Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Porysował mi się wyświetlacz - co zrobić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 robertp15

robertp15
  • 61 postów

Napisano 08 czerwca 2011 - 09:18

Witam! Wiem, że już było kilka wątków na temat porysowanego wyświetlacza - przeczytałem je i wynika z nich, że rysy da się wypełnić dobrą folią ochronną. Wczoraj na moim wyświetlaczy pojawiły się w wyniku działania jakiś nadprzyrodzonych sił 4 dość głębokie rysy. Są na tyle głębokie, że załamuje się na nich światło, co jest strasznie irytujące. W związku z tym chciałbym się was zapytać jaka folia jest dobra, bo na allegro jest tego pełno i czy to na pewno działa. Z innej beczki, ta cudowna szyba apple'a nie jest taka wcale cudowna. iPada przez ostatnie 3 dni nie wynosiłem z domu, cały czas siedzi w pokrowcu macally i w ogóle obchodzę się z nim jak z jajkiem, a tu nagle pojawiają się 4 dość głębokie rysy. Mam Samsunga Galaxy S, który ma plastikową szybkę. Przez ostatni tydzień katowałem go na plaży, nosiłem w zapiaszczonych kieszeniach i plecaku i nie ma na nim ani jednej ryski @_@.

#2 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 czerwca 2011 - 09:22

Korzystam z puro booklet cover i nie mam żadnych rys, może coś Ci przywarło do macally co po zamknięciu etui rysowało szybkę ?

#3 robertp15

robertp15
  • 61 postów

Napisano 08 czerwca 2011 - 09:26

Może tak było. Możliwe, że dostał się tam piach z plaży. Muszę się pogodzić z tym, że się porysował. Teraz pytanie jak zminimalizować widoczność tych rys.

#4 pkobierecki

pkobierecki
  • 1 239 postów

Napisano 08 czerwca 2011 - 11:18

no jeśli coś nosisz w pokrowcu i dostanie się pod pokrowiec piasek to efekty są katastrofalne, lepiej w takim przypadku nie mieć pokrowca w ogóle

#5 robgrab

robgrab
  • 1 384 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 czerwca 2011 - 11:41

Też stawiam na piach pod pokrowcem, ja mam teraz ipada 2 od dnia premiery w Polsce, niby kupiłem smartcover ale używam go tylko gdy potrzebuje statywu. Ipad goły, 0 pokrowców i folii a nie ma żadnej rysy ani na obudowie ani na ekranie.

#6 robertp15

robertp15
  • 61 postów

Napisano 08 czerwca 2011 - 13:55

Coś w tym jest, bo na Galaxy S nie mam pokrowca i wygląda prawie jak nowy. Ogólnie nie lubię pokrowców, ale ten kupiłem ze względu na to, że iPad'a noszę na uczelnię w plecaku, który w pośpiechu zdarzy mi się gdzieś rzucić. Nie chciałem, żeby się obudowa powgniatała. No i druga sprawa chciałem, mieć iPad'a z podpórką, żeby można było wygodnie na nim pisać. Ja mam Macally bookstand. Szczerze mówiąc bardziej spodziewałem się, że oberwą plecki iPad'a jak się tam coś dostanie. Przednia część pokrowca nie przylega ściśle do wyświetlacza. Najwidoczniej, musiało coś twardego tam wpaść i podnosząc iPad'a ścisnąłem w tym miejscu.

#7 Teq

Teq
  • 667 postów

Napisano 08 czerwca 2011 - 18:15

Rysy na ekranie nie zejda po zalozeniu folii, ona je co najwyzej troche zmniejszy, ale nie zwykla folia, tylko anty-reflex, matowa, eliminujaca odbicia. Rozejrzyj sie za folia ktora nie uzywa zadnego kleju (statyczna), dzieki temu przy zakladaniu nie powstaja babelki i zdjecie jest mozliwe w kazdej chwili, z drozszych przykladow to Vikuiti 3M, Moshi iVisor. Czy one sa tych pieniedzy warte to ja szczerze watpie - moja folia to ScreenWard za 7 euro z eBay i nie widze roznicy miedzy tym a Moshi. Moim zdaniem zalozenie folii na ten ekran jest zawsze dobrym pomyslem, ja zalozylem bo potrzebuje antyrefleks, odbicia zabijaja iPada na dworze, ale nawet gdyby to byl zwykly maly ekran telefonu to i tak bym folie zalozyl. Utrata jakosci obrazu jest minimalna, a potencjalna strata po porysowaniu powazna. PS. ja zakladam moje folie w dniu zakupu, dzieki temu nie widze oryginalnego obrazu zbyt dlugo :P

#8 robertp15

robertp15
  • 61 postów

Napisano 09 czerwca 2011 - 08:32

Dzięki za pomoc. Właśnie zamówiłem poliwęglanową folię bezklejową. Mam nadzieję, że pomoże.

#9 kociak199

kociak199
  • 86 postów
  • SkądBiałystok/Islandia

Napisano 09 czerwca 2011 - 19:30

Folia jest dobra, ale troszkę za poźno uzyta. Na pewno rys nie będzie tak widać, jednak nie oszukujmy się, one już nie znikną. Nie kupuj jednak z allegro środków do usuwania rys. Dla mnie to czyste oszustwo ponieważ kupiłam kiedys produkt do usuwania rys z lakieru samochodu......w rezultacie za produkt zapłaciłam 150 zł, a za malowanie drzwi 400 po użyciu tego srodka :) Niby niemiecki....chyba taki niemiecki jak ja baletnica.

#10 Teq

Teq
  • 667 postów

Napisano 09 czerwca 2011 - 19:58

auc, droga nauczka. Jakbys zapytala tu na forum to bysmy ci powiedzieli ze nie warto bo zeszlifujesz lakier razem z rysami, chociaz byloby to troche off topic ;)

#11 kociak199

kociak199
  • 86 postów
  • SkądBiałystok/Islandia

Napisano 10 czerwca 2011 - 15:40

Myślę, ze admin by się nie pogniewał :)

#12 robertp15

robertp15
  • 61 postów

Napisano 13 czerwca 2011 - 13:19

Kupiłem tę folię i...poszła do śmieci. Zanim zdążyłem przykleić ten badziew przycągnął cały kurz z powietrza i ekran wyglądał tragiczne - same pęcherze. Rysy było dalej tak samo widać. :/

#13 kociak199

kociak199
  • 86 postów
  • SkądBiałystok/Islandia

Napisano 13 czerwca 2011 - 15:58

U...kiepska sprawa. Może warto pomyśleć o folii antystatycznej. Można ja łatwo zdjąć z ekranu i umyć pod wodą. Nie klei się jej na ekran. Folię nakładać najlepiej szpatułką taką jak szpachelka. Pociagasz wtedy za taśmą takim czymś i pęcherze się nie robią. Poza tym folię tę można kleić i 30 razy. Widziałam kiedyś taką szpachelkę przy nakładaniu folii na lampy samochodowe. Gościu rozgrzewał folię suszarką i naklejał ją na lampy. Bardzo sprawnie mu to szło.

#14 cidik

cidik
  • 317 postów

Napisano 03 lipca 2011 - 09:23

Są foli na wyświetlacz ... Przyklejasz i już rysy bedą mniejsze, mam tak na starym iphonie.... A swoją droga to trzba było nakleic folie wcześniej...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych