Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Photoshop vs Photoshop Elements

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 daro16

daro16
  • 169 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 15 czerwca 2011 - 06:05

Jaka jest różnica w tych dwóch programach? Jaka jest różnica w użytkowaniu tych programów? Czy można używać tego drugiego do nauki podstaw używania tego pierwszego?

#2 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 15 czerwca 2011 - 07:22

Na część pierwszą śmiało można odpowiedzieć ogromna. Na pytanie drugie, krótko, że nie. Elements bliżej do Lightroom czy też rozbudowanego Adobe Bridge niż do Photoshopa. A różnice? Kolosalane. W przypadku Adobe Elements można łatwo wyznaczć granice co w nim można zrobić a czego nie. W przypadku Photoshopa w zasadzie granic nie ma. Ale wszystko to tylko kwestia oczekiwan. Jeżeli miałby służyć do korekcji zdjęć to jasne Elements do tego jest stworzony, łatwo szybko i bezproblemowo. Ale i tak nauka Elements nie bardzo sie przyda podczas nauki Photoshopa.

#3 Komel

Komel
  • 1 410 postów
  • SkądTarnów

Napisano 15 czerwca 2011 - 17:45

Jak wyżej. Photoshop to Magia bez ograniczeń.

#4 daro16

daro16
  • 169 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 15 czerwca 2011 - 17:50

W takim razie jaki jest sposób żeby nauczyć się PS'a nie wydając na to za dużo pieniędzy? Przecież w ciągu 30 dni triala wiele się nie nauczę, piracić też nie chcę.

#5 Komel

Komel
  • 1 410 postów
  • SkądTarnów

Napisano 15 czerwca 2011 - 17:56

W takim razie jaki jest sposób żeby nauczyć się PS'a nie wydając na to za dużo pieniędzy? Przecież w ciągu 30 dni triala wiele się nie nauczę, piracić też nie chcę.

hm.. ja wszedłem w ps'a przez YouTube i książki (empik , ebooki) i inne tam :)

#6 caldoran

caldoran
  • 112 postów

Napisano 16 czerwca 2011 - 09:22

Ponadto wersja Photoshop Student&Teacher CS5 za 900zł.. Nie wydasz dużo, a masz pełną, dożywotnią licencję na ten program, w dodatku możesz go wykorzystywać komercyjnie. Istnieją też pakiety z innymi programami, począwszy od Design Standard CS5/5.5 za 1100 gdzie masz jeszcze Illustratora CS5 i InDesigna, przez Design/Web/Production Premium CS5/5.5 za ok. 1600. To są już dość mocno rozbudowane pakiety programów. Najbardziej wszechstronną jest Master Collection, ale to wydatek rzędu 2,5 tys. zł, jednak zawiera praktycznie wszystko, czego potrzeba. Zwróć też uwagę, że obecnie wersja CS5 jest nieco tańsza, a dostajesz darmowy upgrade do CS5.5. Wybierz sobie któryś pakiet lub Photoshopa samego, kup to w wersji dla uczniów i nauczycieli (Student&Teacher) i poznawaj tajniki tworzenia w tych programach poprzez każde możliwe, i legalne, źródło. Zajrzyj sobie np. na stronę Adobe - Polska, czy na cortland.pl. A przede wszystkim zastanów się, czy chcesz korzystać z samego Photoshopa, czy może wzbogacisz pracę o inne kreatywne elementy z pozostałych aplikacji?

Pozdrawiam.

#7 daro16

daro16
  • 169 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 16 czerwca 2011 - 10:09

Czy żeby kupić Photoshop Student&Teacher trzeba być studentem, czy wystarczy być uczniem średniej szkoły (technikum informatyczne)? Myślę że Illustrator by się przydał, więc wziąłbym Design Standard pewnie, bo niewiele trzeba dopłacić. Web Design też byłby przydatny, ale taki wydatek to już dość dużo.

#8 caldoran

caldoran
  • 112 postów

Napisano 16 czerwca 2011 - 10:53

Z tego co wiem, możesz być uczniem szkoły średniej. Sprawdź na stronie Adobe w FAQ dotyczącym wersji S&T (po polsku dla uczniów i nauczycieli):) Oprogramowanie z rabatami edukacyjnymi, edukacyjne rabaty na oprogramowanie | Adobe Tutaj masz wszelkie niezbędne informacje:)

Pozdrawiam

#9 filip71

filip71
  • 168 postów
  • SkądWiśniowa Góra

Napisano 16 czerwca 2011 - 12:40

Z tego co wiem, możesz być uczniem szkoły średniej. Sprawdź na stronie Adobe w FAQ dotyczącym wersji S&T (po polsku dla uczniów i nauczycieli):) Oprogramowanie z rabatami edukacyjnymi, edukacyjne rabaty na oprogramowanie | Adobe Tutaj masz wszelkie niezbędne informacje:)

Uczniowie szkół podstawowych także mogą zakupić wersje dla uczniów i studentów - warunek: kazda szkoła musi mieć akredytację MEN.

#10 caldoran

caldoran
  • 112 postów

Napisano 16 czerwca 2011 - 14:04

Generalnie, Uczniowie i studenci(szkół podstawowych, gimnazjów i średnich; uczący się prywatnie oraz w domu), wykładowcy, nauczyciele oraz personel akredytowanych przez MEN szkół i uczelni ma prawo do zakupu oprogramowania w obniżonej cenie. Jeśli Twoja szkoła (technikum informatyczne) jest publiczna lub prywatna z akredytacją MEN, wtedy spokojnie kupujesz, rejestrujesz, używasz:). Dożywotnio, nie musisz po ukończeniu szkoły robić żadnych aktualizacji do wersji komercyjnej bo Twoja już taka jest. Jedyne co, to nie możesz licencji zbywać nikomu, jest Twoja na wyłączność. Dowiedz się w swojej szkole o akredytacji:) Pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych