Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Międzynarodowe oszustwa przez Allegro! UWAGA!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 arpus

arpus
  • 161 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 16 czerwca 2011 - 13:04

Witam! Chce tylko przestrzec - wystawiłem na allegro ipada. Odezwał się mailowo gość z UK, który napisał ze ten ipad to własnie to czego szuka itd... Zaproponował przelew na konto w funtach - myślę sobie "jeśli przeleje to czemu nie?" Przeliczyłem koszty ipada + wysyłka do UK i kwotę wysłałem mu w mailu. Następnego dnia dostałem informacje, ze pieniądze zostały przelane i mam czekać na "annex???". Po 2 dniach na moim koncie żadna kwota nie pojawiła się wiec sprawdziłem maila a tam w folderze SPAM pismo z banku z elektronicznymi podpisami, pieczątkami itd, które informuje, że bank ten pośredniczy w tej sprzedaży, pieniądze od kupującego są ściągnięte z jego konta i jeśli przeskanuje bankowi potwierdzenie nadania ipada - on wysyła pieniądze wprost na moje konto. Kilka chwil później znalazłem post na forum bankowym gdzie ktoś opisuje IDENTYCZNĄ sytuacje z przed 2 dni. Tez sprzedawał ipada, maile słowo w słowo te same. UWAGA! TO ŚCIEMA! BANK UK NIE POŚREDNICZY W TAKICH SPRZEDAŻACH!!! Wysyłasz ipada i koniec... echo... Facet to BARNEY GABIELLA! Mi się udało ale innym pewnie nie... P.S. Policja nie zrobi nic ponieważ nie straciłem ani grosza... (Znali juz ten proceder)

#2 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 16 czerwca 2011 - 13:07

Jak nie ma kasy, to sie nie wysyła sprzętu.

#3 nips

nips
  • 329 postów
  • SkądPabianice

Napisano 16 czerwca 2011 - 13:47

"Oszuści nigeryjscy" na allegro.pl - Prawo.klecor.pl - prawo nowych technologii

Też tak miałem :) Tylko chcieli do afryki, wrzuciłem pierwsze dwa zdania z maila w google i już było wszystko jasne.

Zgłoś do allegro. Zawsze warto.

PS. Jeszcze to: http://pl.wikipedia....ryjski_szwindel

#4 Jax

Jax
  • 462 postów
  • SkądDolina Muminków

Napisano 16 czerwca 2011 - 14:05

Było, stary sposób, ja zawsze jak coś drogiego sprzedaje to masa gości z całego świata czekała na ten właśnie model.

#5 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 16 czerwca 2011 - 14:13

Ja bym mu nasrał do pudełka i wysłał. Wiem szkoda pudełka ale jaka satysfakcja :)

#6 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 czerwca 2011 - 15:07

Ja bym mu nasrał do pudełka i wysłał. Wiem szkoda pudełka ale jaka satysfakcja :)

Dobre, zajefajny pomysł.

#7 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 16 czerwca 2011 - 15:10

Autentycznie. No i jak macie np. do zezłomowania stary kineskopowy monitor to też do paki, dopisać że ok, bank "monitoruje" przesyłkę ale chcecie przynajmniej kasę na pokrycie kosztów wysyłki na konto... i poszło:D (wiem, wiem. Takiej kasy nie przeleją bo zdradzają dane)

#8 iAjAj

iAjAj
  • 507 postów

Napisano 16 czerwca 2011 - 17:10

Kiedys byla taka dobra akcja z laptopem, mozliwe ze nawet macbookiem, o nawet ja znalazlem:) histria troche dluga, ale warta przeczytania:

LINK

#9 yorick77

yorick77
  • 293 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 czerwca 2011 - 17:34

Kiedy sprzedawałem Nikona to znalazł się misjonarz, oczywiście z Nigerii. ;-)

#10 k344

k344
  • 61 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 czerwca 2011 - 18:05

He he :) no, ja miałem podobną sytuację z 5 lat temu jak wystawiałem telefon do sprzedania, tylko to była córka ambasadora Nigerii pisząca łamaną angielszczyzną. Z ciekawości zadzwoniłem do DHL zapytać jaki będzie koszt ubezpieczonej przesyłki do Bambo i wyszło że równowartość telefonu wiec stwierdziłem że jeb... taki biznes na bank wał... i po jakimś czasie znalazłem w sieci notkę gdzie typ opisał jak go wyrolowali :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych