No właśnie nie. Używam Air Video tylko i wyłącznie po kablu do TV. Ale fajnie by bylo, żeby AirVideo działał z Air Play...Używasz airvideo server w wersji beta? (bo z tego co mi wiadomo to beta dopiero obsługuje airplay)
Apple TV + iPhone
Napisano 16 czerwca 2011 - 21:21
Napisano 17 czerwca 2011 - 20:55
W poscie #19 kolega adamoel wszystko ladnie opisal.
Jak już pisałem - jestem zwolennikiem prostych rzeczy - tymczasem to rozwiązanie jeśli dobrze rozumiem - gdy chce oglądać film na tv muszę mieć jednocześnie odpalonego iphone'a (skąd leci film) plus kompa (jako serwer) i do tego apple tv (jako odbiornik).
Jeśli tak to właśnie wygląda to chyba bardziej sobie życia utrudnić nie można )))
Chyba zrezygnuje z tego zakupu bo widzę, że nie jest wart zachodu.
Może istnieją tego typu urządzenia ale bardziej uniwersalne i niekoniecznie spod skrzydeł apple - które możecie polecić ??
Dzięki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Napisano 18 czerwca 2011 - 09:26
Napisano 19 czerwca 2011 - 18:41
Napisano 19 czerwca 2011 - 21:26
Napisano 19 czerwca 2011 - 22:18
Napisano 19 czerwca 2011 - 22:51
Napisano 20 czerwca 2011 - 10:20
Ogólnie iPhone przy pomocy AirVideoServer może streamować filmy. Można je oglądać na iPhonie albo - po podłączeniu iPhone'a specjalnym kablem do TV - na telewizorze.
nie potrzeba kabla, można oglądając film na iPhone/iPad wybrać AirPlay i wysłac stream do Apple TV
coś takiego jakby:
AirVideo Server na komputerze -> Air Video na iPhone/iPod/iPad -> poprzez AirPlay do Apple TV
dwa filmiki znalezione na youtube:
YouTube - AppleTV + Air Video& od 2min 10sec
YouTube - Air Video streaming to Apple TV
Napisano 21 czerwca 2011 - 00:45
Napisano 21 czerwca 2011 - 10:56
Napisano 21 czerwca 2011 - 18:06
Napisano 21 czerwca 2011 - 18:22
Napisano 21 czerwca 2011 - 21:24
Z tego, co zauwazylem, koledzy proponuja tu kilka opcji, z czego najprostsza i jednoczesnie najtansza jest posilkowanie sie aplikacja Air Video Server, dostepna za darmo, ktora konwertuje w locie pliki zarowno wideo, jak i tekstowe, a nastepnie za pomoca iPhone wyswietla sie dany np. film juz po konwersji na ATV. Tak jest aktualnie, jednak autorzy AVS pracuja nad aplikacja PC/MAC wspierajaca AirPlay, a wiec umozliwiajaca wyswietlanie filmow na np. ATV bezposrednio z komputera (beta 6).
Jednak temat dotyczy ATV + iPhone, wiec potraktuj to niejako marginalnie. napisalem tylko dlatego, ze caly czas pilujesz ten temat.
Napisano 22 czerwca 2011 - 14:46
No właśnie: te dwa filmiki pokazują streaming z iPada a nie iPhone'a czy iPod Touch... W "maleństwach" airplay działa, ale nie w połączeniu z air video server. Mi odtwarza jedynie pliki, które nie są konwertowane "w locie" z serwera Air Video (mov i mp4). O wiele lepszy efekt mam ze streamowania filmów przy pomocy serwera NAS Synology... Poproszę autora powyższego posta o filmik na YT obrazujący iPhone + ATV z filmem avi streamowanym z Maca lub PC...
ja posiadam iPhone 3gs (4.3.3), Apple TV bez JB na Macbook'u zainstalowany Air Video Server w wersji beta 2.4.5-beta5 (jest już beta6) i pliki avi + napisy .srt idą bez problemu z "Play with Live Conversion" a później tylko AirPlay i leci w TV
może spróbuj z serverem w wersji beta.
ps. jak Ci nie pójdzie z betą ... to aż to nagram i wrzucę w sieć :-)
Napisano 22 czerwca 2011 - 20:19
ja posiadam iPhone 3gs (4.3.3), Apple TV bez JB na Macbook'u zainstalowany Air Video Server w wersji beta 2.4.5-beta5 (jest już beta6) i pliki avi + napisy .srt idą bez problemu z "Play with Live Conversion" a później tylko AirPlay i leci w TV
może spróbuj z serverem w wersji beta.
ps. jak Ci nie pójdzie z betą ... to aż to nagram i wrzucę w sieć :-)
Szok!
Ja mam ATV1 i iPod Touch. Wszystko mi chodzi na Airplay, nawet specjalny program do synology odtwarza z tego NASa mp4 i m4v i wysyła na airplay do ATV. Niestety, jak przychodzi na air video server to lipa... po kablu mały obraz a przez airplay się wykrzacza... jak możesz to nagraj i wrzuć np na YT...
Napisano 22 czerwca 2011 - 22:58
Szok!
Ja mam ATV1 i iPod Touch. Wszystko mi chodzi na Airplay, nawet specjalny program do synology odtwarza z tego NASa mp4 i m4v i wysyła na airplay do ATV. Niestety, jak przychodzi na air video server to lipa... po kablu mały obraz a przez airplay się wykrzacza... jak możesz to nagraj i wrzuć np na YT...
jakość bardzo słaba (ostrość) chyba muszę zainwestować w coś do nagrywania wideo...
YouTube - airplay
Napisano 23 czerwca 2011 - 16:57
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych