Komputer jak w podpisie, Snow Leo 10.6.7
Mam dość dziwny objaw przy wyszukiwaniu za pomocą Spotlight.
Przepraszam za przydługi wstęp, ale chciałbym, aby sytuacja była zrozumiała...
Jestem tłumaczem, mam mnóstwo plików tekstowych - dostaję artykuł do tłumaczenia mailem, zapisuję go, tłumaczę, odsyłam. Zasada umówiona z zamawiającym teksty jest taka, że odesłany plik ma się nazywać _tak_samo_, jak przysłany oryginał. Czyli dostaje plik o nazwie XYZ, zapisuję go w katalogu A, potem tłumaczę, tłumaczenie zapisuję pod tą samą nazwą w katalogu B - a potem odsyłam.
Tak więc po takiej operacji na moim dysku są TRZY pliki o takiej samej nazwie: plik XYZ w katalogu ...Library/Mail Downloads, plik XYZ w katalogu A (zapisany oryginał) i plik XYZ w katalogu B (tłumaczenie).
I teraz problem / dziwny objaw:
Kiedy wrzucę w Spotlight hasło XYZ, to wyszukiwarka pokazuje mi _tylko_ plik XYZ w katalogu ...Library/Mail Downolads- natomiast nie pokazuje plików w katalogach A i B (oba te katalogi są oczywiście w "Dokumentach".
Dlaczego tak się dzieje? Co może być przyczyną, że Spotlight "nie widzi" plików o ewidentnie takiej samej nazwie?
Dodam jeszcze: mam kopię wszystkich dokumentów i zdjęć na zewnętrznym dysku na biurku. Jeśłi ten dysk jest podłączony, to Spotlight bez problemów pokazuje te pliki (tak oryginał, jak tłumaczenie) na tym zewnętrznym dysku - natomiast nie w katalogach A i B na własny dysku komputera.
Ki czort?

Spotlight - wyszukiwanie nie pokazuje wszystkich wyników
Rozpoczęty przez
janhalb
, 14 cze 2011 08:24
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 14 czerwca 2011 - 08:24
Napisano 15 czerwca 2011 - 00:29
Może masz exclude na miejsce, gdzie trzymasz?
Napisano 15 czerwca 2011 - 06:37
Nie mam. Na razie "kazałem" Spotlightowi na nowo indeksować cały dysk (według instrukcji: Spotlight: ponowne indeksowanie katalogów lub woluminów) - zajęło mu to godzinę, ale pomogło: znajduje wszystko wszędzie. Zobaczymy, czy już na dobre.
Po analizie doszedłem, że problem zaczął się od chwili kiedy zrobiłem upgrade na Snow Leo...
Dzięki!
Po analizie doszedłem, że problem zaczął się od chwili kiedy zrobiłem upgrade na Snow Leo...
Dzięki!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych