Witam! Chce tylko przestrzec - wystawiłem na allegro ipada. Odezwał się mailowo gość z UK, który napisał ze ten ipad to własnie to czego szuka itd... Zaproponował przelew na konto w funtach - myślę sobie "jeśli przeleje to czemu nie?"
Przeliczyłem koszty ipada + wysyłka do UK i kwotę wysłałem mu w mailu. Następnego dnia dostałem informacje, ze pieniądze zostały przelane i mam czekać na "annex???". Po 2 dniach na moim koncie żadna kwota nie pojawiła się wiec sprawdziłem maila a tam w folderze SPAM pismo z banku z elektronicznymi podpisami, pieczątkami itd, które informuje, że bank ten pośredniczy w tej sprzedaży, pieniądze od kupującego są ściągnięte z jego konta i jeśli przeskanuje bankowi potwierdzenie nadania ipada - on wysyła pieniądze wprost na moje konto. Kilka chwil później znalazłem post na forum bankowym gdzie ktoś opisuje IDENTYCZNĄ sytuacje z przed 2 dni. Tez sprzedawał ipada, maile słowo w słowo te same. UWAGA! TO ŚCIEMA! BANK UK NIE POŚREDNICZY W TAKICH SPRZEDAŻACH!!! Wysyłasz ipada i koniec... echo...
Facet to BARNEY GABIELLA!
Mi się udało ale innym pewnie nie...
P.S. Policja nie zrobi nic ponieważ nie straciłem ani grosza... (Znali juz ten proceder)

Międzynarodowe oszustwa przez Allegro! UWAGA!
Rozpoczęty przez
arpus
, 16 cze 2011 13:04
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 czerwca 2011 - 13:04
Napisano 16 czerwca 2011 - 13:07
Jak nie ma kasy, to sie nie wysyła sprzętu.
Napisano 16 czerwca 2011 - 13:47
"Oszuści nigeryjscy" na allegro.pl - Prawo.klecor.pl - prawo nowych technologii
Też tak miałem
Tylko chcieli do afryki, wrzuciłem pierwsze dwa zdania z maila w google i już było wszystko jasne.
Zgłoś do allegro. Zawsze warto.
PS. Jeszcze to: http://pl.wikipedia....ryjski_szwindel
Też tak miałem

Zgłoś do allegro. Zawsze warto.
PS. Jeszcze to: http://pl.wikipedia....ryjski_szwindel
Napisano 16 czerwca 2011 - 14:05
Było, stary sposób, ja zawsze jak coś drogiego sprzedaje to masa gości z całego świata czekała na ten właśnie model.
Napisano 16 czerwca 2011 - 14:13
Ja bym mu nasrał do pudełka i wysłał. Wiem szkoda pudełka ale jaka satysfakcja

Napisano 16 czerwca 2011 - 15:07
Ja bym mu nasrał do pudełka i wysłał. Wiem szkoda pudełka ale jaka satysfakcja
Dobre, zajefajny pomysł.
Napisano 16 czerwca 2011 - 15:10
Autentycznie. No i jak macie np. do zezłomowania stary kineskopowy monitor to też do paki, dopisać że ok, bank "monitoruje" przesyłkę ale chcecie przynajmniej kasę na pokrycie kosztów wysyłki na konto... i poszło:D (wiem, wiem. Takiej kasy nie przeleją bo zdradzają dane)
Napisano 16 czerwca 2011 - 17:34
Kiedy sprzedawałem Nikona to znalazł się misjonarz, oczywiście z Nigerii. ;-)
Napisano 16 czerwca 2011 - 18:05
He he
no, ja miałem podobną sytuację z 5 lat temu jak wystawiałem telefon do sprzedania, tylko to była córka ambasadora Nigerii pisząca łamaną angielszczyzną. Z ciekawości zadzwoniłem do DHL zapytać jaki będzie koszt ubezpieczonej przesyłki do Bambo i wyszło że równowartość telefonu wiec stwierdziłem że jeb... taki biznes na bank wał... i po jakimś czasie znalazłem w sieci notkę gdzie typ opisał jak go wyrolowali

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych