9. Nie wiem także, czy da się przegrywać nagrany film na komputer ale podejrzewam, że tak.

#43 xyriusz

xyriusz
  • 4 postów
  • Skądwawa

Napisano 13 listopada 2007 - 22:35

bawilem sie kilka dni apple tv i musze powiedziec ze oddalem go do sklepu. dysk 160 fajna sprawa ale w moim PB G4 jest tylko 80 wiec nie bylbym w stanie tego uzywac. gadzet super fajny, zdjecia sie bardzo przyjemnie oglada, muzyka z kompa prosto do HI FI - super sprawa, ale filmy ... strasznie dlugo trwa "ripowanie" dvd do jakiegos sensownego formatu, poza tym bylem pewien ze moge zwolnic swoj dysk i wrzucic wszystko na to male cudo a tu dupa - synchronizacja tylko zdalna wiec nie da sie zostawic filmu w apple tv a usunac go z dysku. no nic dalej bede zondglowal plytkami DVD szukajac ulubionego odcinka simpsonow czy will and grace ;(

#44 wirus

wirus
  • 398 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 13 listopada 2007 - 23:04

bawilem sie kilka dni apple tv i musze powiedziec ze oddalem go do sklepu. dysk 160 fajna sprawa ale w moim PB G4 jest tylko 80 wiec nie bylbym w stanie tego uzywac. gadzet super fajny, zdjecia sie bardzo przyjemnie oglada, muzyka z kompa prosto do HI FI - super sprawa, ale filmy ...
strasznie dlugo trwa "ripowanie" dvd do jakiegos sensownego formatu, poza tym bylem pewien ze moge zwolnic swoj dysk i wrzucic wszystko na to male cudo a tu dupa - synchronizacja tylko zdalna wiec nie da sie zostawic filmu w apple tv a usunac go z dysku.
no nic dalej bede zondglowal plytkami DVD szukajac ulubionego odcinka simpsonow czy will and grace ;(

moim zdaniem apple tv jest warte uwagi ale dopiero po wgraniu pluginów pokazuje swoje pełne możliwości bez nich moim zdaniem nikomu nie polecam zakupu.

#45 Mac IW

Mac IW
  • 164 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2007 - 18:41

Takie same, a nawet więcej funkcji ma iPod z dokiem. Ma więcej pamięci i nie musi stać koło telewizora

#46 Falcon

Falcon
  • 639 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 listopada 2007 - 19:36

Faktycznie, podlaczenie sie do zdalnej biblioteki udostepnionej przez WiFi na dowolnym komputerze z iTunes, ogladanie filmow w HD 720p, dostep do YouTube i trailerow. Prawie jak iPod.

#47 TomkOx

TomkOx
  • 370 postów

Napisano 28 listopada 2007 - 22:03

Nie warto - w Polsce to na pewno nie warto... Apple z iTunes (szczególnie iTunes Store) "ma serdecznie gdzieś" Polskę - jak z resztą każdy tego typu kraj strikte afrykański, a za te pieniądze dostaniesz konkretną np. nagrywarkę DVD z twardzielem 120 (i więcej) GB. Żeby to chociaż odtwarzało zwyczajnie płyty DVD i służyło jako Tuner (ala "n")... Ale synchronizować iTunes (i iTube) tylko po to żeby wyświetlać na ekranie telewizora...? I to jeszcze kładąc kolejne kable sieciowe... Bezsens. Z drugiej strony, dziwne że to ustrojstwo (apple TV) może synchronizować iTube, a samo iTunes już nie (przecież to żaden kłopot, tym bardziej że wiele innych aplikacji -np. Miro - już dawno to potrafi)... Niech zaczną reklamować to jako dodatek za 1zł do np. tel. w sieci Łera, to potwierdzi to wówczas jedynie fakt, jaki to niesprzedający się szajs.

#48 Pavulon_

Pavulon_
  • 142 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 listopada 2007 - 12:35

Nie warto - w Polsce to na pewno nie warto... Apple z iTunes (szczególnie iTunes Store) "ma serdecznie gdzieś" Polskę - jak z resztą każdy tego typu kraj strikte afrykański, a za te pieniądze dostaniesz konkretną np. nagrywarkę DVD z twardzielem 120 (i więcej) GB. Żeby to chociaż odtwarzało zwyczajnie płyty DVD i służyło jako Tuner (ala "n")... Ale synchronizować iTunes (i iTube) tylko po to żeby wyświetlać na ekranie telewizora...? I to jeszcze kładąc kolejne kable sieciowe... Bezsens. Z drugiej strony, dziwne że to ustrojstwo (apple TV) może synchronizować iTube, a samo iTunes już nie (przecież to żaden kłopot, tym bardziej że wiele innych aplikacji -np. Miro - już dawno to potrafi)... Niech zaczną reklamować to jako dodatek za 1zł do np. tel. w sieci Łera, to potwierdzi to wówczas jedynie fakt, jaki to niesprzedający się szajs.

nie podoba sie to nie kupuj, nikt nie zmusza skoro wg Ciebie nie warto. Ale żeby od razu "bezsens", "szajs" "dodatkowe kable" (tego akurat nie trzeba robic jest wifi), "apple ma serdecznie gdzieś polske" ... zawsze jest jeszcze PC ;-)

wg mnie nie jest to ani szajs ani bezsens, sprawdza sie w tym do czego zostało zaprojektowane czyli muza, foty i youtube itp na tv ktory mam w salonie a nie mam tam sprzętu grającego i nie chce mi sie targac mbp za kazdym razem... i wg mnie WARTO oczywiście jeśli dla kogoś wydatek rzędu 800-1000 pln nie jest nadszarpnięciem budżetu domowego...

pozdrawiam

#49 Scypin

Scypin
  • 299 postów

Napisano 01 grudnia 2007 - 15:22

wg mnie nie jest to ani szajs ani bezsens, sprawdza sie w tym do czego zostało zaprojektowane czyli muza, foty i youtube itp na tv ktory mam w salonie a nie mam tam sprzętu grającego i nie chce mi sie targac mbp za kazdym razem

mozna skorzystac z ipoda jest tanszy i poreczniejszy

#50 Pavulon_

Pavulon_
  • 142 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 grudnia 2007 - 22:47

tańszy to bym nie powiedział, cena ipoda classic lub ipoda video 5g 30gb są porównywalne z apple tv 40gb akurat do zastosowania ktore opisałem nie jest ani poręczniejszy bo trzeba nim majtać między kompem a tv i wcale nie znacząco tańszy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych