Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Apple TV + iPhone

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
41 odpowiedzi w tym temacie

#26 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 post贸w

Napisano 16 czerwca 2011 - 21:21

U偶ywasz airvideo server w wersji beta? (bo z tego co mi wiadomo to beta dopiero obs艂uguje airplay)

No w艂a艣nie nie. U偶ywam Air Video tylko i wy艂膮cznie po kablu do TV. Ale fajnie by bylo, 偶eby AirVideo dzia艂a艂 z Air Play...

#27 pejas123

pejas123
  • 176 post贸w
  • Sk膮dWielkopolska

Napisano 17 czerwca 2011 - 20:55

W poscie #19 kolega adamoel wszystko ladnie opisal.

Jak ju偶 pisa艂em - jestem zwolennikiem prostych rzeczy - tymczasem to rozwi膮zanie je艣li dobrze rozumiem - gdy chce ogl膮da膰 film na tv musz臋 mie膰 jednocze艣nie odpalonego iphone'a (sk膮d leci film) plus kompa (jako serwer) i do tego apple tv (jako odbiornik).
Je艣li tak to w艂a艣nie wygl膮da to chyba bardziej sobie 偶ycia utrudni膰 nie mo偶na ;))))
Chyba zrezygnuje z tego zakupu bo widz臋, 偶e nie jest wart zachodu.
Mo偶e istniej膮 tego typu urz膮dzenia ale bardziej uniwersalne i niekoniecznie spod skrzyde艂 apple - kt贸re mo偶ecie poleci膰 ??
Dzi臋ki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam

#28 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 post贸w

Napisano 18 czerwca 2011 - 09:26

Mimo, 偶e temat dotyczy ATV+iPhone, napomkn臋 o tym, 偶e XBMC lub Boxee (w ATV po JB) odtwarza nie tylko z kompa ale i z dowolnego dysku sieciowego (NAS). U mnie dziala i LaCie i Synology (to drugie polecam bardziej). Natomiast nie kojarz臋 nic bardziej "applowskiego" od ATV....

#29 alicjag3

alicjag3
  • 676 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 19 czerwca 2011 - 18:41

Mam takie pytanie - potrzebuj臋 apple tv 2 do trzech rzeczy: 1. S艂uchanie muzyki z komputera, iphone'a przez g艂o艣niki pod艂膮czone do telewizora 2. Ogl膮danie film贸w z iphone'a a g艂贸wnie z komputera na telewizorze (avi, divix, z napisami). Nie satysfakcjonuje mnie ogl膮danie film贸w z itunes, chodzi o mo偶liwo艣膰 ogl膮dania tych, kt贸re po prostu mam np. na pulpicie kompa albo na p艂ycie, kt贸r膮 do niego w艂o偶y艂am 3. Ew. ogl膮danie pulpitu iphone'a na telewizorze. Czy w tej chwili maj膮c jb mo偶na w ten spos贸b z tego korzysta膰? Jak? Czyta艂am co艣 o Plexie. Czy maj膮c 艂膮cze rz臋du 15-25 mb b臋dzie to dzia艂a膰 absolutnie p艂ynnie?

#30 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 post贸w

Napisano 19 czerwca 2011 - 21:26

1. Jak najbardziej, do tego wystarczy airplay. Pod艂aczasz ATV do TV i ATV s艂u偶y jako "przeka藕nik" sygna艂u z iphone'a lub komputera. 2. W ATV po JB jest XBMC i w nim funkcja ogl膮dania film贸w z megaupload i megavideo. Jest r贸wnie偶 aplikacja AirVideoserver, gdzie streamuje si臋 filmy z kompa. Niestety Airplay w tym wypadku nie dzia艂a (mam nadziej臋, 偶e jeszcze). 3. To mo偶na uzyska膰 za pomoc膮 JB, odpowiedniego programu z Cydii (TvOutTuner) i specjalnego kabelka pod艂膮czonego do TV. W贸wczas mo偶na r贸wnie偶 ogl膮da膰 filmy z kompa streamowane przez Airvideoserver, ale to ostatnie kiepsko wygl膮da w praktyce. Og贸lnie zdecydowanie lepiej sprawdza si臋 serwer NAS lub dowolny dysk sieciowy pod艂膮czany jako udzia艂 SMB do ATV/ATV2. Mo偶na sterowa膰 iPhonem, iPodem Touch. Szczeg贸艂y w innych w膮tkach.

#31 alicjag3

alicjag3
  • 676 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 19 czerwca 2011 - 22:18

Dzi臋ki za odpowied藕 ale: nie rozumiem punktu 2 - to dzia艂a czy nie dzia艂a mo偶liwo艣膰 ogl膮dania czego艣 z dysku komputera na telewizorze? Kompletnie te偶 nie rozumiem ostatniego w膮tku. Co to jest NAS, udzia艂 SMB itd? Przepraszam, ale ma艂o si臋 w tych sprawach orientuj臋.

#32 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 post贸w

Napisano 19 czerwca 2011 - 22:51

Og贸lnie iPhone przy pomocy AirVideoServer mo偶e streamowa膰 filmy. Mo偶na je ogl膮da膰 na iPhonie albo - po pod艂膮czeniu iPhone'a specjalnym kablem do TV - na telewizorze. S膮 r贸wnie偶 us艂ugi w ATV, dzi臋ki kt贸rym - po JB - mo偶na oglada膰 filmy streamowane jak w iTunes - np. dzi臋ki Megaupload i Megavideo. Najprostszym przyk艂adem jest tutaj Youtube (nota bene jest tam mn贸stwo film贸w ca艂kiem przyzwoitej jako艣ci w ca艂o艣ci lub podzielonych 10 lub 15 minutowe kawa艂ki). Youtube jest jak najbardziej legalny bez JB. Megaupload i Megavideo - tylko po JB jest dost臋pny w XBMC. NAS to taki rodzaj dysku sieciowego, dzi臋ki kt贸remu nie potrzebujemy do wielu zada艅 komputera, bo to w zasadzie jest komputer (bez monitora). SMB to inaczej Samba - czyli dysk sieciowy partycji Windows lub Linux widoczny przez urz膮dzenia Apple. Ponownie namawiam do szukania w pokrewnych w膮tkach. Og贸lnie iPhone i iPod Touch to fajne urz膮dzenia wideo w po艂膮czeniu do TV kablem lub bez niego do ATV (ale ATV musi by膰 pod艂膮czone do TV). iOS 5 ma wprowadzi膰 mirroring, czyli ca艂kowite odzwierciedlenie pulpitu iPhone'a i iPod touch (iPada te偶) w ATV, czyli w TV. Pytanie, czy 艂膮czy膰: a) ATV + Iphone B) ATV + dysk NAS/sieciowy c) ATV + komputer z iTunes nale偶y do nas, tzn co mamy a czego nam brakuje i na ile nam starczy...

#33 adamoel

adamoel
  • 30 post贸w
  • Sk膮dElbl膮g

Napisano 20 czerwca 2011 - 10:20

Og贸lnie iPhone przy pomocy AirVideoServer mo偶e streamowa膰 filmy. Mo偶na je ogl膮da膰 na iPhonie albo - po pod艂膮czeniu iPhone'a specjalnym kablem do TV - na telewizorze.

nie potrzeba kabla, mo偶na ogl膮daj膮c film na iPhone/iPad wybra膰 AirPlay i wys艂ac stream do Apple TV
co艣 takiego jakby:
AirVideo Server na komputerze -> Air Video na iPhone/iPod/iPad -> poprzez AirPlay do Apple TV

dwa filmiki znalezione na youtube:
YouTube - AppleTV + Air Video& od 2min 10sec
YouTube - Air Video streaming to Apple TV

#34 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 post贸w

Napisano 21 czerwca 2011 - 00:45

No w艂a艣nie: te dwa filmiki pokazuj膮 streaming z iPada a nie iPhone'a czy iPod Touch... W "male艅stwach" airplay dzia艂a, ale nie w po艂膮czeniu z air video server. Mi odtwarza jedynie pliki, kt贸re nie s膮 konwertowane "w locie" z serwera Air Video (mov i mp4). O wiele lepszy efekt mam ze streamowania film贸w przy pomocy serwera NAS Synology... Poprosz臋 autora powy偶szego posta o filmik na YT obrazuj膮cy iPhone + ATV z filmem avi streamowanym z Maca lub PC...

#35 alicjag3

alicjag3
  • 676 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 21 czerwca 2011 - 10:56

Dobra. Mnie zale偶y g艂贸wnie na mo偶liwo艣ci streamingu z komputera (z dysku twardego, z p艂yty). Jak najpro艣ciej mo偶na to wyt艂umaczy膰 i zrobi膰?

#36 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 post贸w

Napisano 21 czerwca 2011 - 18:06

Najprostsze rozwi膮zanie (i najbardziej efektywne) wykracza poza bie偶膮cy w膮tek: ATV (1gen lub 2gen) +JB+TV+ (do wyboru) time capsule lub synology - w tym wypadku iPhone s艂u偶y za pilota.... Inne rozwi膮zania typu: Macbook lub Minimac +iPhone+ kabelek do TV to n臋dzny zamiennik (ze wzgl臋du na kiepsk膮 jako艣膰). Je艣li iOS 5 faktycznie wprowadzi pe艂ny mirroring iPhone, iPod Touch to mo偶na b臋dzie pomin膮膰 kabelek ale do TV dosta膰 si臋 przez ATV...

#37 alicjag3

alicjag3
  • 676 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 21 czerwca 2011 - 18:22

Ale ja wci膮偶 podkre艣lam - troch臋 poza w膮tkiem: mi zale偶y g艂贸wnie na pod艂膮czeniu kompa a nie iPhone'a i o to teraz pytam

#38 Pieka

Pieka
  • 647 post贸w

Napisano 21 czerwca 2011 - 21:24

Aktualnie wedlug mojej wiedzy z aplikacji stricte PC, tylko iTunes posiada mozliwosc bezposredniego wysylania obrazu na ATV.
Z tego, co zauwazylem, koledzy proponuja tu kilka opcji, z czego najprostsza i jednoczesnie najtansza jest posilkowanie sie aplikacja Air Video Server, dostepna za darmo, ktora konwertuje w locie pliki zarowno wideo, jak i tekstowe, a nastepnie za pomoca iPhone wyswietla sie dany np. film juz po konwersji na ATV. Tak jest aktualnie, jednak autorzy AVS pracuja nad aplikacja PC/MAC wspierajaca AirPlay, a wiec umozliwiajaca wyswietlanie filmow na np. ATV bezposrednio z komputera (beta 6).

Jednak temat dotyczy ATV + iPhone, wiec potraktuj to niejako marginalnie. napisalem tylko dlatego, ze caly czas pilujesz ten temat.

#39 adamoel

adamoel
  • 30 post贸w
  • Sk膮dElbl膮g

Napisano 22 czerwca 2011 - 14:46

No w艂a艣nie: te dwa filmiki pokazuj膮 streaming z iPada a nie iPhone'a czy iPod Touch... W "male艅stwach" airplay dzia艂a, ale nie w po艂膮czeniu z air video server. Mi odtwarza jedynie pliki, kt贸re nie s膮 konwertowane "w locie" z serwera Air Video (mov i mp4). O wiele lepszy efekt mam ze streamowania film贸w przy pomocy serwera NAS Synology... Poprosz臋 autora powy偶szego posta o filmik na YT obrazuj膮cy iPhone + ATV z filmem avi streamowanym z Maca lub PC...

ja posiadam iPhone 3gs (4.3.3), Apple TV bez JB na Macbook'u zainstalowany Air Video Server w wersji beta 2.4.5-beta5 (jest ju偶 beta6) i pliki avi + napisy .srt id膮 bez problemu z "Play with Live Conversion" a p贸藕niej tylko AirPlay i leci w TV

mo偶e spr贸buj z serverem w wersji beta.

ps. jak Ci nie p贸jdzie z bet膮 ... to a偶 to nagram i wrzuc臋 w sie膰 :-)

#40 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 post贸w

Napisano 22 czerwca 2011 - 20:19

ja posiadam iPhone 3gs (4.3.3), Apple TV bez JB na Macbook'u zainstalowany Air Video Server w wersji beta 2.4.5-beta5 (jest ju偶 beta6) i pliki avi + napisy .srt id膮 bez problemu z "Play with Live Conversion" a p贸藕niej tylko AirPlay i leci w TV

mo偶e spr贸buj z serverem w wersji beta.

ps. jak Ci nie p贸jdzie z bet膮 ... to a偶 to nagram i wrzuc臋 w sie膰 :-)

Szok!
Ja mam ATV1 i iPod Touch. Wszystko mi chodzi na Airplay, nawet specjalny program do synology odtwarza z tego NASa mp4 i m4v i wysy艂a na airplay do ATV. Niestety, jak przychodzi na air video server to lipa... po kablu ma艂y obraz a przez airplay si臋 wykrzacza... jak mo偶esz to nagraj i wrzu膰 np na YT...

#41 adamoel

adamoel
  • 30 post贸w
  • Sk膮dElbl膮g

Napisano 22 czerwca 2011 - 22:58

Szok!
Ja mam ATV1 i iPod Touch. Wszystko mi chodzi na Airplay, nawet specjalny program do synology odtwarza z tego NASa mp4 i m4v i wysy艂a na airplay do ATV. Niestety, jak przychodzi na air video server to lipa... po kablu ma艂y obraz a przez airplay si臋 wykrzacza... jak mo偶esz to nagraj i wrzu膰 np na YT...

jako艣膰 bardzo s艂aba (ostro艣膰) chyba musz臋 zainwestowa膰 w co艣 do nagrywania wideo...
YouTube - airplay

#42 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 post贸w

Napisano 23 czerwca 2011 - 16:57

hmm jestem pod wra偶eniem... Ale widz臋 zasadnicz膮 r贸偶nic臋: tam jest macbook a u mnie HP pavilon z windowsem 7, Kolega ma ATV2 a ja ATV1, Kolega ma iPhone a ja iPod touch... No ale u mnie w pozosta艂ych sytuacjach Airplay dzia艂a...

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych