Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zakup iMac'a z Cortlandu za pośrednictwem kuriera - czy to dobry pomysł ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 14:17

"Za chwilę" będę kupował iMac'a i zastanawiam się czy wybrać się osobiście do Wrocławia - tam mam najbliżej (100km) - i kupić osobiście czy mogę zaufać w zakup za pośrednictwem kuriera. Szkoda, że Cortland we Wrocku jest zamknięty w soboty, bo będę musiał wziąć w pracy urlop aby pojechać tam w tygodniu. Co jednak z kurierem ? Boję się, że zapłacę, a przesyłkę przywłaszczy sobie ktoś z obsługi firmy kurierskiej i później to ja będę miał problemy i będę musiał szukać winnego. Mam się czego obawiać czy też mogę mieć pewność, że dostanę przesyłkę ? A może ktoś coś słyszał o takich przywłaszczeniach jeśli chodzi o iMac'i ? Ja osobiście pracuję w firmie, gdzie wysyłamy umowy po klientach, te do nas wracają podpisane, a klienci skarżą się, że nawet kuriera na oczy nie widzieli (ta sama firma kurierska).

#2 www007

www007
  • 408 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 czerwca 2011 - 14:25

Przesyłka jest ubezpieczina, a duży plus to to, że możesz odesłać w ciagu 10 dni bez podania przyczyny (pomocne np. jeśli bedą bad pixele na matrycy).

#3 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 14:26

jak tak zakupiłem swojego MBP... przesyłka jest ubezpieczona i dodatkowo otwierana przy kurierze celem sprawdzenia czy matryca cała etc. także nie powinno być żadnych problemów jakie opisałeś...

#4 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 14:36

A kupowaliscie za pobraniem czy z przedpłatą? Przy kurierze mozna sprawdzic mechaniczne uszkodzenia matrycy, a jesli stwierdze bad pixele (rozumiem,ze juz nie przy kurierze),to moge odeslac? A nie jest tak,ze odeslac mozna sprzet,ktory nie byl uzywany (w tym włączany)? Ogolnie chodzi mi o to czy kurier bedzie bezpieczna opcja dostawy. Wiem,ze ewentualne reklamacje w sumie tez sie kurierem zalatwia,jednak ogrom spraw zawizanych z oszustwami ze strony kurierow, z ktorymi codziennie mam do czynienia budzi we mnie brak przekonania.

#5 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 14:51

Przesyłka jest ubezpieczina, a duży plus to to, że możesz odesłać w ciagu 10 dni bez podania przyczyny (pomocne np. jeśli bedą bad pixele na matrycy).

"jak tak zakupiłem swojego MBP... przesyłka jest ubezpieczona i dodatkowo otwierana przy kurierze celem sprawdzenia czy matryca"

Tu ci koledzy wszystko napisali,poco setny raz o to samo pytasz ?
Jeżeli chodzi o komputer wlaczany nie wlaczany,to chyba jasne ze musisz wlaczyc zeby zobaczyc czy wszystko jest ok ? 10 dni masz na zwrot mozesz go sobie wlaczac i wylaczac,kurier bedzie bardzo bezpieczną formą,wszystko jest ubezpieczone Cortland to nie sprzedawca z allegro ze dostaniesz ziemniaki bądź coś w ten deseń

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 14:52

Zamiast użerać się ewentualnie ze sprzedawcą i kurierem - lepiej zbadać organoleptycznie dany egzemplarz w sklepie przed jego zakupem i wybrzydzać na miejscu aż do skutku zamiast kupować kota w worku na odległość.

#7 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 15:10

"jak tak zakupiłem swojego MBP... przesyłka jest ubezpieczona i dodatkowo otwierana przy kurierze celem sprawdzenia czy matryca"

Tu ci koledzy wszystko napisali,poco setny raz o to samo pytasz ?
Jeżeli chodzi o komputer wlaczany nie wlaczany,to chyba jasne ze musisz wlaczyc zeby zobaczyc czy wszystko jest ok ? 10 dni masz na zwrot mozesz go sobie wlaczac i wylaczac,kurier bedzie bardzo bezpieczną formą,wszystko jest ubezpieczone Cortland to nie sprzedawca z allegro ze dostaniesz ziemniaki bądź coś w ten deseń

Twoja wypowiedz niczego nie wnosi do tematu, oprocz jadu,a zapyralem po raz drugi i nie o to samo.
Natomiast pytam po to, bo 5000zl to nie jest malo,dowiesz sie jak zaczniesz zarabiac tyle,ze bedziesz mogl pozwolic sobie na taki zakup.

Tym czasem jednak prosze abys swoja postawa nie potwierdzal twierdzenia,ze bezstresowe wychowanie nie bylo dobrym pomyslem.(tak,tutaj sugeruje,ze jeszcze jestes mlodym chlopcem i wielu rzeczy mozesz nie rozumiec z powodu braku doswiadczenia).

#8 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 15:16

Jak nie o to samo jak o to samo ?

Najpierw www007 napisał "Przesyłka jest ubezpieczina, a duży plus to to, że możesz odesłać w ciagu 10 dni bez podania przyczyny (pomocne np. jeśli bedą bad pixele na matrycy)."

i nastepny uzytkownik tasmaniec napisał:

"przesyłka jest ubezpieczona i dodatkowo otwierana przy kurierze celem sprawdzenia czy matryca cała"

Ty po tym napisałeś "Przy kurierze mozna sprawdzic mechaniczne uszkodzenia matrycy, a jesli stwierdze bad pixele (rozumiem,ze juz nie przy kurierze),to moge odeslac?"

dwa razy pytasz o to czy można odesłać przesyłkę np przez bad pixele,drugie powtarzające sie pytanie to "Czy moge odesłać jesli cos będzie nie tak?"

Nadal uważasz ze nie pytasz o to samo ?
Nie wiem z kogo chcesz zrobić głupka,ale pomyśl co piszesz

#9 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 15:27

Tylko raz zadalem pytanie o mozliwosc odeslania iMac'a przy stwierdzeniu bad pixeli. Zacytuj gdzie pytalem o mozliwosc odeslania po raz drugi,prosze. Zapytalem o mozliwosc odeslania do 10 dni z tego powodu, bo bad pixele mozna stwierdzic po uprzednim wlaczeniu komputera (to jest oczywiste), natomiast regulamin sklepu mowi o tym,ze w przypadku takiego zwrotu (bez podania przyczyny) komputer ma byc w stanie nienaruszonym i zapakowanym w oryginalne opakowanie. Zapytalem (raz jedyny) o mozliwosc odeslania,bo chcialem sie upewnic,ze bede mogl odeslac pomimo rozpakowania i uruchomienia (uzycia) komputera. Bo byc moze jest tak (i na to wyglada),ze do 10 dni moge odeslac jesli iMac stalby u mnie w domu nie rozpakowany (a ja poprostu bym sie rozmyslil).

#10 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 16:07

źle napisałem,nie chodzi o ilosc zadanych pytan tylko raczej o to że koledzy Ci odpowiedzieli wczesniej a nastepnie ty pytasz o to samo,nie bede tego drążył bo to jest mało ważne,po prostu napisali ci ze mozna odeslac w ciagu 10 dni np uświadczając bad pixele a potem ty pytasz czy mozna to zrobić...

#11 prissin

prissin
  • 261 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 czerwca 2011 - 16:14

Ja tak zamawiałem iMaka z iSpotu i jestem zadowolony. Ale żeby sprawdzić przesyłkę, trzeba najpierw zapłacić.

#12 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 16:35

@ Proxx W zdaniu nastepujacym po tym, na ktore sie powolales uzasadnilem swoje pytanie. Jesli chcesz pomoc,odpowiedz: Czy iMac'a wyjetego z pudelka i pozbawionego wszelkich folii ochronnych,mozna do 10-ciu dni zwrocic (oczywiscie przy zakupie przez kuriera). Wiem,ze prawo na to pozwala,ale sprzet nie ma nosic sladow uzytkowania. Jesli masz pewnosc,potwierdz,ze to jest prawda,bo (o ile wiem) rozpakowujac iMac'a zrywa sie jakies zabezpieczenia,czyli zwrocony sprzet nosi slady uzytkowania.

#13 realista

realista
  • 112 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 16:38

jest jeszcze druga strona medalu - spytaj sie w cortlandzie, czy jak przyjedziesz, to pozwola Ci rozpakowac i uruchomic wlasnie sprzet przed zakupem (zaplata) - bo to nie jest regula

#14 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 16:54

Zapominj o tym, odesłać możesz do 10 dni ale pod warunkiem że nawet go nie rozpakujesz, a bad pixele jeżeli są zgodne z normą nie są podstawą reklamacji.

#15 prissin

prissin
  • 261 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 czerwca 2011 - 19:12

Ja zaufałem iSpotowi i wszystko było ok. Sprzęt normalnie zapakowany, uprzejmy pan kurier powiedział że w razie uszkodzenia mechanicznego może zabrać komputer i sklep wyśle nowy. Problemów nie było, i jestem zadowolony, bo nie musiałem jechać do Warszawy. PS. Szkoda że nie dodają szmateczki do ekranu :(

#16 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 12 czerwca 2011 - 19:49

z cortlandu nie kupywalem,ale w innych sklepach nie ma problemu ze zwrotem 10 dniowym od otrzymania paczki,oczywoscie mowie o wlaczanym sprzecie i testowanym,jesli jednak sie obawiasz(mysle ze nie ma czego) to pomysl czy koszt kuriera nie bedzie zblizony do kosztu paliwa jakie mialbys zaplacic za dojazd

#17 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 13 czerwca 2011 - 14:10

kurier w Cortlandzie jest gratisowy... BTW... płacąc tyle za jakiś sprzęt i jeszcze dodatkowo za kuriera to IMO przegięcie...

#18 piotr falba

piotr falba
  • 866 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 czerwca 2011 - 15:37

Jeżeli chodzi o Cortland to... złego słowa powiedzieć nie mogę, zostawiłem u nich naprawdę sporo kasy, cały sprzęt zawsze kupowałem zdalnie, ze 100% przedpłatą na konto. Paczki były solidnie zapakowane, obsługa sklepu miła, przy większych zakupach można liczyć na rabat. Chyba najlepszy resseler Apple, Wacom i Eizo w polsce.

#19 caldoran

caldoran
  • 112 postów

Napisano 14 czerwca 2011 - 16:58

@seb235, Nie wprowadzaj zamętu, prawo stanowi, że możesz w czasie tych 10 dni korzystać ze sprzętu w granicach normalnego użytku domowego i odesłać bez podania przyczyny, więc nie wprowadzaj w błąd. W stanie nienaruszonym = bez uszkodzeń i śladów użytkowania w stylu rysy, pęknięcia czy coś, a nie nieotwierany.. Otworzyć masz prawo, włączyć masz prawo, używać masz prawo, a jak nie podpasuje odesłać masz prawo i odzyskujesz pieniądze. Przynajmniej jeśli chodzi o sprzęt elektroniczny. Pozdrawiam.

#20 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 14 czerwca 2011 - 17:02

@seb235,
Nie wprowadzaj zamętu, prawo stanowi, że możesz w czasie tych 10 dni korzystać ze sprzętu w granicach normalnego użytku domowego i odesłać bez podania przyczyny, więc nie wprowadzaj w błąd. W stanie nienaruszonym = bez uszkodzeń i śladów użytkowania w stylu rysy, pęknięcia czy coś, a nie nieotwierany.. Otworzyć masz prawo, włączyć masz prawo, używać masz prawo, a jak nie podpasuje odesłać masz prawo i odzyskujesz pieniądze. Przynajmniej jeśli chodzi o sprzęt elektroniczny.

To co napisałem jest z doświadczenia, nie będę pisał jaki sklep komputerowy ale w każdym razie była odmowa bo sprzęt został odpakowany (Popularny internetowy sklep komputerowy).

#21 Jerry_R

Jerry_R
  • 42 postów

Napisano 14 czerwca 2011 - 20:59

W sadzie bys z nimi wygral. Masz po prostu zle doswiadczenia. Jechali na ludzkiej niewiedzy i tyle.

#22 caldoran

caldoran
  • 112 postów

Napisano 15 czerwca 2011 - 18:32

Pewnie. Nie mogą odmówić Ci zwrotu, musieliby dowieść, że: a) sprzęt był używany niezgodnie z dopuszczonymi normami lub B) został w jakiś sposób uszkodzony. Jeśli masz dowód, że żadne z powyższych nie nastąpiło u Ciebie, nie mają prawa odmówić, a otwarte pudełko/włączony w celu sprawdzenia sprzęt nie są żadną wymówką. Pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych