Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Plus po włączeniu 3G i EDGE natychmiast gubi zasięg

• Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 adamch

adamch
  • 497 posts

Posted 15 June 2011 - 13:02

Witam,
rozpoczynam nowy temat, w naiwązaniu do poprzedniego: http://myapple.pl/ip...on-z-plusa.html , pokrótce:

-mam nowego iPhone'a 4 z Plusa, soft 4.3.3, fabrycznie bez simlocka, używany w Plusie, bez jailbreaka, korzystam z telefonu w centrum dużego miasta

Telefon gubi zasięg, czasem na kilka godzin (w tym samym czasie karta w nokii działa), zrywa rozmowy, pokazuje tylko kilka kresek zasięgu. U mojego kumpla (ta sama taryfa w Plusie, dokladnie taki sam telefon i ta sama specyfikacja, też bez JB) jest dokładnie to samo.
Jeśli wyłączy się 3G i EDGE - problem znika, zasięg na full, nie zrywa rozmów, wszystko jest idealnie.
Po właczeniu czy to 3G, czy EDGE'a, problem wraca, czasem momentalnie po włączeniu przełącznika 3G.

Pytanie: O CO CHODZI ?

Oba telefony nowiutkie z salonu, najnowszy soft, bez JB, bez simlocka fabrycznie, na obu kartach wykupiony nielimitowany dostęp do internetu. Czasami jak nie gubi zasięgu, to idzie poużywać tego 3G (działa), ale za chwile gubi zasięg i zrywa każde połączenie telefoniczne.
Czego to wina? Karty? Operatora? Uszkodzony iPhone (to już by były 3 z taką wadą, to niemożliwe)? Soft 4.3.3?
Co może pomóc? Może zrobienie JB i jakaś wtyczka z Cydii?

Bardzo proszę o pomoc!

#2 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 15 June 2011 - 13:12

Rozumiem, że kartę wymieniałeś na nową? Mam dwa iPhony 3gs w plusie i jedną 4 na sofcie 4.3.3 (telefon służbowy) i w żadnym z nich nie występują opisane przez Ciebie objawy. W obu telefonach wyłączam 3g i jestem tylko na edge, a 3g włączam jak potrzebuje. Zdarzało mi się kilka razy rozmawiać czy włączonym 3g i nie było żadnego przerywania rozmowy. Mam internet bez ograniczeń. Jeśli nie wymieniałeś karty microsim jeszcze to może warto rozważyć tę opcje.

#3 adamch

adamch
  • 497 posts

Posted 15 June 2011 - 13:19

Nie robiłem tego z braku czasu. Ale karta była nowa od Plusa, niewycinana. Poza tym mój kolega także dostał od nich nową, niewycinaną, i objawy ma identyczne. Czy to możliwe, żeby obie (i to nowe) karty były wadliwe? Równie dobrze mozliwe jest, że wymieniliby nam na tak samo wadliwe. Jako ze mam nielimitowany 3G to chce miec je wlaczone cały czas. Czy on wtedy prowadzi rozmowe przez 3G? I to moze byc problemem?

#4 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 15 June 2011 - 13:27

Jak prowadzisz rozmowe to cały czas ikonka 3g jest widoczna na ekranie, inaczej jest z edge jak Ty dzwonisz lub dzwoni ktoś do Ciebie to edge znika i włącza się dopiero po rozmowie. (litera E znika z ekranu telefonu) Nie wiem co jest przyczyną u Ciebie u mnie dosłownie przed chwila rozmowa telefoniczna przy włączonym 3g (wcześniej przed rozmowa sprawdzałam maila) trwająca 10 minut przebiegła zupełnie bez problemu. Dlatego sprawdziłabym z nową kartą. Aby upewnić się że to wina Plusa a nie telelfonu, proponuje kupić starter Orange (telelfon jest bez simlocka zatem kłopotów nie będzie) i zobaczyć jak zachowuje się telefon podczas korzystania z 3g i czy przerywa Ci rozmowy oraz ogólnie jak wygląda kwestia zasięgu). Jeżeli na karcie Orange będzie ok, winy należy upatrywać po stronie operatora.

#5 adamch

adamch
  • 497 posts

Posted 15 June 2011 - 13:37

Dzieki za propozycje, wlasnie pare minut temu wpadlem na ten pomysł z Orange ;). Jeszcze takie pytanie: a może mieć jakis zwiazek to, że Plus nie jest oficjalnym operatorem iPhone'a? APN trzeba bylo wszak wpisac recznie (ale wpisalem poprawnie, bo jak nie gubi zasiegu, to dziala). Albo jakies przekierowania maja wpływ? Poczta glosowa, może na karcie jest aktywowana jakas usluga 2 polaczen na raz, ktorych iPhone nie przyjmuje? Ten slynny komunikat "Przekazywanie polaczen aktywne"?

#6 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 15 June 2011 - 13:49

Nie korzystam z poczty głosowej i mam wyłączoną z poziomu systemu (nie tylko za pomocą wysłania sms) usługę kto dzowni. Co do APN to mam je jedynie wpisane dla wiadomości mms i dla hotspota, apn dla internetu mam pusty i wszystko jak wspomniałam chodzi aż miło. Przekierowanie połączeń wyłączone. Nie mam również komunikatu przekazywanie połączeń aktywne.

#7 avalon18

avalon18
  • 249 posts

Posted 15 June 2011 - 14:10

Dzieki za propozycje, wlasnie pare minut temu wpadlem na ten pomysł z Orange ;).

Jeszcze takie pytanie: a może mieć jakis zwiazek to, że Plus nie jest oficjalnym operatorem iPhone'a? APN trzeba bylo wszak wpisac recznie (ale wpisalem poprawnie, bo jak nie gubi zasiegu, to dziala). Albo jakies przekierowania maja wpływ? Poczta glosowa, może na karcie jest aktywowana jakas usluga 2 polaczen na raz, ktorych iPhone nie przyjmuje? Ten slynny komunikat "Przekazywanie polaczen aktywne"?

Czyli rozumiem że nie wyskakuje ci wogóle komunikat podany wyżej ?

Ogólnie też mam Karte Plusa, z tym że korzystam jeszcze z Gavey Sim Card więc jest ona przycięta.
Nie zauważyłem u ciebie żadnego problemu który opisujesz.
3G działa nawet, jeśli masz jedną kreske zasięgu ;)
Bardziej myśle ze to jakiś problem z konfiguracją, bo twierdzisz że to tylko edge i 3g.

#8 adamch

adamch
  • 497 posts

Posted 15 June 2011 - 15:18

Ale konfiguracją czego? Telefon nowiutki z salonu, wsadzona karta Plusa (oryginalna, bez żadnej nakładki) i co chwila gubi zasięg, jeśli jest wlaczony 3G i EDGE.

---------- Wpis dodano o 16:18 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:12 ----------

w/w problem występuje w dodatku 2x, kumpel ma tak samo nówke z salonu 4.3.3 bez JB i oryginalną karte i dokladnie te same objawy.
Wpisalismy:
ANP: internet
uzytkownik: puste
haslo: puste
I tyle. Co moze byc zle? Jak nie gubi zasiegu, to internet przez 3G dziala, ale zasieg co chwila znika.

#9 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 15 June 2011 - 19:20

Słuchaj ja nie mam niczego wpisane w zakładce apn, mam tylko wpisane ustawienia dla mms. Spróbuj nie wpisywać niczego w apn ja mam puste i internet chodzi. Ciebie nie interesują żadne nakladki bo masz telefon bez simlocka.

#10 OjciecModerator

OjciecModerator
  • 93 posts
  • Skądz przeciwnej.

Posted 15 June 2011 - 21:21

Miałem podobny problem ostatnio kilka dni temu. W centrum miasta gubił zasięg i nie można było dzwonić. (błąd sieci) Po wyłączeniu 3G zasięg wracał na maxa. Co było przyczyną? Nie mam pojęcia, trwało to półtora dnia taka sytuacja zdarzyła się już raz wcześniej około miesiąca temu. Jak na razie ok.

#11 adamch

adamch
  • 497 posts

Posted 15 June 2011 - 22:22

Niestety, tragedia - teraz nawet jak ma wyłączony 3G i EDGE to nie działa, nie ma po prostu zasięgu, restart nie pomaga! Po przełożeniu do nokii wszystko jest ok, z powrotem do iPhone'a - nie działa. Ludzie, o co chodzi?

---------- Wpis dodano o 23:22 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:01 ----------

W necie mówią, że dla Plusa trzeba w APN wpisać "Internet".
Kolega mówi, że ma puste.
Na stronie Plusa mówią, by wpisać "plus".
To jak to w końcu jest?

#12 tomit

tomit
  • 140 posts
  • SkądCzęstochowa / Kraków

Posted 15 June 2011 - 23:44

Próbuj wszystkich możliwości i sam zobacz efekty. A jak z innymi operatorami? Próbowałeś już wkładać orange, play albo T ?

#13 pejot

pejot
  • 312 posts

Posted 16 June 2011 - 07:03

Moze to smieszne, ale... moze "zle" trzymasz iPhone'a? ;) Czy zasieg traci gdy masz go w reku czy nawet jesli lezy na stole?

#14 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 16 June 2011 - 07:53

Niestety, tragedia - teraz nawet jak ma wyłączony 3G i EDGE to nie działa, nie ma po prostu zasięgu, restart nie pomaga! Po przełożeniu do nokii wszystko jest ok, z powrotem do iPhone'a - nie działa. Ludzie, o co chodzi?

---------- Wpis dodano o 23:22 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:01 ----------

W necie mówią, że dla Plusa trzeba w APN wpisać "Internet".
Kolega mówi, że ma puste.
Na stronie Plusa mówią, by wpisać "plus".
To jak to w końcu jest?

Ja ma 4 i na 3gs w polu sieć komórkowa danych/dane sieci komórkowej mam puste, wypełnione mam tylko mms i modem interentowy. W obu telefonach tak jest i nie mam takich problemów jak Ty. Spróbuj zostawić te pola puste nie wpisuj niczego wyłącz i włącz telelfon i zobaczysz jak będzie się zachowywał.

#15 adamch

adamch
  • 497 posts

Posted 16 June 2011 - 08:09

Moze to smieszne, ale... moze "zle" trzymasz iPhone'a? ;)
Czy zasieg traci gdy masz go w reku czy nawet jesli lezy na stole?

Nie żartuj proszę. Poza tym pisałem, że traci zasięg nieraz na kilka godzin, restart nie pomaga.

Nie wsadzałem do niego innej karty, natomiast wsadziłem kartę z iPhone'a do iPada 3G i internet działa tam jak marzenie, więc to coś w iPhonie siedzi, karta jest OK. Spróbuje w wolnej chwili ze zmianą ustawień sieciowych, wyzerować itd.

#16 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 16 June 2011 - 08:14

BTW. nie wpisujesz w apn "plus" tak jak napisałeś w swoim wcześniejszym poście tylko internet jeśli już. Zostaw ten apn pusty nie wpisuj nic wyłącz i włącz telefon, albo jak napisałeś wyzeruj ustawienia sieciowe zrestartuj telefon. Zobacz jak to będzie chodziło.

Info ze strony plusaKonfiguracja manualna dla tego modelu:

1. Menu - Ustawienia - Ogólne - Sieć - Edge. (lub Dane przez sieć komórkową w nowszych wersjach opgrogramowania)
2. APN: internet, Username pozostawiamy puste, Password pozostawiamy puste.
3. Naciskamy trzykrotnie Back.

Ja nie mam wpisane nic i też chodzi jak marzenie.

#17 adamch

adamch
  • 497 posts

Posted 16 June 2011 - 08:43

Napisalem ze mam "internet", i wiem ze to co wlasnie napisales jest na stronie Plusa, ale wejdź sobie tutaj: Konfiguruj telefon i kliknij w "Jeżeli nie znalazłeś swojego telefonu Android na liście poniżej lub posiadasz terminal iPhone/iPad 3G i chcesz korzystać z dostępu do Internetu oraz serwisów Wap i Video kliknij tutaj", wybierz Ustawienia iPhone > i tam każą wpisać w APN "plus". Podobnie dla iPada. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam.

#18 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 16 June 2011 - 09:05

Zarówno po wpisaniu internet jak i bez tego wszystko działa u mnie w porządku. Proponuje darować sobie wpisywanie plus, wyzerować ustawienia sieciowe i zobaczyć czy działa.

#19 adamch

adamch
  • 497 posts

Posted 14 July 2011 - 23:06

Odkopuję mój temat. Ze wzgledu na chorobe nie moglem sie zajac tematem, teraz powracam do sprawy. iPhone robił kompletne jaja - po pierwsze, skrajny przypadek "uchwytu śmierci" (death grip) - momentalnie po chwyceniu go lewą ręką (tak, by dotykala 3 anten) gubi zasięg, ja nie zartuje ani nie przekolorowuje, testowałem to kilka godzin, na roznych kartach, w roznych miejscach, restartujac telefon kilka razy, zerujac ustawienia sieciowe. Gdy tylko chwycilem w lewą reke - gubil zasieg i koniec. W bumperze - wszystko ok. Z tym, że w ramach bonusu raz na jakis czas telefon pokazuje "brak sieci" nawet gdy lezy sobie spokojnie. Testowalem 3 rozne karty microSIM róznych sieci. Pojawił się też kolejny problem: któregoś razu po restarcie telefon pokazał mi... Slide for Emergency! Kilka restartów rozwiązało problem. Teraz zrobiłem restore, wszystko na czysto bez kopii, aktywacja oryginalną (niewycinaną) kartą microSIM z Ery. I co? Uchwyt smierci działa, po paru godzinach lezenia telefon pokazuje "brak sieci", i uwaga - po którymś restarcie znowu "Slide for Emergency", ale teraz już w pętli, nie szło z tego wyjść. Musialem zrobic kolejny restore, teraz już nawet nie chce się aktywować, bo pokazuje że nie ma karty! Mam to w d***, oddaje po raz drugi operatorowi na gwarancję. To mój drugi oryginalny, nowy z salonu, bez jailbreaka, aktywowany oryginalną kartą iPhone 4, który ma wadę fabryczną powodującą, że - tak po prostu - nie idzie z niego dzwonić. Zapewne wymienią mi go na gwarancji i dostanę wkrótce mój 3. z rzędu egzemplarz. Czy tym razem będzie działający? Czy mam przeczekać do września na iPhone 5? Paranoja....

#20 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 14 July 2011 - 23:15

Wszystkiemu może być winny iOS w wersji 4.3.3. Czasami dzieją się na nim cuda totalne.

WiFi and 3G Issues on iOS Devices after 4.3.3 Update? You’re Not Alone

#21 adamch

adamch
  • 497 posts

Posted 15 July 2011 - 14:58

Proszę, ktoś kiedykolwiek widział takie jajca?

Dołączona grafika

iPhone świeżo po odtworzeniu w iTunes z softem 4.3.3, aktywowany oryginalną karta SIM z Ery, fabrycznie bez simlocka, nawet nie ma ustawionych opcji (ani nie wybralem przywrócenia z kopii, ani ustawienia jako nowy). Śmiech na sali.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users