Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dziwny problem z połączeniem w UPC

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 12 czerwca 2011 - 23:20

Hej, Zacznę od tego, że problem jest dla mnie strasznie dziwny i nie wiem do końca o co tak naprawdę chodzi (nie jestem w tej materii ekspertem, stąd moja wypowiedź może być nieco bełkotliwa). Ale może po kolei. Miałem internet 25 Mb/s w UPC, ale w piątek przeszedłem na fiber 50 Mb/s. Przyszedł instalator i wymienił modem. Z scientific atlanta na CISCO (z wbudowanym routerem bezprzewodowym). Podobno do takiej prędkości jest on wymagany. Ja z kolei miałem zawsze do modemu podłączoną Time Capsule. Instalator mówi, że wszystko będzie po staremu. Po podłączeniu nowego modemu do kapsuły zaczęła migotać pomarańczowa lampka. Koleś mówi, że internet na macu jest, a że lampka się świeci to nic istotnego. Wszedłem zatem do airport managera i tam komunikat: rozwiąż problem. Manager się mnie spytał czy ma działać jako pomost, dystrybuować zakres IP czy może udostępniać publiczny adres IP. Instalator kazał mi kliknąć działaj jako pomost. Po tym lampka zmieniła kolor na zielony i myślałem, że wszystko jest OK. Ale nie jest... INTERNET OD ZMIANY MODEMU JEST STRASZNIE NIESTABILNY. Nie wiem właściwie jak to opisać. Powiedzmy, że otwieram nowe okno, wpisuję adres i strona ładuje się w miarę ok. Ale jak zaczynam z kolei otwierać linki w kartach czy nowych oknach połączenie pada. To samo tyczy się wszystkich innych działań (twitter, update aplikacji w itunes, etc.). Klikam więc odśwież i strona ładuje się do połowy i potem klęka. Albo ładuje ładue i nagle wyskakuje stroba, ale bez obrazków i zupełnie niesformatowana. Pierwszy raz coś takiego widzę. O co chodzi? Czy problem jest z kablami, imakiem, softem, modemem czy może połączeniem (router wifi w router wifi). Pytam Was bo chciałbym sobie zaoszczędzić gadki ze specem z infolinii UPC. Bardzo liczę na Waszą pomoc.

#2 netruner

netruner
  • 564 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 czerwca 2011 - 07:24

Coś mi się wydaje że bez tel do UPC się nie obejdzie. Ja bym na twoim miejscu sprawdził np. speedtest-em, sprawdził swoje dnsy może zmień je na opendns. Zresetuj wszystko. Ze strony UPC sprawdzą Ci zdalnie modem czy wszystko ok.

#3 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 czerwca 2011 - 07:44

a spróbuj jak działa internet na samym CISCO bez airporta

#4 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 13 czerwca 2011 - 09:45

Dzięki za odpowiedzi. A więc... Zrobiłem speedtestem i tam wszystko jest ok. 48 download i 4 upload. Próbowałem wszystko resetować, ale problem jak był tak jest nadal. A te DNSy to gdzie zmienić?

---------- Wpis dodano o 10:45 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:45 ----------

a spróbuj jak działa internet na samym CISCO bez airporta

To samo...

#5 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 13 czerwca 2011 - 09:52

To samo...

Podłącz komputer do modemu po kablu (rozumiem, że ma wejście na skrętkę, mimo obsługi WiFi) odłącz z prądu na minutę i znowu włącz, wtedy sprawdź, czy coś dało, jak nie - dzwoń do UPC.

#6 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 13 czerwca 2011 - 10:41

Podłącz komputer do modemu po kablu (rozumiem, że ma wejście na skrętkę, mimo obsługi WiFi) odłącz z prądu na minutę i znowu włącz, wtedy sprawdź, czy coś dało, jak nie - dzwoń do UPC.

Zrobiłem tak jak mówisz i już myślałem, że wszystko śmiga. Wszedłem na wp.pl i zacząłem otwierać nowe strony jako karty z cmd. Z 7 poszło jak burza, ale następne już nie:/ Znowu w pasku był spinner. Ładował ładował, ale nic się nie działo. Otworzyłem więc nowe okno i próbowałem wejść na wp.pl. Też nic... Co za bezsensowny problem...

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 13 czerwca 2011 - 10:44

Może limit otwartych socketów? Nie chodzi Ci w tle coś, co wali połączeniami? Jakieś p2p albo skype?

#8 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 13 czerwca 2011 - 10:51

Raczej nie. Na poprzednim łączu wszystko chodziło, że aż miło, a teraz... Od tamtego momentu nic nie zmieniałem. To wygląda tak jakby Safari szybko się "przepełniało" i nie chciało dalej ładować.

#9 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 13 czerwca 2011 - 10:59

a próbowałeś na innej przeglądarce oprócz Safari?

#10 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 13 czerwca 2011 - 11:02

a próbowałeś na innej przeglądarce oprócz Safari?

Tak. Na FF to samo:/

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 340 postów

Napisano 13 czerwca 2011 - 11:56

Ale limit połączeń jest właśnie zależny od operatora.

#12 Turbo

Turbo
  • 526 postów

Napisano 13 czerwca 2011 - 15:28

Mam ten sam problem od dobrego pół roku jak nie więcej. Nie jestem zielony w sprawach związanych z sieciami domowymi, ale te pieprzone problemy związane z internetem od UPC i ich popieprzonymi modemo-ruterami nie są do rozwiązania… Ja już sobie darowałem… Ustawiam kapsułe w tryb routera, ona sama się rozłącza z tego trybu, w UPC nikt nic nie wie. Porażką są te modemo-routery, jakby nie mogi dać samego modemu...

#13 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 13 czerwca 2011 - 17:31

Mam ten sam problem od dobrego pół roku jak nie więcej. Nie jestem zielony w sprawach związanych z sieciami domowymi, ale te pieprzone problemy związane z internetem od UPC i ich popieprzonymi modemo-ruterami nie są do rozwiązania…
Ja już sobie darowałem… Ustawiam kapsułe w tryb routera, ona sama się rozłącza z tego trybu, w UPC nikt nic nie wie.
Porażką są te modemo-routery, jakby nie mogi dać samego modemu...

Ale mnie zmartwiłeś tą wypowiedzią. Tak przecież nie może być. Net 50 a chodzi jak 10 i w dodatku jest mega niestabilny. Płacimy to wymagajmy. Masz dokładnie takie same objawy?

Dzisiaj dzwoniłem, opisałem problem. Na to Pan uprzejmie, że u niego sygnał jest ok i że przekaże ten problem dalej do techników, którzy mają się nim zająć do końca tygodnia. Pięknie...

---------- Wpis dodano o 18:16 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:14 ----------

Ale limit połączeń jest właśnie zależny od operatora.

No ale żeby nagle się to zmieniło? Przy lepszym (teoretycznie) łączu?

---------- Wpis dodano o 18:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:27 ----------

http://forum.mediasw...opic.php?t=5938

Widać nie my jedyni… Co za gówno… Jutro chyba dzwonię i rezygnuję.

#14 Turbo

Turbo
  • 526 postów

Napisano 15 czerwca 2011 - 14:45

Mój problem może nie jest identyczny, ale podobny. Głównym problemem jest to, że kapsuła nie chce w żaden sposób współpracować z urządzeniem Thomson TWG (modemo-router) od UPC. Urządzenie to generalnie działa w ten sposób, że wbudowany modem współpracuje z wbudowanym routerem i udostępnia sieć Wi-Fi w domu, ja chciałbym wyłączyć wbudowany router i podłączyć pod to zwnętrzny, czyli kapsułe. Nie ma szans… Co kilkam OFF w ustawieniach wbudowanego routera to po kilku godzinach są czary, wbudowany router samoczynnie się uaktywnia i rozłącza kapsułe to jednocześnie bardzo spowalnia cały internet w domu ponieważ wbudowany router nie obsługuje tych szybszych standardów prędkoścowych N… W skrócie brak słow… Czy u Ciebie jakieś nowości? Jesteś pewny, że Twoje urządzenie napewno współpracuje z kapsułą? Czy nie jest przypadkiem tylko do niego podłączone, może to jest właśnie przyczyną wolnego Wi-Fi tak jak u mnie...

#15 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 15 czerwca 2011 - 19:48

Mój problem może nie jest identyczny, ale podobny. Głównym problemem jest to, że kapsuła nie chce w żaden sposób współpracować z urządzeniem Thomson TWG (modemo-router) od UPC. Urządzenie to generalnie działa w ten sposób, że wbudowany modem współpracuje z wbudowanym routerem i udostępnia sieć Wi-Fi w domu, ja chciałbym wyłączyć wbudowany router i podłączyć pod to zwnętrzny, czyli kapsułe. Nie ma szans… Co kilkam OFF w ustawieniach wbudowanego routera to po kilku godzinach są czary, wbudowany router samoczynnie się uaktywnia i rozłącza kapsułe to jednocześnie bardzo spowalnia cały internet w domu ponieważ wbudowany router nie obsługuje tych szybszych standardów prędkoścowych N…

W skrócie brak słow… Czy u Ciebie jakieś nowości? Jesteś pewny, że Twoje urządzenie napewno współpracuje z kapsułą? Czy nie jest przypadkiem tylko do niego podłączone, może to jest właśnie przyczyną wolnego Wi-Fi tak jak u mnie...

Udało się! Dzisiaj zadzwoniłem drugi raz i dałem Pani do zrozumienia, że ten net jest do dupy i odstępuje od umowy. Ona mnie wtedy przełączyła na informatyka. Opisałem mu problem i dodałem, iż wątpię w to że jest on w stanie zdalnie rozwiązać ten problem. W tym momencie mówi do mnie: " Proszę sprawdzić teraz". Ja na to: " Słucham?" Wchodzę zatem do Safari i otwieram kilkanaście stron jako zakładki. ŚMIGA!!! Pytam się Pana jak on to zrobił? Powiedział, że wyłączył firewalla na modemie i tyle. Powiedział, że to musiało blokować.

Na Twoim miejscu domagałbym się nowego modemu. Ja mam Cisco i teraz jest OK. Wcześniej miałem Scientific Atlanta i też był ok. Ciekawe dlaczego Ty masz Thomsona... Od dawna masz neta w UPC? Jaką prędkość i czy zawsze miałeś ten szajski modem?

#16 zirk

zirk
  • 598 postów

Napisano 21 czerwca 2011 - 11:33

Ja mam taki modem i internet 25 z upc. Chodzi to słabo. na speedtescie pokazuje maksymalnie 15 (sporadycznie), przeważnie 10-12, up 1,5. Jak ściągam z rapid czy innych serwisów uploadujących to mam czasem 1,5 mb/s, ale przeważnie mniej. U rodziców na Neo 8 jest chyba lepiej. Załamka. NIestety nie znam się na sieciach za bardzo i nie wiem od czego zacząć i co mówić tym konsultantom z upc. Teoretycznie piszą w umowie, że prędkości nie gwarantują, aż tak słabo to chodzić moim zdaniem nie powinno...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych