Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 13 " 2011 - modem 3G/UMTS/HDSPA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 qestor

qestor
  • 3 postów

Napisano 09 czerwca 2011 - 10:30

Witam wszystkich, posiadam MacBook Pro w wersji 13" czy wiecie czy można do niego zainstalować modem UMTS/HDSPA tak by obsługiwał ORANGE BUSINESS EVERYWHERE? Chodzi mi o to by zainstalować modem do środka laptopa tak by nic z niego wystawało - chciałbym tam na stałe umieścic modem wraz z karta sim do internetu. Czy możecie polecić coś konkretnego - czy to w ogóle możliwe?

#2 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 czerwca 2011 - 10:52

To wymagałoby większej przeróbki.

#3 maciejtca

maciejtca
  • 596 postów
  • SkądTrzebnica, Poland

Napisano 09 czerwca 2011 - 11:09

zapomnij.... kup sobie lepiej modem z AP np. Huawei E5

#4 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 czerwca 2011 - 11:36

niestety malo prawdopodobne, sa co prawda modemy HSDPA w formie mPCIx i teoretycznie jest szansa wpakowac go zamiast WiFi... ale pozostaje problem sterownikow. Niestety ta kwestia mnie tez denerwuje w MacBook-ach (zwlaszcza ze lezy mi w szufladzie taka karta)... Dell ma takie rozwiazanie od lat, slot na karte SIM jest za bateria. A tak zawsze cos wystaje co juz zakonczylo sie rozwaleniem kilku modemow USB w autobusie/samochodzie...

#5 qestor

qestor
  • 3 postów

Napisano 09 czerwca 2011 - 12:00

dziękuje za odpowiedź. Czyli widzę że nie ma szans by nic mi z laptopa nie wystawało :( Co prawda mam IPHONE 4 gdzie ma własny hot spot, tylko problem polega na tym że w iphonie jest sim od telefonu, a sim od internetu bezprzewodowe jest odzielnie. Chyba że można byłoby połączyć jakoś te dwa numery ( internet business everywhere i mój telefon) przypiąc te dwa numery do jednej karty sim bym miał nielimitowany internet - z orange business everywhere. Ale ciekawe czy jest to mozliwe. Szkoda ze nie mozna tego dołożyć. Ja wlasnie jestem po przesiadce z DELLA - gdzie było to możliwe.

#6 ArieLoOo

ArieLoOo
  • 304 postów
  • SkądTczew, Poland

Napisano 09 czerwca 2011 - 18:16

a nie lepiej kupić sobie jakiś telefon na bt i telefonu uzywać jako modemu :) ja tak robię :)

#7 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 czerwca 2011 - 23:07

@ArieLoOo Nie lepiej bo masz kolejne dwa sprzety, do tego bateria w telefonie za zwyszaj szybciej poleci niz w MB. W sumie jak znajde troche czasu zobacze czy uda mi sie odpalic karte w MB Pro :) akurat mam wersje Novatel EU850D - czyli to samo co pakuje Dell (tylko nie brandowane i posiada dodatkowe gniazdo SIM na karcie) Choc taka zmiana WiFi na modem niezbyt mi sie widzi, bo niestety czesciej potrzebuje WiFi.... a jedno glupie gniazdo i pare kabelkow (anteny) w matrycy rozwiazaly by pieknie problem... Do tego podsumowujac wszelkie modemy na USB, telefony na BT to tylko "protezy". Jak sie troche popracuje na wbudowanym rozwiazaniu zaczyna doceniac sie zalety i trudno wrocic do innych rozwiazan.

#8 ArieLoOo

ArieLoOo
  • 304 postów
  • SkądTczew, Poland

Napisano 10 czerwca 2011 - 18:03

Oczywiście ze wbudowany modem jest lepszy, ale niestety żaden macbook nie ma go wbudowanego, więc integracja w sprzęt jest jak dla mnie bez sensu. Ja korzystam z hotspota osobistego w iPhonie 4 i nie narzekam na trwałość baterii. Prędzej korzystałem z Nokii i też było ok. Jak masz dwie karty, jedna do dzwonienia, druga tylko na internet, to ten z internetem można trzymać w torbie więc zero problemów. Pozdrawiam.

#9 tomud

tomud
  • 588 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwca 2011 - 22:37

Ja znowu po polamaniu ostatniego modemu tez wrocilem do mojego HTC i lacza po BT, ale jest to dla mnie z kilku powodow malo wygodne. Co do ingerencji to tutaj nie ma jakiejkolwiek po prostu wymiana karty w slocie mPCIx :) - ale niestety slot jest tylko jeden wiec albo WiFi - albo HSDPA... No i pozostaje problem z modulami do kernela... choc tutaj mozna by skorzystac z lekka modyfikacja z tego co jest dostepne dla FreeBSD. Tak pozostaje czekac az ktos w Apple pomysli i doda jedno glupie zlacze mPCIx :) - a spokojnie sie zmiesci nawet w obecnej unibody :)

#10 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 czerwca 2011 - 23:09

teoretycznie jest to możliwe - kiedyś oglądałem jak gość wrzuca sobie różne dziwne rzeczy do netbooka, m.in hub USB - czytnik kart z kartą SD rozszerzającą pamięć, moduł BT, GPS więc pewnie i modem też można. W końcu to podobny kawał elektroniki.

1. musiałbyś rozebrać modem aby zajmował jak najmniej miejsca
2. umocowanie karty SIM do modemu, no chyba że są jakieś specjalne sanki które kartę trzymają
3. znalezienie miejsca w środku i sposób na dotarcie do niego i zamontowanie rozebranego modemu z kartą
4. zamocowanie modemu w środku (taśma klejąca???)
5. znalezienie wyprowadzeń USB w środku i połączenie z modemem

6. powinno działać

Nie odpowiadam za to co napisałem. Wykonujesz to na własną odpowiedzialność a najlepiej udaj się z tym do elektronika

Może się pojawić kwestia, czy obudowa MBP nie będzie osłabiać sygnału GSM. Może będzie konieczne wyprowadzenie anteny na zewnątrz.

nawet znalazłem link http://beta.ivc.no/w...ternal_Upgrades

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych