Plus po włączeniu 3G i EDGE natychmiast gubi zasięg
Posted 15 June 2011 - 13:02
rozpoczynam nowy temat, w naiwązaniu do poprzedniego: http://myapple.pl/ip...on-z-plusa.html , pokrótce:
-mam nowego iPhone'a 4 z Plusa, soft 4.3.3, fabrycznie bez simlocka, używany w Plusie, bez jailbreaka, korzystam z telefonu w centrum dużego miasta
Telefon gubi zasięg, czasem na kilka godzin (w tym samym czasie karta w nokii działa), zrywa rozmowy, pokazuje tylko kilka kresek zasięgu. U mojego kumpla (ta sama taryfa w Plusie, dokladnie taki sam telefon i ta sama specyfikacja, też bez JB) jest dokładnie to samo.
Jeśli wyłączy się 3G i EDGE - problem znika, zasięg na full, nie zrywa rozmów, wszystko jest idealnie.
Po właczeniu czy to 3G, czy EDGE'a, problem wraca, czasem momentalnie po włączeniu przełącznika 3G.
Pytanie: O CO CHODZI ?
Oba telefony nowiutkie z salonu, najnowszy soft, bez JB, bez simlocka fabrycznie, na obu kartach wykupiony nielimitowany dostęp do internetu. Czasami jak nie gubi zasięgu, to idzie poużywać tego 3G (działa), ale za chwile gubi zasięg i zrywa każde połączenie telefoniczne.
Czego to wina? Karty? Operatora? Uszkodzony iPhone (to już by były 3 z taką wadą, to niemożliwe)? Soft 4.3.3?
Co może pomóc? Może zrobienie JB i jakaś wtyczka z Cydii?
Bardzo proszę o pomoc!
Posted 15 June 2011 - 13:12
Posted 15 June 2011 - 13:19
Posted 15 June 2011 - 13:27
Posted 15 June 2011 - 13:37

Posted 15 June 2011 - 13:49
Posted 15 June 2011 - 14:10
Dzieki za propozycje, wlasnie pare minut temu wpadlem na ten pomysł z Orange
.
Jeszcze takie pytanie: a może mieć jakis zwiazek to, że Plus nie jest oficjalnym operatorem iPhone'a? APN trzeba bylo wszak wpisac recznie (ale wpisalem poprawnie, bo jak nie gubi zasiegu, to dziala). Albo jakies przekierowania maja wpływ? Poczta glosowa, może na karcie jest aktywowana jakas usluga 2 polaczen na raz, ktorych iPhone nie przyjmuje? Ten slynny komunikat "Przekazywanie polaczen aktywne"?
Czyli rozumiem że nie wyskakuje ci wogóle komunikat podany wyżej ?
Ogólnie też mam Karte Plusa, z tym że korzystam jeszcze z Gavey Sim Card więc jest ona przycięta.
Nie zauważyłem u ciebie żadnego problemu który opisujesz.
3G działa nawet, jeśli masz jedną kreske zasięgu

Bardziej myśle ze to jakiś problem z konfiguracją, bo twierdzisz że to tylko edge i 3g.
Posted 15 June 2011 - 15:18
---------- Wpis dodano o 16:18 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:12 ----------
w/w problem występuje w dodatku 2x, kumpel ma tak samo nówke z salonu 4.3.3 bez JB i oryginalną karte i dokladnie te same objawy.
Wpisalismy:
ANP: internet
uzytkownik: puste
haslo: puste
I tyle. Co moze byc zle? Jak nie gubi zasiegu, to internet przez 3G dziala, ale zasieg co chwila znika.
Posted 15 June 2011 - 19:20
Posted 15 June 2011 - 21:21
Posted 15 June 2011 - 22:22
---------- Wpis dodano o 23:22 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:01 ----------
W necie mówią, że dla Plusa trzeba w APN wpisać "Internet".
Kolega mówi, że ma puste.
Na stronie Plusa mówią, by wpisać "plus".
To jak to w końcu jest?
Posted 15 June 2011 - 23:44
Posted 16 June 2011 - 07:03

Posted 16 June 2011 - 07:53
Niestety, tragedia - teraz nawet jak ma wyłączony 3G i EDGE to nie działa, nie ma po prostu zasięgu, restart nie pomaga! Po przełożeniu do nokii wszystko jest ok, z powrotem do iPhone'a - nie działa. Ludzie, o co chodzi?
---------- Wpis dodano o 23:22 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:01 ----------
W necie mówią, że dla Plusa trzeba w APN wpisać "Internet".
Kolega mówi, że ma puste.
Na stronie Plusa mówią, by wpisać "plus".
To jak to w końcu jest?
Ja ma 4 i na 3gs w polu sieć komórkowa danych/dane sieci komórkowej mam puste, wypełnione mam tylko mms i modem interentowy. W obu telefonach tak jest i nie mam takich problemów jak Ty. Spróbuj zostawić te pola puste nie wpisuj niczego wyłącz i włącz telelfon i zobaczysz jak będzie się zachowywał.
Posted 16 June 2011 - 08:09
Moze to smieszne, ale... moze "zle" trzymasz iPhone'a?
Czy zasieg traci gdy masz go w reku czy nawet jesli lezy na stole?
Nie żartuj proszę. Poza tym pisałem, że traci zasięg nieraz na kilka godzin, restart nie pomaga.
Nie wsadzałem do niego innej karty, natomiast wsadziłem kartę z iPhone'a do iPada 3G i internet działa tam jak marzenie, więc to coś w iPhonie siedzi, karta jest OK. Spróbuje w wolnej chwili ze zmianą ustawień sieciowych, wyzerować itd.
Posted 16 June 2011 - 08:14
Info ze strony plusaKonfiguracja manualna dla tego modelu:
1. Menu - Ustawienia - Ogólne - Sieć - Edge. (lub Dane przez sieć komórkową w nowszych wersjach opgrogramowania)
2. APN: internet, Username pozostawiamy puste, Password pozostawiamy puste.
3. Naciskamy trzykrotnie Back.
Ja nie mam wpisane nic i też chodzi jak marzenie.
Posted 16 June 2011 - 08:43
Posted 16 June 2011 - 09:05
Posted 14 July 2011 - 23:06
Posted 14 July 2011 - 23:15
WiFi and 3G Issues on iOS Devices after 4.3.3 Update? You’re Not Alone
Posted 15 July 2011 - 14:58
iPhone świeżo po odtworzeniu w iTunes z softem 4.3.3, aktywowany oryginalną karta SIM z Ery, fabrycznie bez simlocka, nawet nie ma ustawionych opcji (ani nie wybralem przywrócenia z kopii, ani ustawienia jako nowy). Śmiech na sali.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users