Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

WRT54GL + Tomato 1.28 = Problem ale czy z routerem ?

• This topic is locked This topic is locked
10 replies to this topic

#1 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 16 June 2011 - 17:18

Witam Mam wielki problem tylko nie wiem czy z providerem czy z sprzętem, mianowicie mam WRT54GL z wgranym Tomato 1.28 w sumie ma on już chyba z 3 lata a tomato był wgrany po miesiącu od zakupu. Internet mam dostarczony do domu światłowodem do konwertera TP link MC112CS z niego skrętka wychodzi i wlatuje bezpośrednio do portu WAN routera. W routerze wszystkie porty mam zajęte a do routera mam podpięty 24 Portowy switch 3Coma 100/1000 gdzie są podłączone wszystkie najważniejsze urządzenia które tak na prawde generują ruch a w samym routerze podpięta drukarka, komputer który jedyne co robi to stoi i dekoder nki w sumie takie tam pierdoły, troche sprzętu po wifi ale większość łączy się do 2go APka opartego na APPro który udostępnia wifi ale adresy IP przekazuje z WRT54GL czyli z brzegowego mojego routera. Ogólnie to wygląda tak Prowider - TP link MC112CS - WRT54GL - 3Com 24x 100/1000 - AP Pro 2405 Urządzeń podpiętych do sieci mam sporo bo około 30 od komputerów przez telefonie VOIP, drukarkę/skaner itd ... U mojego dostawcy mam wykupione łącze 25Mbit/s download i upload na poziomie 2Mbit/s. Nie będę oszukiwał bo łącze dość często jest obciążone na maxa, i dość duża ilość danych przez niego przechodzi. No ale dochodząc do problemu mianowicie czasami mam pady neta, będąc pewien że to ten dziadowski tplink je powoduje zgłosiłem to do providera i oni przyjechali pomiędzy moim routerem a konwerterem światłowodowym wpieli Mikrotik RB750 w celi jak to określili monitorowania łącza. Co ciekawe ja na wrtku widzę co około 30 minut spadek łącza do zera po czym wszystko się podnosi czasami zmula tak że reset wyłączam konwerter i włączam ponownie no i czekam sobie na odpowiedź wkurzony bo trwało to prawie miesiąc i dzisiaj słyszę że generuje taki duży ruch i łącze obciążam na tyle że żaden provider mi nie zagwarantuje stabilnego łącza co więcej problemem pewnie jest router bo takiego ruchu to żadne z routerów skierowanych dla użytkownika domowego to nie wytrzymają ale jeżeli chce to oni mogą wpiąć swojego RB750 bo on jest na prawdę bardzo mocny pomimo ceny i niepozornego wyglądu wytrzyma ten ruch ale dla stabilnego połączenia oni proponują łącza biznesowe bo takie łącze jak ja mam nadaje się do ściągnięcia sobie szybko filmu ale nie do stabilnej pracy przy takim ruchu i na pewno nie przy tego typu routerach. Uzupełniając mam WRT54GL z tomato 1.28 bez żadnych modów itd ... czysty tomato. Połączenie nawiązywane jest przez PPPoE. W czasie padów internetu router odpowiada na pingi i ogólnie nie wykazuje żadnych przejawów faktu że jest zbyt słaby. Co więcej stoi on na plastikowej podkładce chłodzącej dla laptopa z 20cm wentylatorkiem który skutecznie go chłodzi w upalne dni, a w normalnej temperaturze to i bez niego cyrkulacje ma świetną. Dodam tylko że zerwanie sesji nie zawsze następuje, a na większość problemów z internetem pomaga wyłączenie TPLinka ale prowider przekonany tym faktem nie jest. I teraz pytanie - Jakie pomysły? Kto ma racje? WRTek nie wyrabia okej zmienie tylko na co ? I jaka pewność że zmiana routera rozwiąże problem?

#2 zzachm

zzachm
  • 347 posts
  • SkądW-w

Posted 16 June 2011 - 23:13

Nie ma sieci czyli brak transferu? Jest ping do bramy? Jakie czasy pinga z dużym pakietem? W mediakonwerterach najczęściej pada zasilacz. Sprawdź amperaż, jak możesz wymień na inny i testuj. Jeśli problem nadal wystąpi porób testy bez WRT tyle, że musiałbyś wygenerować ruch podobny do Twojej podsieci z podpiętego pod TPLinka urządzenia. Może podepnij komputer i zapuść jakiś generator pakietów. Zobaczysz jak się zachowuje provider+TPLink. Zakładając, że WRT wyrabia i jak piszesz nie zawsze restart TPLink pomaga, problemów może być parę po stronie providera. Może np. inny użytkownik generuje tak wielki ruch multicastowy, że przełączniki nie wyrabiają. Może robi się górka na wyjściu providera (zazwyczaj sobota i niedziela po obiedzie ;) ). Co do RB750 to też dupy nie urywa bo to Atheros 400MHz ale więcej niż Broadcom BCM5352 200MHz. Osobiście na początek postawiłbym jakiegoś szrota za grosze typu Pentium III i zrobił z niego router na linuksie dla takiej ailości urządzeń. BTW łącze biznesowe to nie ten przedział cenowy usługi...

#3 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 18 June 2011 - 22:11

Tak tylko że to zdycha a oni nie widzą bo pod kątem poprawności transmisji monitorują i ręce opadają, chyba neostrada 6Mbit/s lepiej działa niż te ich wynalazki.

#4 zzachm

zzachm
  • 347 posts
  • SkądW-w

Posted 18 June 2011 - 23:42

Poprawność transmisji? Chodzi o sczytywanie ilości błędów na porcie przełącznika? Jeśli Twój provider mówi, że wszystko jest O.K. to jest O.K. i masz problem na własnym podwórku lub provider nie monitoruje/źle monitoruje własną sieć. Tak czy inaczej musisz sam posprawdzać lub zmienić providera. Rozepnij wszystko i za mediakonwerter wepnij komputer, podziałaj trochę, porób ruch. Jak wszystko gra to podłącz router i jednego kompa do niego itd. Twoja umowa z dostawcą raczej nie zawiera serwisowania 30 urządzeń klienta. Musisz sam sobie pomóc niestety.

#5 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 18 June 2011 - 23:55

Tak mój prowider zawsze mówi że jest oki, pomimo że nie jest i przyznaje się do tego kilka miesięcy później jak już problemu ukryć się nie da, co gorsze co rozmowa to inna wersja tej samej sprawy. Ich sprawdzanie poprawności to wpięcie RB750 pomiędzy konwerter a mój router w jako bridge. Wg mnie problem jest typowo po ich stronie, stosują tani sprzęt po swojej stronie jak i stronie klienta co powoduje problemy. Co do tego że ktoś im generuje ruch itd ... , to nie mój problem serio płace za usługę ma działać jak powinna :)

#6 zzachm

zzachm
  • 347 posts
  • SkądW-w

Posted 19 June 2011 - 09:31

A tak z ciekawości, co to za provider? Co do ruchu miałem na myśli abyś poobciążał łącze celem testów. Jeśli masz przyłącze telefoniczne to zamień na TP, Netię, GTS lecz jeśli problem pojawi się znów będziesz jedynie pewny, że leży po Twojej stronie i dalej pozostanie nierozwiązany bez własnych testów. No cóż powodzenia. P.S. Co miałby dać RB750 jako bridge? Jeśli chodzi o "zapas mocy" w porównaniu do WRT to i tak nic to nie da w bridge. Jako pingrouter też nie zostanie użyty? Może chodziło im o postawienie go jako router i wydzielenie DMZ dla WRT?

#7 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 19 June 2011 - 19:50

Wiesz oni go wpięli pomiędzy tplinka a mój router w celu "monitorowania łącza" co jest dla mnie chore, bo im udowodniłem że ja mogę wypiąć światłowód i oni tego nie widzą także nie ma szans aby zobaczyli przerwy w dostawie które trwają nieraz bardzo krótko i mają różny nieraz dziwny charakter bo np skype działa ale w tym czasie stronki www/poczta/radio internetowe już nie itd .... Dzisiaj dla testu wypiąłem router i podłączyłem się bezpośrednio pod linie operatora, ustawiłem sesje PPPoE i uzyskałem efekt bardzo podobny do tego na routerze co pozwala mi przypuszczać że problem jest u nich i poinformowałem ich o tym. No ale oni nie wiedzą co jest nie tak i będą rozmawiać, ehh. Nie mam linii Neti ani TP (innej możliwości na mojej ulicy nie ma), z tego co wiem to netia może mi zaoferować max 15,5Mbit/s ale ten max oznacza tak na prawde nie wiele bo łącze nie ma limitów „Jaki masz drut” czyli jak się zsynchronizuje na 4Mbit/s to i tak będzie to zgodne z umwą dlatego nie chce zaczynać ich umowy na 3 lata :) A sprawa wygląda tak podpisałem z nimi umowe w 2007 roku na łącze radiowe (innej możliwości nie było) działało to bardzo kiepsko ale mówili że na kablu takich problemów nie mają, po jakimś czasie pojawiły się możliwości podłączenia się kablem wtedy zaczeło się gadanie że kabel to w sumie działa średnio ale na światłowodzie jak tylko im ruszy to będzie super, cóż od prawie roku mam światłowód i też jest różnie. No ale możliwości to w sumie nie mam.

#8 zzachm

zzachm
  • 347 posts
  • SkądW-w

Posted 19 June 2011 - 20:45

Netia nie ma teraz lojalek więc podpisujesz umowę bezterminową. Ten max jest stały dla danego przyłącza i poda Ci go pani na infolinii. Szkoda, że nie możesz skorzystać lecz tak czy inaczej ogarnąłeś problem. Leży po stronie dostawcy więc musisz poszukać innego. Skoro nie masz przyłącza TP jak sądzę mieszkasz na nowym osiedlu domków lub z dala od ludzi. Nie wiem jak z Tomato ale na OpenWRT są paczki pozwalające na podpięcie pod USB routera modemu GSM więc może pójdź w tą stronę jeśli dostęp do sieci jest konieczny zarobkowo. Oferty komórkowców są mi obce lecz musisz liczyć się z większymi czasami. Dla odprężenia nie pograsz na sieci w FPSy.

#9 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 19 June 2011 - 21:41

W netii tylko teoretycznie masz bezterminową bo

Internetowa prędkość przesyłania danych zależy od maksymalnej wydajności łącza. W ramach promocji „No Limits z Netia Spot www” opłata aktywacyjna oraz opłata aktywacyjna za Netia Spot pobierana jest w momencie rozwiązania umowy lub zmiany promocji. Wysokość tej opłaty maleje proporcjonalnie do czasu trwania umowy lub promocji, do kwoty 0,01 zł. Podane ceny za Usługi Internetowe obowiązują przy korzystaniu z e-faktury. Netia Spot udostępniany jest przez Operatora na czas trwania Umowy. Brak dodatkowej opłaty za Netia Spot dotyczy momentu zawarcia Umowy. Opłata za Netia Spot i sposób naliczania zawarty jest w Szczegółowych Warunkach Promocji „No Limits z Netia Spot www” Oferta dotyczy technologii LLU/CU.

Opłata aktywacyjna to 300zł i co miesiąc jest obniżana o 12zł, czyli masz 25 miesiący abyś mógł zrezygnować bez konsekwencji, dla porównania w moim przypadku kara za odstąpienie od umowy wynosi 200zł a został mi jeszcze rok do końca.

#10 zzachm

zzachm
  • 347 posts
  • SkądW-w

Posted 20 June 2011 - 08:09

A potrzebne Ci kolejne wszystkomające urządzonko do Twojej kolekcji, którego i tak nie będziesz właścicielem? Dodatkowo nie skopiowałeś ponad cytowanym oświadczeniem "* Umowa na 24 miesiące". Ta promocja jest z lojalką czyli przy rozwiązaniu umowy przed okresem 24 miesięcy zapłacisz opłatę aktywacyjną odpowiednio wysoką do ilości miesięcy pozostałych do końca okresu 24 miesięcy od podpisania umowy. Aktywacja w promocji "No limits" (bez lojalki) dla LLU to 150 zł.
Ponadto i tak, jak sam piszesz, nie możesz wziąć usługi od Netii więc dyskusja niepotrzebna. Myślę, że ten temat został wyczerpany a problem zidentyfikowany. Pozdrawiam.

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24339 posts

Posted 21 June 2011 - 21:46

Ja grzecznie zgodzę się z przedpiścą i temat zamknę.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users