Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple TV + iPhone

• Please log in to reply
41 replies to this topic

#26 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 16 June 2011 - 21:21

Używasz airvideo server w wersji beta? (bo z tego co mi wiadomo to beta dopiero obsługuje airplay)

No właśnie nie. Używam Air Video tylko i wyłącznie po kablu do TV. Ale fajnie by bylo, żeby AirVideo działał z Air Play...

#27 pejas123

pejas123
  • 175 posts
  • SkądWielkopolska

Posted 17 June 2011 - 20:55

W poscie #19 kolega adamoel wszystko ladnie opisal.

Jak już pisałem - jestem zwolennikiem prostych rzeczy - tymczasem to rozwiązanie jeśli dobrze rozumiem - gdy chce oglądać film na tv muszę mieć jednocześnie odpalonego iphone'a (skąd leci film) plus kompa (jako serwer) i do tego apple tv (jako odbiornik).
Jeśli tak to właśnie wygląda to chyba bardziej sobie życia utrudnić nie można ;))))
Chyba zrezygnuje z tego zakupu bo widzę, że nie jest wart zachodu.
Może istnieją tego typu urządzenia ale bardziej uniwersalne i niekoniecznie spod skrzydeł apple - które możecie polecić ??
Dzięki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam

#28 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 18 June 2011 - 09:26

Mimo, że temat dotyczy ATV+iPhone, napomknę o tym, że XBMC lub Boxee (w ATV po JB) odtwarza nie tylko z kompa ale i z dowolnego dysku sieciowego (NAS). U mnie dziala i LaCie i Synology (to drugie polecam bardziej). Natomiast nie kojarzę nic bardziej "applowskiego" od ATV....

#29 alicjag3

alicjag3
  • 676 posts
Posted 19 June 2011 - 18:41

Mam takie pytanie - potrzebuję apple tv 2 do trzech rzeczy: 1. Słuchanie muzyki z komputera, iphone'a przez głośniki podłączone do telewizora 2. Oglądanie filmów z iphone'a a głównie z komputera na telewizorze (avi, divix, z napisami). Nie satysfakcjonuje mnie oglądanie filmów z itunes, chodzi o możliwość oglądania tych, które po prostu mam np. na pulpicie kompa albo na płycie, którą do niego włożyłam 3. Ew. oglądanie pulpitu iphone'a na telewizorze. Czy w tej chwili mając jb można w ten sposób z tego korzystać? Jak? Czytałam coś o Plexie. Czy mając łącze rzędu 15-25 mb będzie to działać absolutnie płynnie?

#30 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 19 June 2011 - 21:26

1. Jak najbardziej, do tego wystarczy airplay. Podłaczasz ATV do TV i ATV służy jako "przekaźnik" sygnału z iphone'a lub komputera. 2. W ATV po JB jest XBMC i w nim funkcja oglądania filmów z megaupload i megavideo. Jest również aplikacja AirVideoserver, gdzie streamuje się filmy z kompa. Niestety Airplay w tym wypadku nie działa (mam nadzieję, że jeszcze). 3. To można uzyskać za pomocą JB, odpowiedniego programu z Cydii (TvOutTuner) i specjalnego kabelka podłączonego do TV. Wówczas można również oglądać filmy z kompa streamowane przez Airvideoserver, ale to ostatnie kiepsko wygląda w praktyce. Ogólnie zdecydowanie lepiej sprawdza się serwer NAS lub dowolny dysk sieciowy podłączany jako udział SMB do ATV/ATV2. Można sterować iPhonem, iPodem Touch. Szczegóły w innych wątkach.

#31 alicjag3

alicjag3
  • 676 posts
Posted 19 June 2011 - 22:18

Dzięki za odpowiedź ale: nie rozumiem punktu 2 - to działa czy nie działa możliwość oglądania czegoś z dysku komputera na telewizorze? Kompletnie też nie rozumiem ostatniego wątku. Co to jest NAS, udział SMB itd? Przepraszam, ale mało się w tych sprawach orientuję.

#32 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 19 June 2011 - 22:51

Ogólnie iPhone przy pomocy AirVideoServer może streamować filmy. Można je oglądać na iPhonie albo - po podłączeniu iPhone'a specjalnym kablem do TV - na telewizorze. Są również usługi w ATV, dzięki którym - po JB - można ogladać filmy streamowane jak w iTunes - np. dzięki Megaupload i Megavideo. Najprostszym przykładem jest tutaj Youtube (nota bene jest tam mnóstwo filmów całkiem przyzwoitej jakości w całości lub podzielonych 10 lub 15 minutowe kawałki). Youtube jest jak najbardziej legalny bez JB. Megaupload i Megavideo - tylko po JB jest dostępny w XBMC. NAS to taki rodzaj dysku sieciowego, dzięki któremu nie potrzebujemy do wielu zadań komputera, bo to w zasadzie jest komputer (bez monitora). SMB to inaczej Samba - czyli dysk sieciowy partycji Windows lub Linux widoczny przez urządzenia Apple. Ponownie namawiam do szukania w pokrewnych wątkach. Ogólnie iPhone i iPod Touch to fajne urządzenia wideo w połączeniu do TV kablem lub bez niego do ATV (ale ATV musi być podłączone do TV). iOS 5 ma wprowadzić mirroring, czyli całkowite odzwierciedlenie pulpitu iPhone'a i iPod touch (iPada też) w ATV, czyli w TV. Pytanie, czy łączyć: a) ATV + Iphone B) ATV + dysk NAS/sieciowy c) ATV + komputer z iTunes należy do nas, tzn co mamy a czego nam brakuje i na ile nam starczy...

#33 adamoel

adamoel
  • 30 posts
  • SkądElbląg

Posted 20 June 2011 - 10:20

Ogólnie iPhone przy pomocy AirVideoServer może streamować filmy. Można je oglądać na iPhonie albo - po podłączeniu iPhone'a specjalnym kablem do TV - na telewizorze.

nie potrzeba kabla, można oglądając film na iPhone/iPad wybrać AirPlay i wysłac stream do Apple TV
coś takiego jakby:
AirVideo Server na komputerze -> Air Video na iPhone/iPod/iPad -> poprzez AirPlay do Apple TV

dwa filmiki znalezione na youtube:
YouTube - AppleTV + Air Video& od 2min 10sec
YouTube - Air Video streaming to Apple TV

#34 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 21 June 2011 - 00:45

No właśnie: te dwa filmiki pokazują streaming z iPada a nie iPhone'a czy iPod Touch... W "maleństwach" airplay działa, ale nie w połączeniu z air video server. Mi odtwarza jedynie pliki, które nie są konwertowane "w locie" z serwera Air Video (mov i mp4). O wiele lepszy efekt mam ze streamowania filmów przy pomocy serwera NAS Synology... Poproszę autora powyższego posta o filmik na YT obrazujący iPhone + ATV z filmem avi streamowanym z Maca lub PC...

#35 alicjag3

alicjag3
  • 676 posts
Posted 21 June 2011 - 10:56

Dobra. Mnie zależy głównie na możliwości streamingu z komputera (z dysku twardego, z płyty). Jak najprościej można to wytłumaczyć i zrobić?

#36 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 21 June 2011 - 18:06

Najprostsze rozwiązanie (i najbardziej efektywne) wykracza poza bieżący wątek: ATV (1gen lub 2gen) +JB+TV+ (do wyboru) time capsule lub synology - w tym wypadku iPhone służy za pilota.... Inne rozwiązania typu: Macbook lub Minimac +iPhone+ kabelek do TV to nędzny zamiennik (ze względu na kiepską jakość). Jeśli iOS 5 faktycznie wprowadzi pełny mirroring iPhone, iPod Touch to można będzie pominąć kabelek ale do TV dostać się przez ATV...

#37 alicjag3

alicjag3
  • 676 posts
Posted 21 June 2011 - 18:22

Ale ja wciąż podkreślam - trochę poza wątkiem: mi zależy głównie na podłączeniu kompa a nie iPhone'a i o to teraz pytam

#38 Pieka

Pieka
  • 647 posts

Posted 21 June 2011 - 21:24

Aktualnie wedlug mojej wiedzy z aplikacji stricte PC, tylko iTunes posiada mozliwosc bezposredniego wysylania obrazu na ATV.
Z tego, co zauwazylem, koledzy proponuja tu kilka opcji, z czego najprostsza i jednoczesnie najtansza jest posilkowanie sie aplikacja Air Video Server, dostepna za darmo, ktora konwertuje w locie pliki zarowno wideo, jak i tekstowe, a nastepnie za pomoca iPhone wyswietla sie dany np. film juz po konwersji na ATV. Tak jest aktualnie, jednak autorzy AVS pracuja nad aplikacja PC/MAC wspierajaca AirPlay, a wiec umozliwiajaca wyswietlanie filmow na np. ATV bezposrednio z komputera (beta 6).

Jednak temat dotyczy ATV + iPhone, wiec potraktuj to niejako marginalnie. napisalem tylko dlatego, ze caly czas pilujesz ten temat.

#39 adamoel

adamoel
  • 30 posts
  • SkądElbląg

Posted 22 June 2011 - 14:46

No właśnie: te dwa filmiki pokazują streaming z iPada a nie iPhone'a czy iPod Touch... W "maleństwach" airplay działa, ale nie w połączeniu z air video server. Mi odtwarza jedynie pliki, które nie są konwertowane "w locie" z serwera Air Video (mov i mp4). O wiele lepszy efekt mam ze streamowania filmów przy pomocy serwera NAS Synology... Poproszę autora powyższego posta o filmik na YT obrazujący iPhone + ATV z filmem avi streamowanym z Maca lub PC...

ja posiadam iPhone 3gs (4.3.3), Apple TV bez JB na Macbook'u zainstalowany Air Video Server w wersji beta 2.4.5-beta5 (jest już beta6) i pliki avi + napisy .srt idą bez problemu z "Play with Live Conversion" a później tylko AirPlay i leci w TV

może spróbuj z serverem w wersji beta.

ps. jak Ci nie pójdzie z betą ... to aż to nagram i wrzucę w sieć :-)

#40 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 22 June 2011 - 20:19

ja posiadam iPhone 3gs (4.3.3), Apple TV bez JB na Macbook'u zainstalowany Air Video Server w wersji beta 2.4.5-beta5 (jest już beta6) i pliki avi + napisy .srt idą bez problemu z "Play with Live Conversion" a później tylko AirPlay i leci w TV

może spróbuj z serverem w wersji beta.

ps. jak Ci nie pójdzie z betą ... to aż to nagram i wrzucę w sieć :-)

Szok!
Ja mam ATV1 i iPod Touch. Wszystko mi chodzi na Airplay, nawet specjalny program do synology odtwarza z tego NASa mp4 i m4v i wysyła na airplay do ATV. Niestety, jak przychodzi na air video server to lipa... po kablu mały obraz a przez airplay się wykrzacza... jak możesz to nagraj i wrzuć np na YT...

#41 adamoel

adamoel
  • 30 posts
  • SkądElbląg

Posted 22 June 2011 - 22:58

Szok!
Ja mam ATV1 i iPod Touch. Wszystko mi chodzi na Airplay, nawet specjalny program do synology odtwarza z tego NASa mp4 i m4v i wysyła na airplay do ATV. Niestety, jak przychodzi na air video server to lipa... po kablu mały obraz a przez airplay się wykrzacza... jak możesz to nagraj i wrzuć np na YT...

jakość bardzo słaba (ostrość) chyba muszę zainwestować w coś do nagrywania wideo...
YouTube - airplay

#42 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 posts

Posted 23 June 2011 - 16:57

hmm jestem pod wrażeniem... Ale widzę zasadniczą różnicę: tam jest macbook a u mnie HP pavilon z windowsem 7, Kolega ma ATV2 a ja ATV1, Kolega ma iPhone a ja iPod touch... No ale u mnie w pozostałych sytuacjach Airplay działa...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users