Jak w temacie wątku - problem dot. białego MacBook'a 13,3'' zakupionego w sierpniu 2008 roku w salonie iSpot (a więc, dawno już po gwarancji). Bateria po prostu "spuchła" i wybrzuszyła się zmieniając swój kształt. Uszkodzenie odkryłem czysto przypadkowo - zaczęło się od porysowania spodniej (białej, plastikowej) części baterii. Dopiero po wyjęciu baterii z laptopa i dokładnym przyjrzeniu się jej dostrzegłem wybrzuszenie przez które bateria porysowała się o biurko lub stół (brak prześwitu).
Na chwilę obecną zdecyowałem się na zamówienie oryginalnej, używanej baterii (w kiepskim stanie technicznym, ale za to idealnym stanie wizualnym czyli bez odkształceń). Traktuję to jako stan przejściowy (boję się, że obecna bateria może zacząć odkształcać się także do środka komputera, a nie tylko na zewnątrz - poza tym używanie jej obecnie nie jest chyba zbyt rozsądnym posunięciem). Wymiany zamierzam dokonać w przyszłym tygodniu.
Pytanie brzmi - co zrobić z uszkodzoną baterią? Nie liczę na bezpłatną wymianę, ale czy jest szansa uzyskać gdziekolwiek choćby jakąkolwiek zniżkę przy zakupie nowej, oryginalnej baterii Apple? Czy w Apple Store w UK lub USA byłoby możliwe? Niestety - cena nowej oryginalnej baterii to dość znaczny koszt (w iSpot - 618zł, Apple Store USA - 129$ a więc nadal sporo po przeliczeniu na zł). Jest szansa na jakiś rabat i czy ktoś z forumowiczów ma już w tym zakresie jakieś doświadczenie?
Na allegro dostępne są także zamienniki oryginalnych baterii do MB, ALE... no właśnie - boję się ich używać i nie znam absolutnie żadnych opinii w tym temacie. Czekam także na opinie/porady w tym zakresie.

MacBook 13,3'' - problem "spuchniętej" baterii
Rozpoczęty przez
kaczy
, 17 cze 2011 14:08
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 17 czerwca 2011 - 14:08
Napisano 17 czerwca 2011 - 15:04
Moja matula używa zamiennika w MacBook'u 13". Na razie nie narzeka. Wtyczka Mag czasami świruje przy tej baterii (gdy jest naładowana, przełącza się co jakiś czas na pomarańczowo, czasami w ogóle nie świeci). Wizualnie trochę się odróżnia od Mac'a. Trochę inny plastik i gumka (nóżka) inaczej wygląda niż pozostałe.
Napisano 17 czerwca 2011 - 17:19
Moja bateria też spuchła w obie strony tak że używanie touchpada było niemożliwe, kupiłem na Allegro zamiennik najtańszy jaki był około 180 PLN z przesyłką, mam 21 cykli i pojemność nominalną około 5300mAh. Jak na razie żadnych negatywnych objawów nie zauważyłem. Jest bardziej biała od reszty obudowy
. Pozdrawiam

Napisano 26 czerwca 2011 - 19:56
Naczytałem się (także na tym forum) na temat zamienników już tyle, że jedynym sensownym budżetowym rozwiązaniem wydaje mi się regeneracja. Znalazłem na tym forum informacje o firmie Margo z Wrocławia. Czy ktoś z forumowiczów korzystał z ich usług mógłby podzielić się opiniami dot. regeneracji? (w tej lub innej firmie).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych