Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

OEM

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 Mateusz

Mateusz
  • 38 posts
  • SkądKrakow

Posted 23 October 2005 - 22:41

Witam,
Moze mi ktos wyjasnic o co w tym wszystkim chodzi?
http://www.ioemstore...anufacturerid=7
Wiem ze to kompletnie nierealne... i dlatego pytam.

#2 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 23 October 2005 - 23:13

Sprzedają rzeczy używane. Np. ktoś pozbył się Panterki bo kupił Tigera. Stąd te ceny. Chyba ;)

#3 Mac_Abra

Mac_Abra
  • 674 posts
  • Skądsskątowni

Posted 23 October 2005 - 23:21

:? a w jakich to dolarach? ;)

#4 Mateusz

Mateusz
  • 38 posts
  • SkądKrakow

Posted 23 October 2005 - 23:25

code: wydaje mi sie ze nie masz racji...
mozna tam dostac takze 'nowosci':
http://www.ioemstore...58&cat=0&page=2
...kurcze

#5 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 23 October 2005 - 23:30

Może się komuś znudził ;)

#6 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 October 2005 - 23:43

O ile wiem, firmy te bazują na różnych zasadach sprzedaży oprogramowania OEM istniejących w różnych krajach - zasadach niekoniecznie zgodnych z polskimi zasadami. Stosują, na przykład, sprzedaż tego samego numeru seryjnego kilku różnym klientom lub sprzedaż oprogramowania, które powinno być sprzedawane razem z określonym osprzętem. W kraju rejestracji sklepu może być to legalne, w Polsce niekoniecznie.

#7 Feniks

Feniks
  • 75 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 October 2005 - 00:35

To w jaki sposób Mateusz trafił na tę stronę może dużo powiedzieć o tym sklepie.
Na jedną z moich skrzynek e-mail często przychodzą wiadomości od bliżej niezidentyfikowanych firm oferujących oprogramowanie po bardzo atrakcyjnych cenach.
Poza brakiem możliwości kontaktu z konsultantem (live help) nie różnią się one niczym istotnym od tego "Ioemstore". Nigdzie nie można znaleźć żadnej konkretnej informacji o firmie prowadzącej dany sklep. Nie są też podane żadne dane kontaktowe. Na jednej z tego typu stron znalazłem tylko informację mówiąca o tym, że oprogramowanie jest wysyłane z krajów Europy Wschodniej. Moim zdaniem jest to sprzedaż pirackiego oprogramowania i/lub naciąganie klientów, którzy mogą nigdy nie otrzymać zamówionego programu.

#8 Mateusz

Mateusz
  • 38 posts
  • SkądKrakow

Posted 24 October 2005 - 16:09

Feniks: gdybym dostal linka do tego sklepu przez maila o charakterze SPAM'owym, wierz mi nikomu bym nie zawracal glowy. Dostalem jednak ten 'sznurek' od znajomego i troszke sie zmieszalem. Heidi: Wielkie dzieki, chyba masz racje. Faktycznie prawo 'antypirackie' w roznych krajach roznie wyglada...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users